קובה תפוחי אדמה, כשרה לפסח ולימי הולדת אביביים

בכל פעם שאני עוברת ברחוב ביאליק אני חושבת עלייך. אני מחפשת אותך תחת עצי הפיקוס, משוטטת ומביטה בחלונות הראווה. לפעמים אני מוצאת אותך בנשים שאני לא מכירה. נגיד אתמול, כשחיפשתי בהרט, הלכה מולי אשה מבוגרת, היתה לה את ההליכה הכבדה שלך, ולרגע חשבתי שזו את. אם לא הייתי מכירה אותך הייתי חושבת שאת משטה בי, אבל את לא, את חוש ההומור המופרע שלך איבדת כשזה היה קשור אלינו.

׳ההופעות׳ החטופות הן כדי שאדע שאת לא שוכחת, שאת כאן מלווה אותי, והן גם כדי לוודא שלא אשכח. היו לי כמה וכמה סבתות, אבל כמוך יש רק אחת. סבתא ליליאן.

ביום ראשון אהיה בת 43. כשהיית בגיל שלי כבר היית זקנה. כבר ישנת בחלונות סגורים ונעלת פעמיים את הדלת. לא רצית גברים בחייך והפסקת להתלבש יפה. איבדת תקווה בגיל כל כך צעיר. אולי אפילו לפני המעברה, האוהל שנשרף, היתומים שפיזרת בקיבוצים והאלמנות הנצחית שלך. יכול להיות שנולדת פסימית. פסימית, סרקסטית ומצחיקה.

אני עוד לא איבדתי תקווה ויש לי כמה חלומות, את חלקם אפילו חלקתי איתך, אני יודעת שאת משתדלת בשבילי אצל אלוהים. כי מי עוד תשב לו על העורק הראשי עד ש״בדאלק נעמה״ תקבל את מה שהיא רוצה, מי?

אני מתגעגעת אלייך. אכפת לך לבקש מאלוהים שהשנה הבאה שלי תהיה מקסימה? תודה. זה חשוב לי…

הבוקר הכנתי קובה תפוחי אדמה נהדרת. מאד דומה לשלך. הן יצאו מקסימות, טעימות, מנחמות ואפילו כשרות לפסח (לא שזה אי פעם הטריד אותך…).

מתכון לקובה תפוחי אדמה כשרה לפסח

קובה פותתה – קובה תפוחי אדמה מהמטבח העירקי

(כשר לפסח ולכל ימות השנה)

מצרכים (ל-20 קובות בערך):

למעטפת:
קילו תפוחי אדמה מזן דזירה (אדום) שזה בערך חמישה תפוחי אדמה בינוניים
חצי כפית מלח
חצי כפית כורכום
2 חלמונים
כף שמן
3 כפות קמח תפוחי אדמה (לא גדושות ולא בהריון מתקדם)

למלית:
בצל גדול קצוץ דק דק
500 גרם בשר טחון
פלפל שחור
כפית בהרט משובח
מלח
כף רסק עגבניות
כף סילאן
1/3 כוס מים
חופן צימוקים קצוצים (הקיצוץ משחרר מתיקות)
חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
חצי כוס שקדים קצוצים מטוגנים (לא חובה)

שמן לטיגון

ביצה מקושקשת לטבילה

וכך תעשו:

הכנת המעטפת:
1. בשלו את תפוחי האדמה בקליפתם עד שהם רכים. קררו אותם, קלפו ומעכו לפירה חלק ( בעזרת מועך ידני).
2. כאשר הפירה קר הוסיפו מלח, כורכום, שמן, חלמונים וקמח תפוחי אדמה. ערבבו היטב לעיסה חלקה.

הכנת המלית:

מתכון לקובה תפוחי אדמה כשרה לפסח
1. טגנו את הבצל הקצוץ עד שהוא מזהיב.
2. הוסיפו לבצל את הבשר וטגנו אותו תוך כדי ערבוב. פוררו אותו כל הזמן עד שהוא הופך לחום.
3. הוסיפו את רסק העגבניות, פלפל שחור, בהרט, סילאן ומלח וערבבו.
4. הוסיפו את הצימוקים הקצוצים ואת המים, הנמיכו את האש ובשלו בסיר סגור כרבע שעה עד שהנוזלים נעלמים.
5. הסירו מהאש, פזרו פטרוזיליה קצוצה ואת השקדים המטוגנים וערבבו. צננו את המלית לפני הרכבת הקובה.

