פיתה ופלאפל ללא גלוטן. כן, זה יתכן!

יש מעט מאכלים בעולם הזה שהם דקדנטים כל כך בעיני כמו מנה של פלאפל בפיתה.

יש משהו באכילה הזו בידיים, בהשענות קדימה כדי שהטחינה לא תטפטף על החולצה, בריכוז המוחלט שחייב להיות בכל ביס, שמע תכף כל הקונסטרוקציה הזו תתפרק, שהוא קסום בעיני.

זה דוחה, ווולגרי ובהמי לעמוד ככה באמצע הרחוב ולרכון מעל פיתה מתפקעת, אבל זה גם גרגרני וסקסי בטירוף.

כשהייתי קטנה היינו אוכלים לא מעט פלאפל. אני זוכרת איך הייתי מסתכלת בהערצה על הגברים המבוגרים מסביבי שהיו טורפים פיתות שלמות בעוד אני נאבקת עם חצי הפיתה שלי ובקושי רב מצליחה לסיים אותה ומקנחת בבקבוק מיץ ענבים מתוק. תמיד אמרתי לעצמי, שיום יבוא וגם אני אוכל לסיים מנה שלמה של פלאפל.

הרבה שנים עברו מאז מנת הפלאפל האחרונה שלי. פיתות ללא גלוטן הן מצרך נדיר בדוכני הפלאפל, ורוב המקומות גם מוסיפים פירורי לחם לכדורים עצמם, ולכן גם האופציה של סתם לנשנש פלאפל בצלחת נפסלת.

בשבוע שעבר החשק השתלט עלי, והבנתי שכמו במקרים רבים שבהם תוקף אותי החשק למאכלים עם גלוטן, אין ברירה אחרת אלא למצוא מתכון "חוקי" בעצמי. זה אמנם לקח כמה נסיונות עד שהגעתי לתיבול הרצוי ולטעם המדויק, אבל התענוג שבאחיזת הפיתה בשתי ידיים וריכוז מלא בכל ביס, נכח כבר מהביס הראשון.

ואם תהיתם, אז גם היום אני לא מצליחה לסיים פיתה שלמה…

לפיתות:

220 גרם קמח אורז מלא

70 גרם קמח טפיוקה

140 גרם קמח דורה לבנה (סורגום)

10 גרם גומי קסנטן

5 גרם מלח

12 גרם (שקית) שמרים יבשים איסטנט

חצי כפית סוכר

חצי + כוס מים חמימים

ביצה אחת

איך מכינים?

בקערית קטנה מניחים את השמרים יחד עם חצי כוס מים חמימים  וחצי כפית סוכר ונותנים להם לתסוס.

שוקלים את החומרים היבשים לקערת המיקסר ומערבבים אותם בעדינות.

כאשר השמרים תססו, מוסיפים אותם לקערה ומערבבים. מוסיפים את הביצה ואז את כוס המים הנוספת בהדרגה. נותנים למיקסר לעבוד כשתי דקות עד שמקבלים בצק רך מאוד ואחיד. אם יש צורך, מוסיפים עוד מעט מים.

מעבירים את הבצק לקערה משומנת, ובעזרת ידיים משומנות יוצרים ממנו כדור. עוטפים את הקערה בניילון נצמד ומניחים במקום חמים להתפחה- עד שהבצק מכפיל את נפחו, לפחות שעה.

מעבירים את הבצק למשטח מקומח היטב (אני מקמחת בקמח "קונדיטור"). מחלקים אותו לכדורים שווים לפי גודל הפיתות שאנחנו רוצים. אם יש צורך מקמחים את המשטח והידיים עוד. בעזרת מערוך (או בעזרת הידיים) יוצרים עיגולים בצורת פיתה, בעובי של לפחות סנטימטר. מניחים את הפיתות על מגש עם נייר אפייה ומתפיחים שוב- בערך 20 דקות, עד שהפיתות נראות אווריריות וקלילות. מחממים את התנור לחום הכי גבוה שאפשר, ואופים את הפיתות כ3-5 דקות לכל צד, עד שהן קצת יותר מזהובות. ברגע שהן יוצאות מהתנור מכניסים אותן לקופסאת פלסטיק וסוגרים מהר. האדים יוצרים לחות בתוך הקופסא שתרכך את הפיתות. שומרים בתוך הקופסא. אפשר לחמם שוב לפני ההגשה, אבל הכי טעים לאכול אותן טריות. אפשר להקפיא.

