Kiyi – אאוריקה! מצאנו מסעדת דגים מעולה באיסטנבול!

לטורקים יש יחסים משונים עם הים, דגיו ופירותיו. מצד אחד יש להם כל כך הרבה ים, חופים ואיים להתקנא בהם ודגה שאנחנו רק יכולים לחלום עליה ומצד שני לא פשוט למצוא מסעדת דגים ראויה שלא תפשוט את עורכם ובה הדגים לא שוחים שחיה צורנית בשמן. צריך להבין, הדגים במשך שנים לא היו חלק מהדיאטה הטורקית. להפך, המטבח הטורקי התעלם מהדגים ולא הקדיש להם מקום של כבוד ולכן כל ההתעסקות עם דגים היא חדשה יחסית במטבח המורכב ממתכונים של מאות ואלפי שנים.

מהספר המצוין של ערד ניר ׳המסעדה הגדולה בעולם׳ שסוקר באהבה רבה את המטבח האיסטנבולי, למדתי שלמרות שאין חוק שאוסר אכילת דגים ופירות ים, הדפו הטורקים המוסלמים את ׳מקקי הים׳ והדגים מתוך אמונה שהם ממשיכים לשחות להם בבטן בשל האיסור לשתות אלכוהול וצריכת המים, בהם שוחים הדגים.

מי שהביא את הדגים לתפריט הם תושבי חופי הים השחור והים האגאי, שהיו ברובם נוצרים יוונים אורתודוקסים, ששתו אלכוהול וצרכו דגים ופירות ים בלי בעיות. היתה זו הסביבה שאילצה אותם לצרוך את עיקר החלבון שלהם מן הים והם אלה שלימדו את הטורקים לאכול דגים.

נפלנו בלא מעט מסעדות דגים באיסטנבול. רובן התבררו כמלכודות לדגים שנקלעו שלא בטובתם לשמן הרותח ולתיירים שנלכדו ברשתן. ובכל זאת אחרי ארבעה ימים רצופים ועתירים בשומן כבש, קבב, דונר ובשר, בשר, בשר, החלטנו שחייבים לאזן קצת ולמצוא מסעדת דגים שתחזיר אותנו למוטב ומוטב שהיא תהיה טובה, כדי שיהיה לנו מה לכתוב הביתה.

וזה קרה. יגעת ומצאת תאמין, או במקרה שלנו שטת, עלית וירדת בין גלים, תאמין!
IMG_4227

המסעדה שלנו (כן, שלנו! נפשנו נקשרה בנפשה ואנחנו מאוהבים) ממוקמת בדרך לים השחור באיזור סרייר (Sariyer). הפלגנו אליה בספינה קטנה, הפלגה בת שעה שפתחה לנו מחדש את התיאבון. ירדנו ממנה אחרי שתי ארוחות בוקר, עם רצון עז לטרוף, כי אין כמו המים לפרוץ גבולות חדשים של רעב.

׳טולגה! אנחנו מאוהבים בה ובך׳ כתבנו נרגשים לטולגה החבר הטורקי שלנו, ממנו אנחנו שוכרים את הדירה הנהדרת בצ׳יהנגיר, כשאנחנו מגיעים בגפנו לעיר שאנחנו כל כך אוהבים. טולגה המליץ לנו בחום על Kiyi ואמר שהיא שווה את הדרך. אמר וקיים.

11352258_10207418344679455_727008805_n
חברות בייגלה ב Kiyi

על שולחן גדול מכוסה מפה לבנה וצופה למרינה קטנה מלאה בסירות ויאכטות, הונחו בזו אחר זו מנות מאזה מעולות וטריות. במסגרת מנות המזה הקרות (סאוק מזלר) הוגשו טרמה סלטה שאצלנו קוראים לה איקרא, כתומה, עשירה ומלאה בביצים. פלפלים אדומים כבושים, שעועית ענקית מבושלת ונפלאה, סלטי חצילים, פרוסות גבינת צאן, לקרדה מעולה שנמסה בפה וחמוצי הבית המעולים עליהם גאוותם של בעלי המקום.

