קובה סלק ללא גלוטן ממש כמו של סבתא עירקית

חלום חיי הוא להיות סבתא. כזו שהנכדים מגיעים אליה לפינוקים ואהבה אין סופית. סבתא כזו שמוצאים אצלה אוזן קשבת לכל סיפור וקושי, ותמיד יש לה עצה טובה שמוגשת עם צלחת חמה של תבשיל מנחם.  וכך מגיל מאוד צעיר אני אוספת לי מתכוני סבתא שכאלו, משכללת את מרק העוף, משביחה את הלזניה וממצבת את עוגיות השוקולד צ'יפס כאגדה אורבנית לכל הפחות.

מכיוון שאני התברכתי בשלוש סבתות אשכנזיות למהדרין, נאלצתי למצוא לי אלטרנטיבות לחלק ניכר מהתבשילים הקסומים ששמעתי עליהם  מחבריי- וגולת הכותרת תמיד הייתה בעיני קובה סלק. פחות או יותר התבשיל המנוגד ביותר שאפשר להעלות על הדעת לגפילטע פיש (שלא תבינו לא נכון, אני מתה על גפילטע פיש, בייחוד זה שאני מכינה לבד!)

כשעברתי לראשונה לדירה משלי בצד השני של הירקון מבית נעוריי, נוהגת הייתי ללכת מידי שבוע ליריד האוכל בדיזינגוף סנטר ולרכוש לעצמי קופסא מלאה בקובה סלק של "העירקי" שתמיד היה מפנק אותי גם בקובה מטוגנת אחת לדרך. הייתי מגיעה הביתה ומדמיינת שבעצם מקור הקובות הוא ממטבחה של סבתי ושהן הוכנו במיוחד עבורי בידיים אוהבות.

עברו השנים, אני עברתי דירות ומדינות, וחזרתי לצד הצפוני של הירקון. הדוכן של "העירקי" כבר לא בסנטר, ואני כבר לא אוכלת גלוטן, וכל שנותר לי הוא להכין קובה סלק בעצמי.

אני שמחה לחלוק אתכם את המתכון המהמם שלי לקובה סלק ללא גלוטן. ביחס למקבילה הגלוטנית- הערך התזונתי של הקובה הזה גבוה יותר בזכות קמח הדוחן והדורה.

אני מצטערת שלא כל המידות מאוד מדויקות, אבל אתם יודעים איך זה אצל סבתות…

קובה סלק ללא גלוטן

קובה סלק ללא גלוטן – תמר פלג

מה צריך לבצק?

  • 100  גרם קמח דוחן
  • 100  גרם קמח דורה
  • 15  גרם גומי קסנטן
  • 200  גרם קמח אורז (אם אתם טוחנים את האורז לבד, אני ממליצה לטחון אותו מעט גס לשיפור המרקם)
  • מעט מלח
  • 2-3  כפות שמן
  • 2-3  כוסות מים פושרים

מה עושים

מערבבים בקערה את כל החומרים היבשים והשמן. מוסיפים שתי כוסות מים בהדרגה תוך כדי ערבוב. מניחים לתערובת לכעשרים דקות. חוזרים ובודקים אם צריך להוסיף עוד מים או קמח. התערובת צריכה להיות דביקה ויציבה- כזו שאפשר לגלגל לכדור שלא מתפרק.

מה צריך למלית

  • 500  גרם בשר בקר טחון פעמיים
  • 2-3  כפות פטרוזיליה קצוצה דק דק
  • 1-2  כפות כוסברה קצוצה דק דק
  • בצל קטן קצוץ ממש ממש דק
  • מלח, פלפל, כורכום ומעט קינמון והל (אפשר גם באהרט- אני לא הצלחתי למצוא אחד בלי גלוטן)

מה עושים

מערבבים היטב את כל חומרי המלית, ומניחים במקרר לכחצי שעה.

מה צריך למרק

  • 4-5  סלקים קלופים וחתוכים לקוביות גדולות
  • בצל גדול חתוך לקוביות גדולות
  • 4-5  ענפים של פטרוזיליה
  • 2-3  ענפים של כוסברה
  • 300  גרם בשר שפונדה חתוך לקוביות
  • מעט שמן
  • מלח, פלפל, כורכום, 3 עלי דפנה

מה עושים

בסיר גדול שמים מעט שמן, ומטגנים את קוביות הבצק עד לשקיפות.

