סרטנים (או ג'מבו שרימפס) בפלפל שחור בסגנון סינגפור

צילום: נעמה פלד

שמתי לב שמאז שאבא שלי הלך לעולמו לפני יותר משלוש שנים היחס ליתומים אחרים השתנה, ביחוד לאלו שהתייתמו רק לאחרונה. פעם זה לא היה ככה, אולי בגלל שלא הייתי יתום.היום כמישהו מספר לי שאבא שלו מת, אני עוצר הכל, מנקה את הראש מכל מחשבה, מנער מעלי את הפרעת הקשב שלי, שוכח מה רציתי לומר ופתאום, לא יודע איך, היתום בשבילי הוא האדם היחיד בעולם.

ככה זה היה כשנכנסתי בסוף אוקטובר בפעם הראשונה למשרד של אריק צרפתי שנמצא מעל חנות הדגים שלו בשוק הפישפשים. באתי לשם כי נמאס לי לקנות דגים (מעולים ככל שיהיו) ממוכר הדגים הזעפן שלי, שלא מוותר אף פעם על הזדמנות לתת לקליינטים שלו הרגשה שהם מפריעים לו, וגם ובעיקר בגלל איל שני שסיפר לי שאת הדגים ופירות הים לסלון הם קונים מצרפתי. מה שטוב לסלון טוב לי.

אריק צרפתי

"מי זה, אבא שלך?" שאלתי את אריק והצבעתי על התמונה של הגבר היפה שתלויה מאחורי הכסא שלו.

"כן, הוא נפטר לפני ארבעה חודשים" אריק ענה לי והפך להיות להיות האדם היחיד בעולם שלי.

"וזה סבא שלי" הוא הצביע על מסגרת אחרת עם גבר יפה אחר בתוכה" הוא התחיל את העסק ב 1949 כשהגיע לארץ מסלוניקי".

זהו, הלך עליי, לא רק שהבן אדם חדש "בשוק היתומים", הוא גם דור שלישי באותו עסק משפחתי, ומי שמכיר אותי יודע שאני סאקר גדול למשפחות שמעבירות את המקצוע שלהן מדור לדור. תוסיפו לזה את העיניים היפות של הבחור, את החיוך הרך, ואת נועם ההליכות שלו, ויש לכם את המתכון לאהבה ממבט ראשון.

מאז אני מבקר בחנות של צרפתי ביפו לפחות פעם בשבוע, לומד מאריק להעריך את יופיים של לוקוסים, מוסרים ופלמידות ענקיים שרק יצאו מהים כאילו היו נערות יפות על החוף, מסתכל בהערצה על אריק כשהוא מנקה, מפלט ומכין הזמנות ובינתיים אני בוחר לעצמי סרטנים שעוד זזים בארגז. לשמחתה של סו-אלן, התחלתי שוב לבשל בבית.

שמי דודי כליפא, ואני מכור לסרטנים. מאז שטעמתי את הראשון שלי ביום סגרירי במיוחד, במסעדה קטנה על צוק מול האוקיאנוס האטלנטי בבריטני, אכלתי מאות מהם. אכלתי אותם בניו יורק, בניו אורלינס, בקליפורניה ביפן ובהונג קונג. בטאיזו אני אוכל את הסרטנים בצ'ילי של יובל בן נריה במשך יותר משנה כל שבוע, אבל מכל הסרטנים שאכלתי אהבתי יותר מכל את ה Blackpepper Crab שאכלתי בסינגפור (לפני כמעט 20 שנה בפעם האחרונה).

ביום חמישי האחרון החלטתי לנסות להכין אותם בבית. זה אמנם זן לגמרי אחר של סרטנים, אבל מזמן למדתי שכמכניסים לאותו סיר רק דברים טובים אין סיכוי שייצא משהו רע.

