פסטיבל פומפומלה – מתכוני פומלה מהמזרח הרחוק

את טעמו של סלט הפומלה שאכלתי על חוף ים נידח בתאילנד אני זוכרת כאילו אכלתי אותו אתמול. עברו 15 שנים, ומאז אין חורף שאינני מכינה את הסלט החריף-חמוץ-מתוק הזה, לפעמים בגרסה המקורית עם אבוקדו ושרימפס ולפעמים עם אטריות, צ'ילי ושפע עשבים. שם גיליתי שפומלה היא לא רק פרי שמנשנשים מול טלוויזיה, לפומלה יש גוף, מרקם ועסיס שמשתלבים באופן יוצא דופן עם עושר הטעמים האסיאתיים.

מוצאה של הפומלה במלזיה ואינדונזיה, שם היא גדלה פרא, ענקית על עצים אדירים. משם היא נדדה לסין ולתאילנד והפכה לחלק מהתרבות הקולינרית של האזור. התאילנדים, אלופי שילוב הטעמים המנוגדים, גילו שפומלה סופגת טעמים מתובלים ומשתלבת נהדר עם חריפות הצ'ילי והג'ינג'ר. היא מצידה תורמת בקבוקוני פרי להם מרקם בשרני וחלק ומתיקות עדינה.

אני אוהבת את מלאכת קילוף הפומלה. פיסות פיסות של קליפה ספוגית ששומרת כמו שמיכה פוך עבה על ליבה מוצקה ומלאה בעסיס. ואז אני מופתעת איך מפרי ענק נשארת בסוף ליבה קטנה ועגולה שכל הווייתה עדינות. לאחר הסרת הגרעינים והקליפה הדקה של הפרי, מתגלים בקבוקוני הפרי – מוצקים, חלקים ומתפצפצים בפה בטעמים עדינים של מיץ חמוץ-מריר-מתוק. קשה להתאפק מלטעום בשלב זה מהפרי ככה כמו שהוא, אבל מה שנותר משתלב בסלטים עם כוסברה, נענע, פירות ים, אבוקדו, צ'ילי, קוקוס, למון גראס, ג'ינג'ר טרי או וכבוש, קשיו ובוטנים, וגם בקינוחים עם ווניל, הל, אגוזים, שקדים, שוקולד וקרמל.

סלט פומלה ואטריות זכוכית / לימור תירוש

6 מנות

חומרים:

  • חצי חבילת אטריות שעועית דקיקות
  • 1 פומלה גדולה, קלופה ומפורקת לבקבוקונים
  • 3 מלפפונים חצויים, מנוקים מהגרעינים ופרוסים לחצאי עיגולים דקים
  • חצי כרוב לבן קטן, פרוס לשערות דקיקות
  • 5 בצל ירוק שטוף וקצוץ
  • חופן עלי נענע שטופים ומיובשים
  • חופן עלי כוסברה שטופים ומיובשים
  • צ'ילי אדום טרי פרוס לטבעות (לפי הטעם)
  • 100 גרם בוטנים קלויים, קלופים וקצוצים גס

לרוטב:

  • רבע כוס מיץ ליים או לימון
  • 3 כפות סויה
  • 3 כפות שמן בוטנים או קוקוס
  • 2.5 כפות סוכר חום
  • 2 כפות רוטב דגים תאילנדי
  • כף רוטב צ'ילי מתוק
  • כף שמן שומשום
  • כף ג'ינג'ר קצוץ
  • 2 שני שום קצוצות

הכנה:

שמים את האטריות בקערה, מוזגים מים רותחים ומשרים 2-3 דקות, טועמים כל דקה עד שהן מוכנות, מסננים ושטופים במים קרים. גוזרים אותן מעט עם מספריים ומעבירים לקערה גדולה. מוסיפים לקערה בקבוקוני פומלה, מלפפונים, כרוב, בצל ירוק, עלי כוסברה ונענע, צ'ילי ובוטנים. מנערים בצנצנת את כל חומרי הרוטב, מוזגים על הסלט, מערבבים, טועמים, מתקנים תיבול ומגישים מיד עם מעט בוטנים קצוצים מעל.

