Kastamonu Market השוק שמביא את טעם הים השחור לעיר הגדולה

"הנה שכונת הצוענים, שם למעלה. אף אחד לא נכנס לשם אם הוא לא צריך. הרבה בעיות…" אומר לנו הנהג שלנו באנגלית שבורה. אבל את הרעיון הכללי הראש שלי מבין. עכשיו הדמיון מתחיל לעבוד. לפעמים בא לי להיות זבוב בשכונות האלה. לראות, אבל לא להיות שייכת.

אנחנו בדרך לאחד הסודות השמורים של איסטנבול. "שוק הים השחור" (Kastamonu market). המקום בו ניתן לקנות חלב ישר מעטיני הפרה ושסק שלא שכח שהוא כזה. אחד הדברים שהכי הפתיעו אותנו באיסטנבול הוא שלתושבי איסטנבול, אחד המטרופולינים העמוסים ביותר בעולם, עיר המאוכלסת בצפיפות, יש גישה ישירה לחלב לא מפוסטר טרי ישר מהפרה, לחם שנאפה בתנור כפרי, מולסה מאגסים שמיוצרת על ידי נשים כפריות והם יכולים להשיג בקלות פירות שנקטפו והבשילו בבוסתן של חקלאי כפרי שתנובת עציו היא פרנסתו.

3

כל האוצרות הארטיזנים הללו, שבעולם המערבי הם נדירים מאד ומשקלם בזהב, אינם יוצאי דופן עבור אנשי איסטנבול ברי המזל שהם חלק מהאומה הטורקית שרוב תושביה מתפרנסים עדיין מחקלאות.

3a

4e

5f

8

רק מה? מעטים מכירים את המקום, וחבל. בשוק הים השחור לא תמצאו על הלחמים, הריבות, הפירות ושאר המעדנים תוויות ושילוט המצהירים כי מדובר במזונות שהכינו אומנים מתמחים ובכל זאת כולם יודעים כי מדובר במזון שנעשה בעבודת יד, גודל באהבה ונארז במהדורות מוגבלות וקטנות, ממש כמו פעם. לפני עידן הסופרמרקט.

זה לא שאי אפשר למצוא באיסטנבול סופרמרקטים עמוסי עופות וירקות מהונדסים, אפשר בהחלט, אבל טורקיה היא עדיין ארץ של יצרנים קטנים, שמרכולתם אומנותם, וכמה נפלא שזה כך.

גם אם אתם לא מתכננים טיול גדול באיזורים הכפריים של טורקיה ואתם נשארים באיסטנבול, יבוא הכפר אליכם, ממש כמו שבא ההר אל מוחמד. כל שתצטרכו לעשות לבקר בשוק קסטמונו (Kastamonu market) באיסטנבול, שנקרא על שם המחוז ממנו באים הספקים.

איזור קסטמונו לא נגיש לתיירים ומזג האוויר הקודר והאפרורי לא מזמין את התיירים ולכן תושבי האיזור צריכים לכתת רגליים ולהביא את תוצרתם ומרכולתם לעיר הגדולה. זה קצת חבל כי האיזור מרהיב ביופיו ומשופע בארמונות עותומנים מפוארים ומתפוררים, נהרות שמתפתלים בין הגבעות וצוקים שגולשים באופן דרמטי אל הים השחור.

ועוד לא דיברנו על האוכל, של איזור קסטמונו השופע. בסתיו השווקים שלה מלאים כל מיני ירקות בעלי עלים ירוקים, פירות, אגוזים ופטריות שגודלו ולוקטו באיזור. מהים השחור באים דגים, Kalkan (דג סול), hamsi (אנשובי) וpalamut (בוניטו) ועוד ועוד. שטחי המרעה הרחבים מספקים שפע של מזון לעדרי בקר לבשר וחלב. כאן הכבש עולה בתדירות נמוכה יותר על השולחן כאן מאשר בחלקים אחרים של טורקיה. המחוז ידוע pastirma מצוין שזה בשר בקר מומלח ומיובש באוויר, יש גם גבינות טעימות, יוגורט, kaymak וחלב טרי.

עשינו לכם תיאבון? יופי. אתם בטח רוצים לדעת איך אתם "שמים יד" על כל הטוב הזה.

שוק קסטמונו מתמקם מדי יום ראשון ב- Kasimpasa, בצד האירופאי של איסטנבול, צפונית ל- Tarlabasi. אחרי לילה של נסיעה מפרכת מגיעים הרוכלים לפנות בוקר לאיסטנבול עם מרכולתם ומקימים את הדוכנים בסביבות 06:00 בבוקר. אל תמהרו. אתם בהחלט יכולים להגיע בסביבות 10:30-11:00 רק אז השוק מתעורר באמת.

