בסוף עונת התפוזים: עוגה כשרה לפסח

אני מאמינה אדוקה בריטואלים של חג, גם אם מאז שעזבתי את הקיבוץ מספרם של אלה שאנו חוגגים באמת הצטמצם לשניים – פסח וראש השנה.

אני אוהבת אותם בעיקר בשל תרומתם לביצור תחושת הלכידות וההמשכיות המשפחתית. מסורת חג היא לא רק קריאת ההגדה ושתיית ארבע כוסות, אלא גם הבדיחות שחוזרות על עצמן שנה אחרי שנה והמאכלים הקבועים שעולים על השולחן.

זו הסיבה לכך, שלמרות כל החידושים בשטח הקמחים הכשרים למיניהם ולמרות שמקצפות שקדים הן הטרנד העכשווי, אני ממשיכה להכין עוגות מקמח המצה הוותיק. זה הפשוט, שמלווה אותנו שנים על שנים, ומשמש גם להכנת הקניידלעך והגפילטע־פיש.

העוגה הזו, בגרסתה החמצה, היא אחת מן העוגות הוותיקות ביותר והאהובות ביותר אצלנו. וממש כמו בסיפור על הקרוב העני שהצהיר שהוא שונא תפוחי־אדמה (אבל לא כשהם מבושלים), דווקא מתנגדי הקוקוס המוצהרים במשפחה מקפידים להזמין אותה לאירועים משפחתיים, בתירוץ שהם שונאים קוקוס, אבל לא בעוגות טובות.

השבוע הכנתי אותה פעמיים: פעם ראשונה מקמח לבן ופעם שנייה מקמח מצה, רק בלי לגלות. לא רק שלא התלוננו, אפילו ציינו שהשנייה יצאה טעימה יותר מהראשונה.

את העוגה אפשר להכין עם מיץ מתפוזים טריים, שנסחט בשיטה הישנה והטובה, או בשיטה הטובה בעיני, של מיץ עשוי מרכז תפוזים קפוא (של פריגת).

זה נובע לא רק מעצלות, אבל גם מהעובדה שכך אפשר לשלוט טוב יותר בעומק הטעם של המיץ ולקבל קרם בטעם מרוכז ועז יותר. זו עוגה גדולה, שמספיקה למספר גדול של אוכלים. אופים אותה בתבנית עגולה, לתוצאה מהודרת יותר, או בתבנית מלבנית עמוקה 23×30 ס"מ, שמאפשרת חיתוך למספר גדול עוד יותר של מנות קטנות יחסית, שהולמות יותר את קיבולת הקיבה בסיומה של ארוחת החג – כן, אני יודעת שלמתוקים יש קיבה נפרדת, אבל יש יותר מעוגה אחת, ולמה לבחור אם אפשר לחגוג על כולן?

מתכון לעוגת קוקוס־תפוז עם קרם תפוזים לימוני

המצרכים:

חשוב: יחידות המידה הן כוס מידה וכפות מידה מהסט הבינלאומי. כוס שווה 240 מ"ל (גם כשכתוב עליה 250), כף שווה 15 מ"ל.

לעוגה:
• 6 ביצים גדולות, מופרדות
• ½1 כוסות סוכר
• קליפה מגוררת מלימון גדול
• 2 כפות (30 מ"ל) מיץ לימון
• 2 כפיות תמצית וניל
• ½ כוס (125 מ"ל) שמן (חמניות או תירס)
• ⅔ כוס קמח מצה רגיל*, מנופה
• 1 כפית אבקת אפייה
• ½ כוס קורנפלור או קמח תפוחי אדמה
• 2 כוסות קוקוס טחון
• ½ כוס מיץ תפוזים או מים

לקרם:
• ½ כוס מיץ לימון סחוט טרי
• ¼1 כוסות מיץ תפוזים (סחוט טרי או מרכז תפוזים קפוא מדולל במים)
• ¾ כוס סוכר
• 3 כפות קורנפלור
• 50 גרם חמאה (או מרגרינה בלי מלח), חתוכה לקוביות
• שבבי קוקוס מתוקים או קוקוס טחון לעיטור

* שלא בימות הפסח – 1 כוס קמח לבן רב־תכליתי.

אופן ההכנה:

1. מרפדים תבנית קפיצית בקוטר 26 או 28 ס"מ בנייר אפייה. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות).

2. שמים את החלמונים בקערת הקצפה גדולה. מוסיפים 1 כוס סוכר, קליפת לימון, מיץ לימון ותמצית וניל ומקציפים במהירות גבוהה במשך כ-5 דקות, עד שמתקבלת קציפה בהירה מאוד, תפוחה וסמיכה מאוד, כמו קצפת רכה. מוסיפים את השמן בזרם דק, תוך הקצפה.

3. מנפים יחד קמח מצה, אבקת אפייה וקורנפלור. מוסיפים את הקוקוס ומערבבים. מוסיפים את תערובת הקמח ואת מיץ התפוזים לקציפת החלמונים ומערבלים ערבול קצר במהירות בינונית, רק עד שהתערובת כמעט אחידה. משלימים את הבלעת החומרים בתנועות קיפול במרית סיליקון.

4. מקציפים את החלבונים לקצף רך. מוסיפים בהדרגה ½ כוס סוכר ומקציפים לקצף יציב וגמיש. מקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת החלמונים והקוקוס.

5. מעבירים את התערובת לתבנית ואופים במרכז התנור במשך 45 דקות, או עד שמרכז העוגה קפיצי למגע ושפוד עץ שננעץ במרכז העוגה יוצא נקי ויבש. מצננים בתבנית.