פעם כשגרתי בלונדון, ידידה סינית שלי לימדה אותי שסרטנים אוכלים לאט ובסבלנות, ושאסור למהר איתם. וככה אחרי חצי שעה של פיצוח ומציצה אני מרים את הראש ואומר לסו-אלן "תשמעי, זה ברמה של הוודו שרימפס", מנת הדגל של המטבח שלי ומושא גאוותי.

"יותר טובים" היא עונה לי ומוסיפה "אתה לא נעלב, נכון?"

אמא'לה

סרטנים (או ג'מבו שרימפס) בפלפל שחור

צריך:

• 2 קילו סרטנים (סייר כחול) טריים טריים
• או קילו ג'מבו שרימפס קריסטל (עם השריון)
• 4 כפות סויה מתוקה וסמיכה
• 4 כפות רוטב צדפות (אוייסטר סוס)
• 4 כפות אבקת סוכר
• 100 גרם חמאה
• 2 כפות ג'ינג'ר טרי מגורר
• 8 שיני שום קצוצות דק
• לפחות צ'ילי אדום וחריף טרי אחד (אפשר להוסיף עוד 1 לרוטב טורבו) קצוץ דק
• 2 כפות פלפל שחור גרוס עבה (אם יש מכתש ועלי עדיף לכתוש בבית)
• כפית פלפל לבן טחון
• 3-4 בצלים ירוקים (לקצוץ לחתיכות של כ 5 ס"מ, כולל החלק הירוק)
• חצי כוס עלי כוסברה קצוצים

הכנה:

1. ערבבו טוב בקערית את אסקת הסוכר עם 4 כפות מיים, הסויה המתוקה ורוטב הצדפות, והניחו בצד.
2. נקו טוב את הסרטנים, חצו אותם לשניים (אפשר לבקש ממוכר הדגים לעשות זאת) וסדקו במפצח (או כל כלי אחר) את הזרועות שלהם כדי לאפשר לרוטב להכנס פנימה.
3. בווק גדול חממו מעט שמן
4. כשהווק לוהט הכניסו את הסרטנים או השרימפס (בשתי נגלות אם צריך) וטגנו/ערבבו מידי פעם בעזרת מלקחיים. כשהסרטנים כמעט עשויים (לאחר כ 5 דקות) הוציאו אותם מהווק.
5. הוסיפו לווק את החמאה, הג'ינג'ק, השום, הצ'ילי, הפלפל השחור והפלפל הלבן, וערבבו היטב במשך כחצי דקה.
6. הוסיפו לתערובת את תערובת הסויה, הביאו לרתיחה וערבבו ברציפות כשתי דקות.
7. החזירו לווק את כל הסרטנים או השרימפס וערבבו היטב על אש גבוהה כשתי דקות עד שהרוטב מכסה אותם היטב מכל הצדדים. חצי דקה לפני לפני שמכבים את האש הוסיפו לחגיגה גם את הבצל הירוק.
8. כבו את האש וסדרו את הסרטנים או את השרימפס בצלחת מרכזית גדולה. שפכו מעל את שארית הרוטב ופזרו מעל את הכוסברה הקצוצה.
9. זהו, אפשר להתעלף עכשיו בשקט.

ועכשיו בתמונות

הכנותסרטניםטיגון-ערבובתבליניםמערבבים-תבליניםתערובת-סויהמחזיריםסבבהכוסברהבתיאבון


צרפתי דגים

עולי ציון 3, יפו

טלפון: 03-6820443

10% הנחה אם אומרים שהגעתם מבייגלה

לא מקבלים כרטיסי אשראי

ויש לאריק גם אינסטגרם ( @zarfaty ) שכדאי לעקוב אחריו אם רוצים להיות מעודכנים בזמן אמת מה יצא מהים.

האינסטגרם של אריק צרפתי

RSSתגובות (2)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. הי דודי, יופי של מתכון והתמונות ממש עושות חשק!

  2. הי דודי, יופי של מתכון והתמונות ממש עושות חשק. תודה.

השארת תגובה