הרכבת הקובה וטיגון:
1. הכינו קערה עם מים מהברז בה תטבלו בכל פעם את הידיים. לידה הציבו את קערת המעטפת ואת המלית.
2. בידיים רטובות קחו חופן מחומר המעטפת, גלגלו לכדור בגודל ביצה. פירסו על כף היד תוך כדי לחיצה.
3. הניחו כף מן המלית על המעטפת (במרכז).

מתכון לקובה תפוחי אדמה כשרה לפסח
4. סיגרו היטב את המעטפת על המלית. אם יש חורים, מלאו אותם בעזרת פיסות מן המעטפת. חשוב שהקובה תהיה שלמה ושהמלית תהיה מכוסה היטב.

מתכון לקובה תפוחי אדמה כשרה לפסח
5. חממו שמן במחבת.

6. טיבלו את הקובות בביצה לפני וטיגון וטגנו את הקובות עד שהן מזהיבות משני הצדדים (זה חוסך בשמן ושומר על המעטפת).

מתכון לקובה תפוחי אדמה כשרה לפסח
6. אוכלים חם, עם טחינה, עמבה וסלט, אפילו בתוך פיתה או סתם כך.

מתכון לקובה תפוחי אדמה כשרה לפסח

פסח שמח לכם ויומולדת שמח לי.

אתמול הלך לעולמו יעקב הולנדר, שהיה המורה של אבא שלי בקיבוץ כפר מנחם. הצברים לא עשו לו חיים קלים, כי שואה זה רק ליום השואה. אחד המלחינים המוכשרים והחשובים שיש לנו. יהי זכרו ברוך.

"והעיר השותקת
לכבודך כוכביה מדלקת,
איזה שקט
איזו עיר
עצובה…"

קטגוריות:: אוכל לשבתאוכל שילדים אוהביםהמטבח העירקיכלליכשרללא גלוטןמתכוניםנעמה פלדשיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (15)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת טובה:

    אליפות!
    התגעגעתי לכתיבה שלך, לתמונות. מתכון מקסים – אהבתי את השילוב של הצימוקים והשקדים בפנים.
    מזל טוב ליום ההולדת :)

  2. מאת אדי:

    היי, נראה מעולה!
    לכמה אנשים מיועדת הכמות שיוצאת מהמתכון? שאדע פי כמה להכפיל אותו

  3. מאת ריבי:

    החזרת אותי למטבח של סבתא ז'ורלט עליה השלום.

  4. מאת אלנור:

    אתמול בבוקר הדלקתי את הרדיו באוטו והשיר הזה ממש, הרחיב וכיווץ לי את הלב באותה פעימה. הקול של מירי אלוני והעבר והיופי והעצב שמדבר למי שהוא כמוך וכמוני, חוגג מעל ארבעים השנה…
    חשבתי לי איך זה שלא משמיעים את השיר היפה הזה ואיך זה ששכחתי שהוא קיים.
    תמשיכי להשמיע את קול השפיות, תמשיכי להזכיר שהיא קיימת. ותודה שסיפרת על יעקב הולנדר וחיברת עוד חיבור.
    https://www.youtube.com/watch?v=Yn4rVx2S4l8

  5. מאת מיה:

    נראה טעים מוכר רק ללא חלמונים במעטפת

  6. מאת יצחק:

    מזל טוב ליום הולדתך

  7. מאת shira_malka:

    תודה על עוד מתכון מגרה.
    מזל טוב!

  8. מאת סילביה:

    אפשר לאפות אותם בתנור?

  9. מאת אלונה:

    היי, במה אפשר להחליף את הקמח תפוחי אדמה ?

  10. מאת אני:

    האם ניתן לאפות במקום לטגן?

  11. מאת טל:

    היי
    ניסיתי להכין, הבשר יצא מדהים אבל כנראה שעשיתי משהו לא נכון כי המחית של תפו"א יצאה לי דביקה מדי ומתפרקת… ניסיתי להוסיף עוד קמח אך ללא הועיל. האם יש לך עצות?
    תודה מראש!

  12. מאת הילה:

    מה הכוונה שקדים מטוגנים? שקדים רגילים בקליפה מטוגנים או מולבנים? או קלויים?
    אשמח להבהרה

  13. מאת הילה:

    הצלחתי :)
    יצא טעים אבל מבחינת המטבח זה היה הדבר הכי קשה שהכנתי כולל קובה סולת וסוגים שונים של פסטה.
    יש לציין שנותר לי הרבה בשר בצד

השארת תגובה