6. מכינים את הקרם. שמים מיץ לימון, 1 כוס מיץ תפוזים וסוכר בסיר בינוני ומביאים לרתיחה. בוללים את הקורנפלור במיץ הנותר ומוסיפים בבחישה לתערובת הרותחת. בוחשים מעל להבה נמוכה עד שהתערובת סמיכה ושקופה. מסירים מהאש ומוסיפים את החמאה. מערבבים עד שהחמאה נמסה לגמרי.

7. עכשיו יש שתי אפשרויות:
• הראשונה והפשוטה: יוצקים את הקרם על העוגה שבתבנית, מעטרים בקוקוס מסביב ומשחררים מהתבנית אחרי שהקרם מתקרר ונקרש לגמרי.
• השנייה, שדורשת קצת יותר עבודה, אבל מנפקת תוצאה מהודרת יותר: מעבירים סכין בין דופנות העוגה למסגרת התבנית, הופכים את העוגה על מגש ומסירים את הנייר. מהדקים סביב העוגה רינג עגול מתכוונן (מהסוג הפשוט, זה שאפשר לפתוח לגמרי לרצועת נירוסטה גמישה, ומצויד בשני תופסני קליפס שנראים כמו סיכות שיער רחבות. אבזר שימושי ומומלץ בחום) ויוצקים את הקרם. מעטרים ומשהים עד שהקרם מתקרר ונקרש לגמרי, לפני שמשחררים בזהירות את הרינג.

8. העוגה נשמרת במקרר, בכלי מכוסה היטב, במשך כשבוע.

דנית סלומון בפייסבוק

 

לקבלת עדכונים על כל הפוסטים החדשים, כל המבצעים וכל ההטבות הבלעדיות לחברים של בייגלה

חינם ישירות לתיבת הדואר שלך.

דואר אלקטרוני *


.

קטגוריות:: Featuredדנית סלומוןכללימתכוניםעוגות

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (20)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת שושי:

    אפשר להחליף את קמח המצה בקמח שקדים?

    • מאת דנית:

      מעולם לא ניסיתי אבל גם לא נראה לי שאפשר. קמח המצה סופג נוזלים וקמח שקדים הוא לא קמח אלא פשוט שקדים טחונים, שכושר הספיגה שלהם נמוך מאוד.

      • מאת שושי:

        ברור שקמח שקדים אינו קמח, אני מנסה למצוא לותחליף לקמח המצה. אני מארחת כאלה שלא משתמשים בקמח מצה בפסח.

  2. מאת שושי:

    תודה

  3. מאת זהבית:

    2 כוסות קוקוס = 200 גר'. במתכון רשום 80 גר', אשמח לקבל תשובה.

    תודה וחג שמח

    • מאת דנית:

      הי זהבית – 2כוס מידה(מהסט הבינלאומי) לא דחוסה – ששופכים לתוכה מהשקית עד שהיא מתמלאת – שוקלת 40 גרם. שקלתי. מקווה שעזרתי.
      דנית

      • מאת זהבית:

        דנית, כרגע שקלתי והתוצאה 90 גר' לכוס לא דחוסה. אני רוצה להכין את העוגה עם כמויות מדויקות- תודה

        • מאת דנית:

          זהבית – שימי 2 כוסות לא דחוסות. זה עובד אצלי. זה עבד אצל רבים אחרים בשבוע האחרון – שהעלו תמונות לעדות. לחילופין – אם המתכון לא נראה לך אמין, פשוט ותרי עליו.הוא לא אחת ממצוות החג. חג שמח.

          • מאת זהבית:

            תודה דנית, מחר אני אופה את העוגה
            תודה על כל המתכונים הטובים שאת מעלה…
            חג שמח

  4. מאת צפונית:

    מה אפשר לשים במקום קוקוס? לא אוהבת

    • מאת דנית:

      אפשר להחליף ב- 100 גרם שקדים מולבנים טחונים לאבקה, או להגדיל את כמות קמח המצה ל־½1 כוסות.

  5. מאת ענבר:

    תודה על מתכון מדהים!!!
    אני הייתי ממונה על העוגות בליל הסדר והחלטתי להכין את העוגה הזאת שהיתה הצלחה בלתי רגילה!!!!
    אז שוב, תודה רבה!!!
    (ולהפתעתי היא גם הצליחה לי….כאחת שלא מרבה לאפות בעקבות תנור אפייה מצ'וקמק)

  6. מאת אסנת:

    היי דנית, רציתי לשאול בעניין הביצים.
    בימים שלפני החג קצת קשה להשיג ביצים גדולות. בבית כרגע יש לי ביצים בגודל M,
    עם כמה ביצים עלי להשתמש לעוגה?

    תודה

    • מאת דנית:

      הי אסנת. 6, כמו שכתוב. תוסיפי לחצי כוס מיץ תפוזים / מים עוד 3 כפות נוזלים.

  7. מאת יעל:

    היי דנית
    יש לי ביצים בגודל XL כמה ביצים לשים? והאם אפשר להכין את העוגה ללא הקרם מפני שאין לי מקום במקרר, למרות שנראה שהקרם מוסיף הרבה מאוד טעם לעוגה…

    • מאת דנית:

      יעל – אותו מספר ביצים. אפשר להכין בלי הקרם, אבל הקרם הוא עיקר הטעם כאן. העוגה יכולה לחכות מחוץ למקרר מהבוקר עד הארוחה ולא יקרה לה כלום. בלי קרם עדיף לחפש מתכון אחר.

  8. מאת שושי שורק:

    אפשר להחליף את קמח המצה בקמח תופח כשר לפסח?

  9. מאת יהלית:

    האם אפשר להמיר את המרגרינה בשמן?
    וכמה?

השארת תגובה