נומה – החיים הם נהר ארוך ורוגע או ניסוי באנשים מאושרים

לפני שאני מתחילה, בואו ניישר קו. לא אכלתי נמלים בנומה. אם הן היו מגיעות, הייתי אוכלת אותן. אבל הן לא הגיעו, אולי כי חיכיתי להן ונמלים רגילות להיות אורחות לא קרואות.

לדעתי הן לא הגיעו כדי להראות לי שנומה זה יותר מנמלים. כל הסיפור הזה עשה שירות דב לנומה, שלא לומר, שירות נמלה. ככה יצא שאפילו אמא שלי, שאין לה מושג מה אוכלים ב"תל אביב הזו שלי" ומבחינתה מנה של פלאפל אצל מזל בגדרה זו פסגת הקולינריה, שאלה אותי אם נמלים זה טעים?

לא רציתי לבוא לשם. יומיים שלמים ניסיתי בכל כוחי לשכנע את מוריד הגשם שכל הדנמרק הזאת בכלל לא מתאימה למנטליות שלנו ושלא נמצא את עצמנו וגם לא נהנה. מי ששכנע אותי לגמרי שכל העניין הזה ממש לא בשבילי הוא אייל שני, שחזר מדנמרק מוקסם. ׳זה ניסוי חברתי מטורף. ניסוי באנשים מאושרים. אתה הולך ברחוב, עומד בסופר, עוצר ברמזור ומסביבך אנשים מאושרים, וזה מוזר ומדהים כאחד…׳. אנשים מאושרים, חשבתי לעצמי, זה ממש לא בשבילי. מה יש להיות כל כך מאושר? זה בטח מעייף להיות מאושר כל הזמן, שלא לומר משעמם. כי מהם החיים בלי איזה שברון לב או דרמה טובה? ובכלל האם חיים מאושרים יכולים להניב שורה כמו ׳העצבות כמו כוס היא ובה יין מר, מענבי הנשמה׳ ומה אעשה עכשיו עם השורה הנהדרת ׳העצב אין לו סוף, לאושר יש ויש׳?

אבל מוריד הגשם היה נחוש. ככל שלחצתי והעלתי בקול, כאילו במקרה, טיעונים מצויינים כגון כמה יפה היא איטליה וכמה נהדרת היא לונדון, כך הוא התעקש יותר. כשהחמצתי פנים, מניפולציה שלעיתים עוזרת, כי אין דבר שמשמח יותר את מוריד הגשם מהמבסוטיות שלי, הוא שלף את הקלף המנצח שלו – ליאור משיח.

ליאור היא קונדיטורית מוכשרת עם חיוך מאיר והיא, החיוך והכישרון, עומדים מאחורי הקינוחים המצטיינים בפרונטו. היא לקחה שלושה חודשי חופש ויצאה להתמחות בנומה. היא גם זו ששכנעה את מוריד הגשם שנומה זו חוויית חיים. אני חושדת שהיא השתמשה בחיוך שלה, הממזרה.

כל הדרך לנומה לא וויתרתי. השתדלתי לקטר על הכל. על האנשים שרוכבים על אופניים, על זה שהם לא נועלים טוב את האופניים שלהם ומישהו יכול לגנוב אותם, על זה שאין כמעט ילדים ברחוב, על זה שאין צוענים, על זה שאין מכוניות, על זה שכולם בלונדיניים, גבוהים ויפים מאד וגם מה החכמה לדווש בשבילים המיועדים ולא לטוס דרך אנשים על המדרכות עם אופניים ממונעים כשאין אף עליה משמעותית להתמודד איתה. האמת שאפילו את עצמי לא הצלחתי לשכנע וכל מילה שיצאה לי מהפה הבהירה לי שאני חיה במקום כל כך משוגע, שבעצם הניסוי של דנמרק הוא לא ניסוי באנשים מאושרים, אלא ניסיון נואש של העולם להראות שאפשר גם אחרת.

נומה יושבת על גדות התעלה, דרך החלון אפשר לראות אנשים שחותרים סתם ככה, באמצע היום, שזופים ובלונדינים, כאילו בלעו כמות עצומה של השמש וזו זורחת להם מכל נקבובית. אפשר גם לראות תיירים מכל העולם באים להצטלם עם השלט של נומה ואחר כך הולכים לאכול נקניקיות וסנדוויצ׳ים פתוחים. לרגע רציתי להיות כמותם. אבל זה היה הרגע האחרון.