IMG_431211749391_10153458677622290_1073769723_n11749277_10207418340679355_1629124455_n

אחר כך עלו ובאו מנות המזה החמות (סיג׳ק מאזלר).

סלט תמנון נפלא ורענן

11748703_10207418344599453_65127516_n-(1)

שרימפס בחמאה ועגבניות

IMG_4329

מידיה דולמאסי – אחד ממאכלי הרחוב הנפוצים והמעולים שיש לעיר הזו להציע. מי שנרתע מלאכול אותן ברחוב יכול לאכול אותן כאן. הן נפלאות. מדובר במולים ממולאים אורז עם בצל מטוגן ותערובת תבלינים שמזכירה בהרט. הרשמת מלאה במתכונים לפלא הזה, אבל אנחנו מעדיפים לחטוף ולאכול ברחוב ולא להתעסק בזה.

11774393_10207418344439449_1232156477_n

עלי גפן ממולאים בסרדינים – מנה פשוטה ומלאת השראה. סרדינים עטופים בעלי גפן ומטוגנים עד לפריכות בשמן זית. אלוהים כמה שזה היה טעים!

IMG_4323

ואז הגיעו דגי ענק. ששה במספר, שניים מכל סוג. אבל לפני התיאור, משהו קטן על מסעדות דגים בכלל ובאיסטנבול בפרט,  צליית דגים על הגריל היא אמנות שמעטים ניחנו בה, צריך להיות ממש מיומן כדי לדעת מה הטמפרטורה המדוייקת של הגחלים ומה השניה הקריטית בה הדג צלוי, אך עדיין עסיסי לכל עומקו ואורכו. לכן, בכל מקום כמעט ישכנעו אתכם להזמין את הדגים מטוגנים בשמן עמוק, כי זה פשוט קל יותר. והדגים שנצלו עבורנו במטבח של Kiyi הוכיחו לנו שבחומרי הגלם המעולים מטפלים מומחים אמיתיים.

צ׳יפורת ענק צלויה ומעולה.

11778103_10153458677302290_646313253_n

ג׳ון דורי שבשרו הרך נפל מהאידרה.

IMG_4343

ודובר סול חמאתי ונהדר.

11749473_10153458677382290_1109528240_n

קינחנו בגלידה, אבל אם לא היתה לנו מנת דונר וקוקראץ׳ שהבטחנו לעצמנו לאכול לפני הטיסה, יכול להיות שהיינו מתפתים להזמין עוד כמה דגים, כי כולם נעשו לשלמות.

מצאנו את שלנו באיסטנבול. ידענו את מושלמת איסטנבול! ידענו!

מחיר לאדם: בערך 150 לירות טורקיות כולל יין מקומי וראקי. אנחנו לא חסכנו, אפשר לאכול בפחות.

TARABYA KIYI RESTAURANT

Tarabya Mh., Haydar Aliyev Caddesi No:186, 34450

90-549-262-0002

וכשאתם שם, תמסרו ד"ש ליורגי בעל המסעדה שהפך לחבר שלנו, ובטוח יהיה גם שלכם.


הקליקו ליומן המסע שלנו באיסטנבול, ולפרטים על המסע הבא

 

ist5

קטגוריות:: Featuredאיסטנבולהמזלג המעופף

אודות הכותב:

RSSתגובות (2)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת דליה:

    מעורר תיאבון. גם בארץ לא פשוט למצוא מסעדות דגים טובות

  2. מאת מנשה:

    הדגים נראים פשוט מעולה, במיוחד הצ'יפורה (ידעתם שזה השם של הדניס? אני לא ידעתי). בתיאבון חברים, נראה שנהנתם מאוד!

השארת תגובה למנשה