מוסיפים פנימה את בשר השפונדרה ומערבבים.

מוסיפים את הסלקים ומכסים במים. קושרים ביחד את גבעולי הפטרוזיליה והכוסברה ומוסיפים לסיר. מתבלים, ומביאים לרתיחה.

בזמן שהסיר מבעבע מכדררים את הקובות- עובדים עם ידיים לחות- קורצים חתיכה בגודל של אגוז מלך מהבצק, משטחים אותו על כף היד, ממלאים במעט מתערובת הבשר ועוטפים בבצק- סוגרים היטב! אם נוצרים קרעים אפשר להשלים אותם עם "טלאי" של בצק מעל הקרע.

מכניסים את הקובות לתוך הסיר, ומנענעים אותו בעדינות כדי שכל הקובות ישקעו. השתדלו להמנע מערבוב בכף כדי לא לפגוע בקובות.

אם יש צורך אפשר להוסיף עוד מעט מים, כך שרק החלק העליון של הקובות יציץ.

מבשלים על אש קטנה כ45 דקות.

מגישים עם אורז לבן.

בתאבון!

בואו לבקר אותי באתר המגדניה של תמר.

אם מתחשקים לכם עוד מתכונים נטולי גלוטן, תוכלו למצוא אותם כאן.

 

קטגוריות:: אוכל לשבתאוכל עירקיאוכל שילדים אוהביםבשרהמטבח העירקיכלליכשרללא גלוטןללא גלוטןמרקיםמתכוניםמתכונים לחגי תשרישיר הסירים - כל המתכוניםתמר פלג

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (7)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת סבתא ציפי:

    גרמת אושר רב לנכדתי הקטנה הרגישה לגלוטן וסובלת מאוד מן המטעמים שנאסר עלייה לאכול עם כולם. ננסה את המתכון ביום שישי.תודה מראש ציפי הסבתא

  2. מאת liron:

    תודה!!!

  3. מאת שלי:

    לא ידעתי מה זה גומי קסנטן אז חפשתי בגוגל. לפי מה שמצאתי(למשל – "שמוש אחרון ופחות ידוע של הקסנטן הוא בתעשיית הנפט, מוסיפים את הקסנטן למים ומשתמשים בו במקום שמן כדי לשמן את המקדחים המשמשים לקידוח נפט" ועוד). לא נשמע כמו משהו שהייתי רוצה לאכול… האם יש תחליף? האם אפשר בלי?

    • מאת תמר פלג:

      הי שלי,
      השימוש האחרון הוא אכן אחד מהשימושים של הקסנטן, אבל לא מקור השימוש בחומר. המקור הוא בתעשיית המזון והקוסמטיקה, והוא בטוח לשימוש ומקורו טבעי.

      נגעת בנקודה שמעצבנת אותי במיוחד כי באופן אבסורדי, דווקא בגלל שתעשיית הנפט גילתה שהחומר מתאים להם לשימוש, המחיר של הקסנטן בעולם עולה בקצב לא פורפורציונאלי בשנים האחרונות- אחד הגורמים הישירים למחירים הגבוהים של מוצרים ללא גלוטן.

      אבל לעניינינו: את יכולה להחליף אותו בגואר גאם, או לנסות אפילו בכלל בלי, אבל יהיה קשה יותר לעצב את הבצק ויש סיכוי גבוהה שהקובות יתפרקו בקלות רבה יותר.

      מקווה שזה עוזר :)
      תמר

  4. מאת איה:

    הסבתא העיראקית שלי לא אוהבת סולת אז היא טוחנת אורז עם חזה עוף (למיטב זיכרוני כוס אורז על חזה עוף אחד) וקצת מים ומי זה היא מכינה בצק לקובה סלק. יוצא מעולה!! ומחומרים זמינים:)

  5. מאת מיכל:

    נשמע מעולה, איפה את קונה קמח דוחן ודורה? לא ראיתי בחנויות הטבע הרגילות, תודה

השארת תגובה