אנחנו נכנסים ומקבל אותנו כעשרים אנשים צעירים, עם סינרים אפורים, חיוך ואש בעיניים. החיוך הקיומי הוא של ליאור, שעומדת לצד רנה רדזפי, השף שעומד בראש המסעדה, שכם אל שכם. לרגע כל העניין הזה נראה כמו מגורי המתנדבים בקיבוץ, אנשים צעירים, מכל העולם, אוסטרליה, קנדה, גרמניה, מקסיקו אנגליה וגם ישראל, עומדים מולינו עם חיוכים כנים וגאים, אמנם לא מגודלי שיער ויחפים, אבל משולהבים כמו שרק אנשים עם תשוקה למשהו נראים. חלקם אנשים צעירים שעבדו במסעדות מובילות בארצם ובאו לשלושה חודשי התמחות וחלקם שפים מוכשרים שבאו לשלושה חודשים, נשבו בקסמו של רנה והמטבח שלו ונשארו גם אחרי, לשנים ארוכות, לבשל במטבח היצירתי, הלומד והטוב בעולם.

Noma - you had me at hello

מול החיוכים של האנשים הללו והיחס האישי של והכן של רנה מתמוסס כל בדל התנגדות. הציניות שלי אורזת את עצמה לבד ומפנה מקום ללמידה ולהקשבה. בנומה העם רואה את הקולות שיצאו לכאורה ממדבר קולינארי ועכשיו הוא מקשיב ומביט בטעם. רנה לומד יחד עם השפים שלו את הסביבה הנורדית, יחד הם משוטטים ביערות, מלקטים עשבים, קוטפים פרחים, שולים צדפות עתיקות, מפיקים מים מינרליים מגזעי עץ ומפיחים רוח חיים בשיטות בישול והפקת טעם שכמעט נשכחו מן העולם.

אם יש דבר כזה ׳אוכל למחשבה׳ הרי הוא לפניכם. כאן לא תאכלו שווארמה או קובה שעוד לפני שתתנו בה ביס היא תנופף לכם בשלטי ענק ״אני טעימה״. לא, לא, לא! בנומה של רנה מבקשים שתבואו סקרנים, שתחשבו מה טעים לכם ומה לא, שתחפשו את הטעם האישי שלכם ותחקרו יחד איתם. כשהם שואלים ׳not to your taste?' הם לא נעלבים כשאתם אומרים שלא אהבתם את המנה, יחד איתכם הם מבינים מה הכיוון שלכם.

רנה לוקח אתכם לטיול בעולם ובמחשבות שלו. במיץ התפוחים ומחטי האורן שלו אתם שותים את היער וכשאתם אוכלים צדפת מהגוני אתם נוגסים בעדינות בזכרונות של קרקעית של הים. אני יודעת שזה נשמע מתלהב מדי, שלא לאמר ׳פלצני׳ (איף! איזו מילה דוחה!), אבל רנה באמת לוקח אתכם ואת הטעם שלכם לספארי של טעמים שהמונוסודיום, הסוכר הלבן והאוכל התעשייתי השתדלו בכל כוחם לגהץ.

Noma - Rene Redzepi, David Califa, Naama Peled

קשה להסביר מה אכלנו, אבל מאד אשתדל. אני מצרפת את תמונות המנות, ולצידן חלק מהמחשבות שלי. סביר להניח שכשאתם תגיעו לנומה, חלקן יתשנו ויהיו לכם מחשבות אחרות, משלכם, כי זה המטבח העונתי והמשתנה ביותר שיש ולכו תדעו, אולי ביער יתגלה פתאום גרגר חדש שכדאי שתטעמו.

Plum and rose hips

Plum and rose hips
שזיף וניצני ורדים. סבתא רוזה קראה לנצני הורדים חזירים. היא מיהרה לקטוף אותם לפני שישאבו מהשיח אנרגיות ורקחה מהם ריבה. כמה נפלא לפגוש בהם שוב אחרי כל כך הרבה שנים.



