סבינה מרוששת את ה-Soup Nazi מנכסיו ומגלה לכולם איך מכינים מרק מולגטוני

המלגטוני פרץ לחיינו לפני יותר מעשר שנים בסדרה סיינפלד. אתם בטח זוכרים את אותו מוכר נרגן שכולם קראו לו "הסופ נאצי" שמכר מרק אלוהי, ששמו יצא למרחוק. מי שלא עמד בתור כמו שצריך, מי שהתווכח, בילבל את המוח או שאל הרבה מדי שאלות, הושלך מן התור בידיים ריקות.

"no soup for you" היה צועק עליו הסופ נאצי ושולח אותו רעב ומבוייש.

במסגרת ליין סדנאות הבישול "אסכלה גבוהה" של בייגלה ובית ספר בישולים התקיימה סדנת מרקים חובקת עולם. סבינה ולדמן (המלכה) לימדה אותנו להכין ריבוליטה איטלקית, מולה מקסיקנית, ביסק סרטנים צרפתי, מרק פירות תאילנדי וגם את המוליגטוני ההודי האלמותי של השופ נאצי.

10730094_933676873312287_4685464178254313066_n

לפני המתכון, כמה עובדות לא חשובות על המוליגטוני, כי עם כל הכבוד לסופ נאצי ולמורשתו, אצל סבינה וולדמן וגם אצלנו אפשר לשאול כמה שאלות שרוצים, במיוחד כשזה קשור לאוכל.

מוליגטוני הוא מרק בסגנון הודי, שהיה פופולארי אצל הבריטים, עובדי חברת הודו המזרחית, בתקופה קולוניאלית, בסוף המאה ה-18 ומאוחר יותר. כשאותם בריטים חזרו הביתה למטבח הבריטי המשעמם, הם הביאו את המתכון לאנגליה וגם אוסטרליה. פלא שהקארי כבש את המסעדות של אנגליה בסערה?

במקור זה היה מרק קארי עשיר שנעשה במקור עם פלפלים, ומכאן שמו. עם השנים והמרחק מהודו, המרק עבר שינויים, במיוחד כדי להתאים לטעם המערבי. בשפת המקור שמו של המרק בטמילית: "מילאגו" – மிளகு משמעו פלפל חריף ו"תאני" தண்ணீர் משמעו מים, היינו "מי פלפל חריף".

המרק מבוסס בדרך כלל על ציר עוף (גם בשר כבש או ציר ירקות) וקארי, עם שמנת, נתחי עוף, בצל, סלרי, תפוחים ושקדים הוא מוקרם בקרם קוקוס סמיך ועשיר.

המתכון האנגלי של המרק הופיע לראשונה בספר הבישול האנגלי "Modern Cookery for Private Families" משנת 1845.

ועכשיו, למה שחשוב, המתכון של סבינה ולדמן למרק מולגטוני.

מולגטוני / סבינה ולדמן בית ספר בישולים

החומרים:

חומרי תערובת תבלינים מולגטוני מאסלה – יחסי כמויות:
כפית אבקת צ'ילי
4 כפיות פלפל שחור
4 כפיות קינמון
8 כפיות כמון
8 כפיות כורכום
8 כפיות כוסברה טחונה
כפית הל טחון

מערבבים הכל יחד ושומרים בצנצנת אטומה.

חומרים למרק:

ליטר ציר עוף
½ פרפר של חזה עוף
כפית תערובת תבלינים
1 בצל בינוני
1 צ'ילי ירוק חריף
10 גרם ג'ינג'ר טרי מגורד
4 שיני שום
1 גזר בינוני
1 תפוח עץ גרנד סמיט קלוף (ירוק וחמוץ)
1 תפוח אדמה
90 גרם עדשים כתומות
200 מ"ל חלב קוקוס
מיץ מ-1/2 לימון
ענף כוסברה טרי
מלח
2 כפות גדושות חמאה
חופן גדוש בצל ירוק לקישוט

אופן ההכנה:

1. קוצצים בצל לקוביות קטנות ונותנים לו "להזיע" בסיר גדול תוך כדי ערבוב עד שהוא הופך שקוף ומזהיב מעט.

2. כשהבצל מוכן מוסיפים צ'ילי קצוץ, ג'ינג'ר כתוש ושום כתוש. מערבבים היטב. מוסיפים כפית גדושה של מולגטוני מאסלה ומטגנים מעט תוך כדי ערבוב, זה "פותח" את התבלינים. מערבבים כל הזמן ומקפידים לא לחרוך את התבלינים.

3. מוסיפים את ציר העוף ומביאים לרתיחה.

4. מוסיפים את העדשים ומבשלים מספר דקות.

5. חותכים את הגזר, התפוח ותפוח האדמה לברונואז יפה, קטנטן ומוקפד.

10731044_933677376645570_5328974831787529181_n

1964981_933677409978900_5770024713459703548_n

6. מוסיפים את קוביות הגזר, התפוח ותפוח האדמה לסיר. מממשיכים לבשל עד שהקוביות מתרככות, אך לא מדי.

10846406_933678203312154_8839416178921788083_n

7. מוסיפים את חלב הקוקוס ומיץ הלימון, מתקנים תיבול וסמיכות במידת הצורך.

8. מוסיפים למרק את קוביות חזה העוף (יש לחתוך את העוף לקוביות של 1 ס"מ בערך).

10653587_933677653312209_3546874593203296713_n
9. מעבירים את המרק לצלחות הגשה ומעטרים בכוסברה טריה ובמעט בצל ירוק פרוס דק.

10690261_933678909978750_2410264527810888100_n

הרשומה הזו מוקדשת באהבה ובעצב רב לשמואל יאיר, בשלן מוכשר ואיש רב ידע וקסם, שהשתתף בסדנאות רבות בבייגלה, וסדנת המרקים של סבינה הייתה האחרונה בה נהנינו ממנו. שמואל הלך לעולמו במפתיע השבוע. תנחומינו הכנים וחיבוק גדול לאלבה, ילדיו ולכל מי שהכיר ואהב אותו. יהי זכרו ברוך.

10428561_933677883312186_905326559309222386_n

10690082_10152665573013393_3948248662112793165_n

מתכון למרק הריבוליטה של סבינה מתוך הסדנא.



הקליקו לאלבום התמונות מתוך סדנת המרקים

קטגוריות:: Featuredאוכל לשבתבשרהמטבח העירקיכלליכשרללא גלוטןמרקיםמתכונים לחנוכהסבינה ולדמןשיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (1)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת מנשה יסילביץ':

    וואו תודה רבה! על אף הקונוטציה השלילית שעושה לי כל דבר שקשור לשואה, הפעם אני כנראה אתגבר על זה ואכין… מעולה!

השארת תגובה