קקאו – אבקת האלים

מאת: לימור תירוש, מטבח מקומי

"מזון על" או "Super Food" הוא מושג המתאר מיני מזונות שונים, העשירים במרכיבים בריאים הטובים לגופינו, בכמות גדולה בהרבה מן המזונות שאנו רגילים לאכול. ברשימה זו יש מספר מצומצם יחסית של מזונות (גוג'יברי, אלוורה, אסאי,ספירולינה, מאקה ועוד), אשר רובם אינם נמצאים כלל בשום מאכל, משקה, או חטיף אותם אנו אוכלים ביום יום.

קשה לצרוך מזון על באופן שאליו הורגלנו, כך שיתמזג עם המאכלים שאנו מבשלים ואופים ויהווה מרכיב עקרי או משני בהם. הקושי נובע ממספר גורמים: טעמם החריג והלא מוכר שקשה לשלבו במאכלים או במאפים בייתים, זמינותם המצומצמת(ניתן להשיג רק בחנויות טבע) ומחירם הגבוה. לכן, אם בהם חשקה נפשנו, יש לצרוך אותם בתוך משקאות, לערבבם בתוך שייקים או להכניסם למאכלים באופן מודע ויזום.

פולי הקקאו שנחשבים עוד מקדמא דנא כמזון אלים הם מבין אלה היחידים שניתן להכניסם למאכלים באופן כזה שטעמם לא ישנה את אופי המנה. למעשה ניתן להמיר כל מתכון, עוגה או קינוח שמכיל אבקת קקאו, באבקת פולי קקאו. ברוב חנויות הטבע ניתן לרכוש פולי קקאו אורגניים (row Cacao ) שגרוסים לשבבים גדולים.

אלה עשויים מפולי קקאו שלא חוממו, לא עובדו וגודלו בגידול נטול כימיקלים. לקבלת אבקת קקאו בריאה יותר מאבקת קקאו רגילה, יש לטחון את שבבי הקקאו במטחנת תבלינים או במטחנת קפה ביתית. לאחר הטחינה חשוב לנפותם במסננת דקה, כדי לקבל אבקת קקאו במרקם עדין.

טעמה של אבקה זו משובח, ויש בו נוכחות שוקולדית מובהקת ומרירות קלה. לאחר ניסיונות בישול ואפייה רבים הטעם המריר בתוך מאפים וקינוחים אינו מורגש כלל. הבדל נוסף בין אבקת קקאו ביתית אורגנית לזו הנמכרת במרכולים היא העובדה שהאבקה האורגנית מכילה בנוסף גם חמאת קקאו, העשירה בנוגדני חמצון.

אם כן, נשאלת השאלה למה לטרוח בהכנת אבק קקאו ביתית? ובכן לפי נתונים ופרסומים רבים פולי הקקאו הלא מעובדים מגבירים את יכולת החשיבה והזיכרון, יש בהם מרכיבים שעוזרים לאזן את רמת הסוכר וזרימת החמצן בדם. הם עשירים בוויטמין c , ברזל, סידן ואבץ. הם מרוממים את מצב רוחנו על ידי  העלאת רמת הסרטונין בגוף. הם מהווים מקור ראשון במעלה, עד כמה שידוע כיום, למגנזיום (המינרל החסר ביותר בתזונה כיום), מסייעים לשחרור שרירים, בניית עצמות, חיזוק המערכת החיסונית, הפחתת תיאבון והקלה על תהליכי העיכול בגוף.

יש הטוענים שפולי קקאו מכילים את כמות נוגדי החמצון – אנטיאוקסידנטים, הגדולה ביותר מבין כל המזונות בעולם.

חשוב לציין שחימום האבקה במתכונים שדורשים אפייה, הורס חלק מן המרכיבים הבריאים, אך למרות זאת, שימוש באבקה ביתית זו בריא ועדיף בהשוואה לאבקה שאליה הורגלנו.

 לחמניות פולי קקאו, ערמונים מסוכרים וצימוקים

 

מתכון: לחמניות פולי קקאו עם ערמונים מסוכרים וצימוקים

מצרכים ל 9 לחמניות

  • 150 גרם (כוס+כף) קמח שטיבל לבן מספר 2 מנופה
  • 150 גרם (כוס+כף) קמח כוסמין לבן מנופה
  • 2 כפיות שמרים יבשים
  • 180 מ"ל מים מינרלים בטמפ' החדר
  • 50 גרם (רבע כוס) סוכר קנים או סוכר לבן
  • כפית וחצי מלח
  • 30 גרם חמאה בטמפ' החדר
  • כף פולי קקאו טחונים ומנופים או אבקת קקאו איכותית
  • 50 גרם ערמונים מסוכרים מסוננים וקצוצים (מוכנים בצנצנת או ראה מתכון הכנה)
  • 50 גרם צימוקים שחורים קטנים
להברשה:
  • חלמון טרוף