אורז חם בקוקוס, הל ופומלה / לימור תירוש

6-8 מנות

חומרים:

לסלט פומלה:

 

  • 200 גרם (1 כוס) סוכר
  • 240 מ"ל (1 כוס) מים
  • מקל וניל חצוי
  • 5 תרמיל הל שבורים מעט
  • 1 פומלה גדולה, קלופה ומפורקת לפלחים עדינים
  • 100 גרם גפרורי שקדים מולבנים וקלויים
  • 50 גרם פקאן סיני קצוץ

לאורז:

 

  • כוס אורז עגול, שהושרה במים שעה וסונן
  • 2 פחיות (800 מ"ל) חלב קוקוס (מי קוקוס)
  • 250 מ"ל (1 מכל) שמנת לבישול 15% או חלב
  • רבע כוס סוכר לבן
  • 1/4 כפית מלח
  • 3 תרמילי הל שבורים

הכנה:

  1. מכינים את הסירופ: בסיר קטן מביאים סוכר, מים מקל וניל ותרמילי הל לרתיחה. מבשלים 10 דקות על בעבוע עדין ומכבים את האש. שמים בקערה קטנה פלחי פומלה וגפרורי שקדים.
  2. יוצקים את התערובת החמה על הפומלה ומערבבים. מצננים, מכסים ומעבירים ללילה במקרר.
  3. מכינים את האורז: בסיר בינוני מביאים חלב קוקוס, שמנת, סוכר, מלח והל לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מוסיפים אורז ומבשלים על סף רתיחה וללא מכסה כ- 15 דקות. במהלך הבישול מערבבים בכף עץ כדי שהאורז לא יידבק לתחתית הסיר. טועמים: אם האורז עדיין קשה מבשלים כמה דקות נוספות. אם האורז סמיך מדי אפשר להוסיף מעט מים רותחים ולערבב.
  4. מוציאים את הקערה עם הפומלה מהמקרר, מוסיפים פקאן סיני קצוץ ומערבבים.
  5. מניחים בקערה אישית 3 כפות גדושות של אורז חם, עורמים כף גדושה מתערובת הפומלה הקרה ומגישים מייד.

סלט פומלה שרימפס ואבוקדו / לימור תירוש

4 מנות

חומרים:

  • 1 פומלה גדולה, קלופה ומפורקת לבקבוקונים
  • 250 גרם בייבי שרימפס קלופים (אפשר קפואים)
  • 1 אבוקדו בשל (לא רך מידי) חצוי, פרוס לחצאי עיגולים דקים
  • 3 בצל ירוק שטוף וקצוץ
  • חופן עלי כוסברה שטופים ומיובשים
  • צ'ילי אדום טרי פרוס לטבעות (לפי הטעם)
  • 50 גרם קשיו קלוי קצוץ

רוטב:

  • 2-3 כפות מיץ ליים או לימון
  • כף רוטב דגים
  • 2 כפיות סוכר קנים או דקלים
  • כפית שמן שומשום או אבוקדו
  • רבע שן שום קצוצה

הכנה:

מרתיחים מים בסיר בינוני, מוסיפים את השרימפס, מוודאים רתיחה לחצי דקה ומסננים. שוטפים היטב במים קרים ומסננים. מעבירים לקרש חיתוך, קוצצים לחתיכות קטנות נפטרים מהזנבות ומעבירים לקערה. מוסיפים לקערה בקבוקוני פומלה, פרוסות אבוקדו, בצל ירוק, עלי כוסברה, צ'ילי וקשיו. מנערים בצנצנת את כל חומרי הרוטב, מוזגים על הסלט, מערבבים, טועמים, מתקנים תיבול ומגישים מיד עם מעט קשיו קצוץ מעל.

***

אנחנו אוהבים את הטעמים והריחות העולים מהמטבח המקומי של לימור תירוש הפועלת מביתה המקסים ביפו. שם לימור, בוגרת ה- Leith Cooking School בלונדון, ה- Migros School בציריך, וה- Ritz Escoffier School, וה- Cordon Bleu בפריז, מבשלת, מצלמת כותבת ומארחת.

לימור, כמונו, מאמינה שאוכל מקרב אנשים ולבבות וכותבת: "ככה אני שומרת את אהוביי קרוב, במטבח. בדרך הכי פשוטה של צבעים, ריחות, וטעמים אני מראה להם עד כמה הם חשובים לי וכמה אני אוהבת אותם.

אני רואה במטבח זירה אינסופית של יצירה, מקום בו אנשים מתענגים ביחד, עוברים חוויה. אני אוהבת את הפירות והירקות שהעונה מביאה, את השוק, את התבלינים המקומיים. מבשלת בפשטות מוקפדת עם שילובים בלתי צפויים. אוהבת להפתיע חברים, תלמידים, גם את עצמי."

לאתר של לימור מטבח מקומי, לחצו כאן.

קטגוריות:: אוכל לשבתאוכל צמחוניאורזדגיםירקותכלליללא גלוטןמתכוני שפיםמתכוניםסלטיםפירות יםצמחונישיר הסירים - כל המתכוניםתל אביב

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (2)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת ספיר משה:

    במילה אחת (קצת פקאצית אבל חייבת): ואאאאההההההווווווו!!! אני מתה על פומלה, ואני חייבת לנסות את זה. מדהים. תודה חבר'ה!

    • מאת שירה שנקולבסקי:

      איזה יצירתיות!

      לא הייתי חושבת לעשות עם פומלה מאכל כל כך יצירתי וטעים!
      תודה לכם:)

השארת תגובה