Fresh berries and lemon thyme

Fresh berries and lemon thyme
פירות יער טריים בטימין לימוני. זו מנה שכולה שלוות נפש. תותי יער שנקטפו עם שחר. אם היו שולחים אותי לקטוף, בטח הייתי אוכלת את כולם.



Oland wheat and virgin butter

Oland wheat and virgin butter
לחם חיטה וחמאה בתולית. חמאת ריוויון שעושה ׳אדון החמאה׳. את הדבר הזה אפשר לאכול בכפית. לא חייבים לחם, אבל נסו לוותר על הלחם הנפלא של נומה.



Cabbage leaves and white currants

Cabbage leaves and white currants
עלי כרוב מלאים בדומדמניות לבנות. בראש מזדמזםלי קטע מהשיר למחרת ׳הירוק היום ירוק מאד…׳ שכתבה לאה גולדברג ושרה יהודית רביץ. זה הקטע בנומה, כל אחד יכול לצקת את האסוציאציות שלו ממחסן החוויות שלו לתוך המנות, כאילו היו רוטב.



Noma - Green shoots of the seasons with scallop marinade

Green shoots of the seasons with scallop marinade
מבחר עלעלים צעירים של העונה במרינדת סקלופ. מוריד הגשם אהב, אני פחות. אולי כי לא מצאתי שום שיר ואולי כי אני לא כל כך אוהבת עלים.



Noma - Sweet peas, milk curd and sliced kelp

Sweet peas, milk curd and sliced kelp
אפונים צעירים עם אצת קלפ פרוסה על חביצת חלב. אני יודעת בודאות שמדובר באוכל של אנשים מאושרים. האצות מושרות בפיטריות, האפונים מהגינה וקונפטי של פרחי אורגנו. זה אושר, ככה הוא נטעם.



Noma - Grilled onionGrilled onion1

Grilled onion
בצל בגריל. גלדים גלדים מתוקים ובתוכם אוצרות של צלפים. אף פעם לא זכרתי שבצל הוא יצור מתוק כל כך.



Noma- Grilled baby corn with egg yolk and beef marinade

Grilled baby corn with egg yolk and beef marinade
תירס תינוק בגריל בחלמון ומרינדת בקר. הטעם הזה, המתוק, החלבי והרך הזכיר לי את איתמר הקטן שלי, אחיין שעשועי האהוב, שטעמו מצוק, חלבי ורך.



Noma - New Danish potato and nettleNoma - New Danish potato and nettle 1

New Danish potato and nettle
תפוח אדמה דני עטוף בסרפד. קומזיץ קטן ופרטי בצלחת, רק בלי א״ש לילה, שאני שונאת ובלי צ׳יזבטים מפחידים, שאותם אני שונאת עוד יותר. תפוחי אדמה קטנים ושיפודי ענפים מגולפים. כל הקסם.



Noma - Mulberries and roses

Mulberries and roses
תותים וורדים ומדרגות לגן עדן. מה יש בקערה הזו שהופכת אותי באחת להיות הילדה, מוכתמת החולצה עם כתמים שיורדים רק במספריים, שהייתי פעם?



Noma - Flower tart

Flower tart
טארט פרחים. האמיתי! המקורי! זה שמנסים לחקות אותו ללא הצלחה. פרחי יבשה עם אצות מהים. מצחיק בהתחלה ומנומק בסוף. אפשר לאכול אותו רק כאן, מהידיים של רנה. בכל מקום אחר בעולם זה סתם.



Noma - Sea urchin and hazelnuts

Sea urchin and hazelnuts
קיפוד ים ואגוזי לוז. כל כך מוזר לחבר יצור מעמקים לאגוז טרי ששוכן בגבהים. זה קצת כמו שיר נונסנס של ע. הלל. מסתבר שזה מתחבר וזה נפלא. כאילו קיפודים ואגוזים נועדו זה לזה.



Noma - Mahogany clam and grain

Mahogany clam and grain
צדפת מהוגני. אני יודעת שזה ישמע מתפייט ואולי גם מעצבן. אבל יש לי כבוד לצדפה עתיקה ושרודת שבאה עד לכאן, לספר לי איך היה פה לפני מאתיים שנה.