לפלאפל:

500 גרם גרגירי חומוס יבש- מושרים לפחות 12 שעות

צרור פטרוזיליה

צרור כוסברה

ראש שום מפורק לשיניים ומקולף

מלח ופלפל לפי הטעם

כפית כמון

איך מכינים?

במעבד מזון עם חיבור הסכין מניחים את גרעיני החומוס המושרים יחד עם שיני השום, הפטרוזיליה, הכוסברה והתבלינים. מפעילים את מעבד המזון במהירות גבוהה, כל פעם לכחצי דקה, עד לקבלת תערובת אחידה אך לא מחית.

 מניחים את התערובת במקרר לכחצי שעה להתייצב.

בעזרת ידיים רטובות יוצרים מהתערובת כדורים בגודל הרצוי, ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. אם התערובת יבשה מדי ומתפוררת, מוסיפים מעט מים.

אופים בחום של 200 מעלות כרבע שעה- 20 דקות, עד שהכדורים מזהיבים.

מגישים בפיתה יחד עם סלט קצוץ דק דק, טחינה וכל תוספת אהובה אחרת.

(ואם אתם ממש רוצים את טעם השמן האותנטי, אפשר כמובן לטגן את כדורי הפלאפל בשמן עמוק)

 בואו לבקר אותי באתר המגדניה של תמר

ואם מתחשקים לכם עוד מתכונים נטולי גלוטן , תוכלו למצוא אותם כאן

.

.

עדכונים על כל הפוסטים החדשים, כל המבצעים וכל ההטבות הבלעדיות לחברים של בייגלה – חינם ישירות לתיבת הדואר שלך.

דואר אלקטרוני *


.

קטגוריות:: Featuredללא גלוטןמתכוניםצמחוניתמר פלג

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (8)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת ורד לב:

    בדיוק היום אני מכינה פלאפלים כאלה… איזה קטע!
    על הפיתה אני מוותרת. כבר שנים אגב… אין לנו כל צורך בה.
    זה מעולה על שלולית טחינה עם סלט בצד ועוד תוספות כמו חמוצים למיניהם.
    בתאבון!

  2. מאת ציפי כץ:

    תמר היקרה – תודה על הפינה השבועית שעוזרת לי לגוון את התפריט.

  3. מאת מלינה:

    תודה

  4. מאת לבשל בקלות עם רות:

    לשדרוג הפלאפל
    1 אפשר להוסיף 3 כפות קמח ללא גלוטן ואבקת אפייה וכף תבלין זרעי כוסברה יבשה ולהוסיף כרבע כוס מים

    מומלץ בחום לטחון את העיסה במטחנת בשר ולא במעבד מזון, מעבד המזון דוחס את העיסה

    באהבה רבה
    "מהספר "לבשל בקלות עם רות"

  5. מאת לימונדה:

    הבצק יעבוד גם כבסיס לפיצה?

  6. מאת תמר פלג:

    אפשר להשתמש בבצק כבסיס לפיצה.
    אפשר גם לעשות פיתה-פיצה מהפיתות שנשארו :)

  7. מאת אתי:

    אחרי ההקפאה,איך אני מפשירה את הפיתות ע"מ שלא יתייבשו או יתפרקו?
    תודה.

  8. מאת Sara Larson:

    תודה עבור המתכון.
    עדיין לא ניסיתי אבל נראה לי שחסר שמן במתכון, או שאין צורך?
    תודה

השארת תגובה