הכנה

  1. שמים בקערת מערבל חשמלי את שני סוגי הקמח, שמרים, מים וסוכר ומערבלים עם וו הלישה במהירות נמוכה למשך 5 דקות.
  2. מוסיפים חמאה ומלח, מגבירים את מהירות המערבל למהירות בינונית וממשיכים בלישה עוד 3 דקות.
  3. מוסיפים אבקת קקאו, ערמונים וצימוקים ולשים עוד דקה.
  4. לשים מעט ביד עד שכל החומרים נבלעו בבצק.
  5. מגלגלים לכדור ומעבירים לקערה מקומחת, מכסים במגבת ומתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו. בקיץ מומלץ להתפיח בחדר מוצל ולא ממוזג ובחורף בתנור אפיה מחומם ל 40 מעלות להתפחה לעשר דקות הראשונות ולאחר מכן להשאיר בתנור מכובה.
  6. בד"כ משך ההתפחה נמשך בין חצי שעה לשעה.
  7. בעזרת סכין חדה חותכים את הכדור לשלוש רצועות ארוכות ושוות וכל רצועה לשלושה חלקים שווים. כך מתקבלים תשע פיסות בצק שוות בגודלן.
  8. מגלגלים בעדינות לכדורים ומניחים בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
  9. מכסים במגבת ומתפיחים למשך חצי שעה. מחממים תנור ל 230 מעלות.
  10. מניחים תבנית עם כוס מים רותחים בתחתית התנור, מברישים את פני הלחמניות בחלמון טרוף, חורצים עם סכין 3 חריצים בעומק חצי ס"מ לאורך הלחמנייה ואופים למשך 17 דקות
~~

ערמונים מסוכרים

מתכון: ערמונים מסוכרים

בקצרה: ניתן להשתמש להעשרת עוגות, עוגיות, לחמים, סלטים ירוקים,חציל קלוי עם טחינה גולמית, גלידות וגרנולה.

מצרכים

  • כוס סוכר
  • כוס מים
  • סרט של קליפת לימון באורך 4 ס "מ
  • 200 גרם ערמונים קלופים באריזת וואקום

הכנה

  1. מבשלים סוכר, מים וקליפת לימון עד רתיחה והמסת הסוכר.
  2. מוסיפים ערמונים.
  3. מנמיכים את האש ומבשלים לא מכוסה למשך עשרים דקות.
  4. מומלץ לאחסן בצנצנת מעוקרת במקרר יחד עם הסירופ.

~~

לחם פולי קקאו

מתכון: לחם פולי קקאו

בקצרה: לחם שמרקמו רך וטעמו מתקתק. חשוב להשתמש בקמח ללחם מספר 2 של שטיבל, שכן ומניסיון, כל קמח לבן אחר יניב תוצאה לא ראויה. מצוין לשימוש לכריכי בית ספר, לפראנץ טוסט, לקינוחי פודינג ברד ובשעת התה של אחה"צ כטוסט חם ופריך, מרוח בחמאה וריבה ביתית. ניתן להוסיף ללחם 100 גרם גרעינים אהובים כגון: גרעיני חמניות, צנוברים, פשתן, פרג לא טחון ואגוזי מלך.

מצרכים

  • 350 גרם קמח שטיבל לבן מספר 2
  • כפית שטוחה שמרים יבשים
  • 2 כפות פולי קקאו טחונים ומנופים או אבקת קקאו איכותית
  • 2 כפות סוכר חום
  • חצי כוס+ כף (135 מ"ל) מים מינרלים בטמפ' החדר
  • רבע כוס (60 מ"ל) חלב
  • רבע כוס (60 מ"ל) שמנת מתוקה
  • כפית וחצי מלח
  • 20 גרם חמאה רכה בטמפ' החדר
להברשה:
  • חלמון מעורבב עם כפית מים