Noma - Pumpkin, rose petals and caviar

Pumpkin, rose petals and caviar
דלעת, עלי ורדים וקוויאר. ראיתי אותה אצל ליאור ורציתי גם. היא דלעת מהאגדות, כזו שלוקחת סינדרלות לנשף ומגישה להן שמפניה וקוויאר.



Noma - Lobster and milk skin

Lobster and milk skin
לאפת לובסטר מקרום של חלב. שווארמה נורדית וגאונית. רק מישהו ממש חכם, שמכיר התנהגויות של חומרי גלם, יכול ליצור עולם כזה. חיבור בין חלב, כרוב ולובסטר. אחו וים. עולם ומלואו.



Noma's Black garlicNoma's Black garlic 1

Noma's Black garlic
עלה שום. ממתק כמו ממתקי השוש שהדנים נשבעים בהם. אלוהים יודע איך מוציאים את השחור משחור הזה שהוא מצחיק, סקסי וטעים כמו גבירה בלטקס.



Noma - Roasted bone marrowNoma - Roasted bone marrow 1

Roasted bone marrow
מח עצמות בג׳וספר. ליד העצם פורחים פרחי כובע הנזיר, אבל אין שום דבר נזירי בשחיתות הזו. בכפית כמובן על פיסת לחם חמים. תענוג!



Noma Berries and greens soaked in vinegar for one yearBerries and greens soaked in vinegar for one year Noma

Berries and greens soaked in vinegar for one year
פירות יער וירוקים ששרו שנה בחומץ. חמוצים כדי לרענן ולהעיר את בלוטות הטעם שקצת התפנקו והתנמנמו עם מח העצם.



Noma - Black currant leave and sorrel

Black currant leave and sorrel
דומדמניות שחורות וחומאה. מרגישים שעוד מעט כל זה נגמר. עוד סיבוב ביער המאושר והמכושף של רנה. עוד קצת סוכריות מהטבע ופרחים.



Noma - A dessert of Gammet Dansk and hazelnut oil

A dessert of Gammet Dansk and hazelnut oil
גלידה גאמנט דאנסק בשמן אגוזי לוז. קסטה מהטבע, בלי צד שוקו וצד וניל ובלי יוסף מהצרכניה שישאל אם אמא מסכימה לנו לרשום בהקפה. ירוק וחלבי כאילו אין בנקים, צ׳קים חוזרים וחשבונות בעולם.



Noma - Forrest flavored, chocolate and egg liqueur

Forrest flavored, chocolate and egg liqueur
טעמי היער. שוקולד וליקר ביצים. הרגע הזה שאת לא מוצאת מילים. את רק רוצה לעצום עיניים ולחזור על כל רגע בשעות האחרונות, לחקוק אותו טוב טוב בזכרון, להריח את הפרחים ולטעום אותם ולהבין שזכיתי.

לקינוח יקחו אתכם לסיור במטבח ובמעבדה הפעילה והרוחשת של מטבח הניסויים. אם תהיו ברי מזל במיוחד תגיעו לשעה בה כל צוות המטבח, מותיקים עד מתמחים, נרתם לניקיונות. זו שעת קסם שמסבירה הכי טוב את המקום המיוחד הזה, מי שעומד מהצד ומביט רוצה לתפוס סמרטוט ולהיות חלק מהחבורה הזו, המאושרת בדרכה.

Noma - David Zilber

בחוץ חיכו לנו התעלה והסירות ששטו לאורכה, כאילו החיים הם באמת נהר ארוך ורוגע וכשהעולם נראה אפילו לשניה טוב יותר, זה טוב. טוב מאד.

נ.ב: ליאור משיח, הקלף המנצח של דודי, מלבישה מילים על חוויית הנומה שלה. אני ממליצה בחום שתקראו את הבלוג שלה. ליאור מתארת בצורה מאד יפה את חייה כסטז׳רית ואת הפילוסופיה והמחשבה העמוקה של רנה ונומה שלו. לבלוג של ליאור, לחצו כאן.

Noma - Lior Mashiach

RSSתגובות (2)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת roni:

    בהלם מוחלט………………ולטובה

  2. מאת מנשה:

    נראה ממש ממש מעניין – ובעיקר המקום עצמו, גם אם ננסה (בקושי) להתעלם מהמנות היפות. גם הכתבה מאודמושקעת. תודה!

השארת תגובה למנשה