פסח, מצה ושוקולד: ממרח לחיים קלים

תאמינו לי – הממרח הזה הוא בדיוק מה שאתם צריכים בפסח. במחי 20 דקות עבודה תפתרו לעצמכם המון בעיות, כמו מה למרוח על המצה, במה למלא או לצפות את העוגות, ממה להכין קינוח ומה לנשנש בכפית כשמתחשק משהו מתוק.

מכינים כמות גדולה, מחלקים לכמה צנצנות, מאחסנים במקרר ושולפים את הכמות הדרושה כשצריך. (מי ש־1.5 ק"ג הם יותר מדי בשבילו יכול להכין רק חצי כמות, או לחלק עודפים לאנשים שהוא חפץ ביקרם.) הממרח אמור להחזיק מעמד(במקרר) כשישה שבועות, אבל אף פעם לא צלח אצלנו את כל התקופה.

אני מכינה את ממרח השוקולד הזה כבר שנים על שנים לפי מתכון על פתק ממקור בלתי ידוע, שהיה תחוב באחת המגרות של אמא שלי, אך מאז התגבשה אצלי ההכרה שעדיף לא להכניס לבית חומרים ממכרים בלי צידוק משכנע, אני משתדלת להגביל את הופעותיו לימות הפסח.

במהלך יחסינו המתמשכים הכנסתי במתכון המקורי שינויים והתאמות לרוח הזמן, ששיפרו אותו עוד יותר: המרגרינה הפכה לחמאה, השוקולד הפשוט הפך לשוקולד 60% ואפילו 70%, והביצים מוספות במהלך הבישול ולא אחריו, כי היום ביצים "חיות" הן לחלוטין לא־תקינות בישולית.

את השיפור באיכות הברנדי (שהשתדרג לקוניאק צרפתי עתיר אותיות של מותג כמעט מקודש אצלנו) אני לא מזכירה, כדי לא לפתוח חזית עם אלה שמשקיעים בו את מיטב כספם ותמהים איך הוא מתכלה מעצמו.

אז מה עושים עם ממרח הפלא הרב־שימושי?

• מורחים אותו על מצה, משתמשים בו להדבקת עוגיות סנדוויץ' – להצמיד יחד שתי עוגיות מקצפת, למשל, או סתם אוכלים בכפית.

• משהים קצת מחוץ למקרר, עד שיתרכך, ומשתמשים בו למילוי עוגות וקלתיות פאי; מכינים ממנו קינוחי שכבות; מקפלים לתוכו קצפת כדי להפוך אותו למוס (כשהוא רך מאוד) – השמים והדמיון הם הגבול.

• כשהוא נוזלי (ממש בתום ההכנה, או אחרי המסה מחדש מעל אדים) הוא מתאים לזיגוג עוגות וליציקה על קינוחים וגלידות.

• מגוונים ומכינים ממרחים וקרמים בטעמים ובמרקמים שונים (מכל הכמות או מחלקה): אפשר לבחוש לתוך הקרם אילסרים (לוז) מולבנים קלויים וטחונים, לקבלת ממרח שוקולד־אגוזים; לערבב עם פקנים סיניים טחונים לפירורים בינוניים־קטנים, שיוסיפו קראנצ'יות (מצוין על בסיס של עוגת ספוג פשוטה); לערבב עם חלבה; לערבב עם ריבת חלב; להחליף את הקוניאק ברום או בליקר בעל טעם מודגש; להוסיף קליפת תפוז מגוררת ולהחליף את הקוניאק בליקר קואנטרו.

מתכון לממרח שוקולד

המצרכים (לכ־1.5 ק"ג ממרח):
• 1 כוס (200 גרם) סוכר
• 2 כפות אבקת קקאו
• 2 כפות קפה נמס (גבישים או אבקה)
• ½ כוס (125 מ"ל) מים רותחים
• 400 גרם שוקולד מריר 60% או 70%, שבור לקוביות
• 400 גרם חמאה (אפשר גם מרגרינה בלי מלח), חתוכה לקוביות קטנות
• 4 ביצים גדולות (L)
• 6 כפות קוניאק (האלכוהול חשוב לא רק לטעם, אלא גם לכושר ההשתמרות של הממרח. ולא צריך לדאוג – בריכוז הזה הוא לא מזיק לילדים)

אופן ההכנה:
1. מכינים קערה גדולה חסינת־חום (2.5 ליטר לפחות) וסיר שהיא יכולה לשבת עליו בנוחות (מי שמצויד בסיר כפול ייעודי יכול להשתמש בו, כמובן). יוצקים לסיר מים, ומוודאים שהם לא נוגעים בקרקעית הקערה כשהיא מונחת במקומה על הסיר. מביאים את המים לרתיחה עדינה מעל להבה נמוכה.

2. מערבבים בקערה סוכר, קקאו וקפה נמס. מוסיפים את המים הרותחים וטורפים לתערובת חלקה. מניחים את הקערה על הסיר ומערבבים עד שכל הסוכר נמס. מוסיפים לקערה את קוביות השוקולד והחמאה ומניחים להן להתמוסס. (טיפ: כדי לאפשר מוצא לאדים, צריך להבטיח שיישאר רווח קטן בין הקערה לדופנות הסיר. אני מגלגלת חתיכה של מגבת נייר לגליל באורך אצבע ובעובי חצי אצבע ונועצת אותו בין דופן הקערה לקצה העליון של דופן הסיר, כשחציו בולט החוצה.)

3. טורפים את הביצים בקערית. כששוקולד והחמאה נמסים כמעט לגמרי, מתחילים לערבב את תכולת הקערה במטרף עד שהתערובת חלקה. מוסיפים את הביצים הטרופות לתערובת השוקולד בהדרגה – מעט בכל פעם – תוך טריפה בלתי פוסקת. ממשיכים לטרוף את התערובת מעל האדים במשך כ־3 דקות, עד שהיא חמה מאוד למגע אצבע. מסירים את הקערה מהאדים וממשיכים לבחוש עוד דקה או שתיים, כדי שתצטנן מעט.

4. מקציפים את תערובת השוקולד – אם משתמשים במיקסר ידני, משאירים את התערובת בקערה בה היא נמצאת; אם משתמשים במיקסר נייח, מעבירים את תערובת השוקולד לקערת המיקסר. מקציפים במהירות בינונית במשך 5 דקות, ומוסיפים את הקוניאק בהדרגה במהלך ההקצפה. ממשיכים להקציף במהירות גבוהה במשך 5 דקות נוספות, כדי לצנן את התערובת לגמרי. יוצקים לצנצנות, סוגרים ומאחסנים במקרר.

 

דנית סלומון בפייסבוק

צילום: יהודה סלומון 

 

לקבלת עדכונים על כל הפוסטים החדשים, כל המבצעים וכל ההטבות הבלעדיות לחברים של בייגלה

חינם ישירות לתיבת הדואר שלך.

דואר אלקטרוני *


.

קטגוריות:: Featuredדנית סלומוןכשרמתוקיםמתכונים

אודות הכותב:

RSSתגובות (0)

Trackback URL

השארת תגובה