בכל שנה בסתיו – עוגיות חרובים ושקדים

כבר כמה שבועות שוכבת אצלי בבית צנצנת של ממרח חרובים אורגני. אני לא מחסידי החרוב, ולא רק משום שמנסים למכור לי אותו כתחליף בריא לשוקולד (מבחינתי, שוקולד ובריאות הן מילים נרדפות), אלא בגלל הזיכרונות.

 אין תלמידים שמחים בסתיו. הסתיו, כידוע, הוא עונת האסיף ועונת הייחום של החרוב. בכל שנה בסתיו היינו יורדים מאוטובוס ההסעות וחוצים בריצה את שדרת החרובים שבכניסה לבית ירח, כשיד אחת מכסה על החוטם. את התפעלותה של רחל מ"מה ירבו פרחים בחורף על הַכֶּרַךְּ," התקשינו להחיל על פריחת החרובים באותו מקום ממש, גם אם פי שבעים תכֻלה נותרה התכלת במרום. (הסתיו, אגב, הוא גם זמן טוב להיזכר ברחל, שנולדה בי"ט בתשרי – 20 בספטמבר, 1890.)

אז הסחתי דעתי מהצנצנת והנחתי לה לרבוץ על המדף, ומי יודע עד מתי היתה מונחת לה שם, אלמלא התפרסמה בעיתונים בימים אלה ממש ידיעה מרעישה – הרבנות אוסרת על אכילת תאנים! אם על התאנה עלה הכורת, חשבתי לעצמי, מי יודע מה עתיד לעלות בגורלו של החרוב הנחות ממנה, שאף לא זכה להיכלל בשבעת המינים? מוטב שאשתמש בממרח לפני שיגזרו גם על החרוב ויוציאו אותו אל מחוץ לחוק.

כיוון שמדובר בממרח חרובים אורגני, החלטתי לזרום עם רוח הדברים ולצוות אותו לבצק פריך נטול־ביצים על בסיס שמן, שקל מאוד להכין. ובגלל שקמח לבן נותן תוצאה טעימה יותר מקמח מלא, פיציתי על חיסרון הסיבים בתוספת של סובין שיבולת שועל, שלא משפיע על הטעם אך מייצב את ממרח החרובים ומונע נזילות. על כל אלה פיזרתי שקדים קלויים קצוצים, גלגלתי, זיגגתי, אפיתי ופרסתי. יצאו עוגיות נהדרות, ברוח סתיו וחג אסיף.

זו גם הזדמנות פז לרצות את אלה שתמיד שואלים אם אפשר לוותר על הביצים, או להחליף אותן במשהו אחר. הבצק עצמו נטול ביצים. השתמשתי בחלמון ביצה לזיגוג הגלילות, אבל אפשר לוותר על החלמון ורק להבריש את הגלילות במעט מים, כדי שהעיטורים ידבקו לבצק.

בטעימות חוזרות (ונשנות וחוזרות) התגלה, שאחרי יום מנוחה בקופסה נעלמת נימת המרירות הקלה שיש לממרח החרובים והעוגיות טעימות עוד יותר. ועכשיו, אחרי שנמחלו לחרוב עוונות נעורים, כבר אפשר למכור לי ממרח חרובים כתחליף לשוקולד, לפחות במקרה הזה.

מתכון לעוגיות חרובים ושקדים

המצרכים:

  • 3 כוסות קמח
  • ½ כפית מלח
  • 1 כף חומץ 5%
  • כ־⅔ כוס מים
  • ⅔ כוס (175 מ"ל) שמן תירס או חמניות
  • 1 כוס (כ-100 גרם) שבבי שקדים מולבנים
  • 1 צנצנת (350 גרם) ממרח חרובים אורגני
  • 3 כפות סובין שיבולת שועל
  • לזיגוג – 1 חלמון ביצה טרוף עם כף מים (כאמור, לא הכרחי)
  • מעט גרגרי שומשום או פתיתי קוואקר דק לעיטור

ההכנה:

1. מתחילים בהכנת הבצק. מנפים קמח ומלח לקערה גדולה ויוצרים גומה במרכז. שמים את החומץ בכוס ומשלימים במים ל־⅔ כוס. יוצקים את תערובת המים לגומה שבקמח, מוסיפים שמן ומערבבים בכף. כשאי־אפשר יותר לערבב עוברים ללישה ביד – מוסיפים עוד כף קמח או כמה טיפות מים לפי הצורך – ולשים לבצק חלק וגמיש שלא נדבק לידיים. משטחים את הבצק לדסקית שטוחה, עוטפים בניילון ומקררים במשך שעתיים לפחות (אפשר גם יום שלם).

2. קצת לפני הכנת העוגיות מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). מפזרים את השקדים בתבנית קטנה וקולים בתנור החם במשך 8 דקות. מוציאים ומצננים מעט. קוצצים את שבבי השקדים לחתיכות בינוניות.

3. מרפדים תבנית תנור שטוחה גדולה בדף של נייר אפייה. מוציאים את הבצק מהמקרר ומחלקים ל־3 חלקים שווים. מרדדים כל חלק על משטח מקומח היטב לעלה דק שמידותיו 40×25 ס"מ.

4. מורחים כל עלה בשליש מכמות ממרח החרובים – משאירים שוליים נקיים ברוחב 3 ס"מ לאורך אחד השולים הארוכים. זורים על ממרח החרובים כף של סובין שיבולת שועל ומפזרים שליש מכמות השקדים.

5. מברישים את פס הבצק הנקי בחלמון טרוף. מקפלים 2 ס"מ של השוליים הקצרים מעל המלית ומגלגלים את העלה לגלילה הדוקה מכיוון השוליים הארוכים המרוחים במלית לעבר השוליים המוברשים בחלמון. מעבירים את הגלילות לתבנית המרופדת ומניחים אותן כש"התפר" כלפי מטה.

6. מברישים את הגלילות בחלמון טרוף. בסכין חדה עושים חתכים אלכסוניים עמוקים במרחקים שווים (של 3-2.5 ס"מ) לרוחב הגלילות. זורים שומשום או פתיתי קוואקר ואופים בחום בינוני במדף האמצעי של התנור במשך 35-30 דקות, עד שהגלילות מזהיבות.

7. מוציאים את הגלילות מהתנור ומעבירים בזהירות למגש מרופד בשכבה משולשת של נייר סופג. מצננים לגמרי וחותכים לפרוסות לפי חתכי הסימון. אורזים בקופסה אטומה ומאחסנים במקרר.

צילומים: יהודה סלומון

קטגוריות:: Featuredכשרמתכוניםעוגיותשיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (4)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת עירית:

    רגע רגע,
    איסור אכילת תאנים – זה למה????????? שלא יאכלו. נהנה אנחנו :)

    ולעניין החרובים, שאני מאד אוהבת, אני גם משתמשת בקמח חרובים במקום אב' קקאו.

    תודה על המתכון. נראה נהדר.

  2. מאת מוטי:

    האם ניתן להמיר שמן תירס/שמן חמניות
    בשמן קנולה/שמן זית?

    • מאת דנית סלומון:

      אפשר להמיר בשמן קנולה, שאני לא משתמשת בו כי הוא שמן שמקורו בצמח רעיל, או בשמן סויה, שהוא שמן נחות מבחינת הרכב חומצות השומן. שמן זית מתאים רק אם את מתכוונת למלא במלית לא מתוקה. שבת שלום.

השארת תגובה