עכשיו בואו "נתקוף" את השוק.

תמצאו שם דוכני מוצרי חלב עם קאימק סמיך, חלב עיזים ופרות, גבינות, יוגורט סמיך, בקבוקי מים חד פעמיים שמולאו בחלב לא מפוסטר כדי לקחת הביתה וחמאה שטעמה לא מהעולם הזה.

חמאה יכולה לבוא בלי לחם? אז יש גם לחם, כפרי, ככר מאסיבית עם קרום מתפצח מקמח מלא.

16

18b

18c

Pazı ekmeği הוא לחם שכדאי להגיע בשבילו מוקדם לשוק. הוא נעשה עם עלי סלק ועשבי תיבול (בצל ירוק ופטרוזיליה, בדרך כלל). כדי לאכול את המאפים הטריים ביותר כדאי להשכים, כך תקבלו את המאפה הישר מידיה ותנורה של אופה מקומית מוכשרת. הלחמים בכל זאת עברו דרך ארוכה ואין בהם חומרים משמרים.

בין דוכני השוק ניתן להרגיש ולטעום את עונות השנה. ערימות אדירות של עשבים, בצלים, צנוניות, צנונים, וסלקים. כל אלה עושים חשק לבשל.

באביב תמצאו תותים וגרגירים, תפוחים, אגסים ושסק בטעם של פעם הישר מן הבוסתן. הפירות הבשילו על העץ עד שהסוכר ניגר מהסדקים בקליפתם. בשרם מתוק ורך כמו פודינג והם הטעימים והמתוקים ביותר שאי פעם תאכלו. ממש ריבת פרי מועשרת בדבש.

1

7a

7

היו גם סלסילות ובקבוקי מים חד פעמיים מלאים גרגרים ופירות יער. הרוכלים שמחים להציע טעימות ממרכולתם. בשוק תוכלו לטעום כמעט כל דבר, גם גבינות ופירות.

אל תוותרו על טעימה מהאגסים המיובשים. יש בהם משהו "צ'ואי" ולעיס, הם מתוקים-מרירים ממש כמו קרמל. תמצאו אותם לצד שזיפים מיובשים חמוצים-מתוקים ורבעי תפוחים מיובשים על קליפתם בשמש.

האיזור ידוע גם באגוזים ובערמונים שלו. תמצאו אותם גם בשוק, בגדלים ומסוגים שונים. הם נשברים בקלות למגע יד והם עסיסיים ומלאי טעם.

הטורקים הם "מלכי השימורים". הם משמרים הכל, פירות, ירקות, גרגרים ואגוזים. גם בשוק תמצאו צנצנות גדולות של לפתות, פלפלים, גזרים ועוד ועוד.

חוץ משימורים חמוצים, יש גם ריבות, רטבים, וpekmez (מולסה פירות) עשויים מתאנים, תפוחים, אגסים, ענבים, פירות קקטוס, פקעות ורדים ותותים.

אין מחסור של חלבון למכירה בשוק זה. סלי קש עמוסי ביצים עם חלמון כתום כתום, ותרנגולות מרוטות וארוזות בניילון, עם בשר צהוב מתזונה נכונה. עונג…

4t

אוהבים פטריות? זה המקום בשבילכם. הימים הקרירים עדיין וגשמי האביב הקלילים והמבורכים מביאים את בשורת הפטריות לקרקע היער השופעת של קסטמונו. תמצאו מהם בשפע בשוק לאחר שלוקטו, נחפרו וננברו בהרים. אם אתם נמצאים במקום בו יש מטבח, קנו לכם קילו או שניים של פטריות והקפיצו אותן בפשטות עם חמאה, שם ופטרוזיליה. מדובר בפטריות הטעימות ביותר שתאכלו.

4

4d

אינני יודעת מה יותר מושך בשוק הזה, הפרודוקטים המופלאים או הרוכלים העומדים מאחורי ובין הדוכנים, מעבירים את הזמן בסידור הסחורה ובלגימת תה, כמו נלקחו מימים אחרים. ימים המלאי טעם, ריח ועבודת כפיים קשה.

3e 4f 9e 15c 28

עשינו לכם תיאבון?

Kastamonu Market, Kasimpasa, Istanbul. בכל יום ראשון בבוקר.

הקליקו כאן לאלבום המלא מהשוק הנפלא הזה


15

הקליקו כאן לריכוז כל הפוסטים וההמלצות מאיסטנבול

RSSתגובות (1)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת אור:

    גרתי באיסטנבול שנתיים.
    כל כך שמחתי לחזור הביתה…

השארת תגובה