הכנה

  1. שמים בקערת מערבל חשמלי קמח, שמרים, קקאו, סוכר, מים, חלב ושמנת מתוקה. מערבלים עם וו הלישה במהירות נמוכה למשך 5 דקות. מוסיפים מלח וחמאה מגבירים את מהירות המערבל למהירות בינונית וממשיכים בלישה
  2. עוד 5 דקות. מעצבים את הבצק לכדור ומניחים בקערה מקומחת, מכסים במגבת ומתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו, בקיץ מומלץ להתפיח בחדר מוצל ולא ממוזג ובחורף בתנור אפיה מחומם ל 40 מעלות להתפחה לעשר
  3. דקות הראשונות ולאחר מכן להתפיח בתנור מכובה. משך ההתפחה נמשך בין שעה לשעה וחצי. מוציאים מעט מהאוויר הכלוא על ידי תפיחות קלות על פני הבצק, מעצבים לצורת אליפסה ארוכה ומעבירים לתבנית מלבנית
  4. המיועדת לאפיית לחם (26×13 ס"מ (פתח עליון) גובה 8 ס"מ) שמרופדת בנייר אפייה. מכסים במגבת ומתפיחים למשך שעה. מחממים תנור ל 230 מעלות. מברישים את פני הלחם במעט חלמון טרוף עם מים וחורצים עם
  5. סכין חדה 5 חריצים בעומק של חצי ס"מ, לאורך הלחם. מניחים תבנית עם כוס מים רותחים בתחתית התנור, ואופים את הלחם למשך 10 דקות. מנמיכים את חום התנור ל 190 מעלות, מוציאים את התבנית עם המים וממשיכים
  6. באפיית הלחם למשך 25 דקות נוספות.

~~

עוגת פולי קקאו עם שזיפים בתה וקוניאק

מתכון: עוגת פולי קקאו עם שזיפים בתה וקוניאק

מצרכים ל 2 תבניות אינגליש קייק

  • 200 גרם שזיפים מיובשים ומגולענים
  • רבע כוס תה חזק
  • 3 כפות קוניאק
  • 200 גרם חמאה רכה
  • 100 גרם סוכר דמררה
  • 150 גרם סוכר חום כהה
  • 2 ביצים
  • גביע יוגורמה (140 גרם)
  • 2 כוסות (280 גרם) קמח כוסמין לבן או קמח חיטה
  • חצי כפית אבקת אפייה
  • חצי כפית סודה לשתייה
  • קורט מלח
  • 4 כפות פולי קקאו טחונים ומנופים או אבקת קקאו איכותית

הכנה

  1. קוצצים שזיפים לקוביות ומשרים בתה וקוניאק למשך שעה.
  2. מחממים תנור ל 160 מעלות. שמים בקערת מערבל חשמלי חמאה ושני סוגי הסוכר ומקציפים עם וו גיטרה עד שמתקבלת תערובת תפוחה.
  3. מוסיפים ביצה אחר ביצה וממשיכים בהקצפה.
  4. מוסיפים יוגורט ושזיפים עם כל הנוזלים ומערבלים קלות.
  5. מנפים יחד את כל החומרים היבשים.
  6. מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים את תערובת היבשים, מערבלים מעט מאוד.
  7. יוצקים לשתי תבניות אינגליש קייק משומנות ואופים למשך 50 דקות.

 

אנחנו אוהבים את הטעמים והריחות העולים מהמטבח המקומי של לימור תירוש הפועלת מביתה המקסים ביפו. שם לימור, בוגרת ה- Leith Cooking School בלונדון, ה- Migros School בציריך, וה- Ritz Escoffier School, וה- Cordon Bleu בפריז, מבשלת, מצלמת כותבת ומארחת.

לימור, כמונו, מאמינה שאוכל מקרב אנשים ולבבות וכותבת: "ככה אני שומרת את אהוביי קרוב, במטבח. בדרך הכי פשוטה של צבעים, ריחות, וטעמים אני מראה להם עד כמה הם חשובים לי וכמה אני אוהבת אותם. אני רואה במטבח זירה אינסופית של יצירה, מקום בו אנשים מתענגים ביחד, עוברים חוויה.

אני אוהבת את הפירות והירקות שהעונה מביאה, את השוק, את התבלינים המקומיים. מבשלת בפשטות מוקפדת עם שילובים בלתי צפויים. אוהבת להפתיע חברים, תלמידים, גם את עצמי."

~~~

.

.

עדכונים על כל הפוסטים החדשים, כל המבצעים וכל ההטבות הבלעדיות לחברים של בייגלה – חינם ישירות לתיבת הדואר שלך.

דואר אלקטרוני *


.

קטגוריות:: Featuredלימור תירושמאפיםמתוקיםמתכוניםעוגות

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (2)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת שרה:

    לא Row Cacao אלא RAW cacao.

  2. מאת רחל נ.:

    כן, גם אני אהבתי, נשמע טוב לחובבת תזונה בריאה כמוני. יופי, אנסה, תודה!

השארת תגובה