חוביזה, היא כבר שם. לא תבשלו?

חוביזה – היא כבר פה, בחינם, רק לצאת ולקטוף, מפוצצת בריאות, לא נאכל אותה? את החוביזה ניתן למצוא כמעט בכל מקום. בכל פינה עם טיפת חול וגשם היא נקלטת ומשגשגת כמו העובש שמשתולל אצלנו בבית. השתדלו שלא לקטוף אותה מצידי הכביש המפוייחים וכמה שיותר מהעלים הגבוהים שלא נפגעו משתן אקראי של כלבים.

שימו לב שאתם לא קוטפים על הדרך איזה שבלולון נחמד שהחליט לנום על עלה, אבל זה כבר נשמע פחות מצמית. בחורף יש לה גם פירות קטנטנים במראה מוזר משהו ובמרקם פריך-נשניש פחד, וכמובן פריחה סגלגלה מתוקה שעושה "שיו-איזה-מאמם" לכל חובבי המאקרו. יצאתי וקטפתי על פי ההוראות את העלים הצעירים והרכים, השרתי ושטפתי בהרבה מים בכדי לסלק את החרקים, האבק והחול. קבלו שני מתכונים – מרק ומאפה, אחד ותיק מבית סבתא, והשני חדש על המדף.

נתחיל עם המתכון למרק חוביזה של סבתא, שהוא שיא הפשטות וכך גם שיאן בטעימות. סבתי הייתה מתקינה אותו בזמנים שעוד היה לה כוח להסתובב בשוק התקווה ולחזור עם מיטלטלין מרגשים וטעימים באמתחתה. בין יתר הדברים הטובים שבעגלה העמוסה שלה, היו מבצבצים להם צרורות שופעים של חוביזה איתה הייתה מכינה מרקים נהדרים וחמצמצים עם עדשים כתומות שהיו עושות מרק סמיך סמיך ונהדר (ולעיתים עדשים חומות), עם כורכום וכמון שמפיצים ריח וטעם מדהימים יחדיו. מהפעמים היחידות והמוצדקות שאני מסוגלת לסבול כמון, אגב.

את המתכון סבתא קבלה בהשראה מהשכנות הפרסיות שלה, איתן כל היום נהגה להחליף סיפורים, תשוקות וסודות מן המטבחים עליהם גדלו, ומתכונים מכאן ומשם. שיחות מרתקות שהניבו סיעור מוחות קולינרי שהשפיע על מטבחים חדשים וטעימים יותר, כמו המרק הזה.

אבל קודם טלפון לאמא, ועוד אחד לסבתא שתאשר את הגרסה שאמא נתנה. אמי אוהבת להגניב למתכונים של סבתא כמה מרכיבים מיוחדים משל עצמה כדי להותיר את חותמה (בעיקר כמון), כך שהייתי חייבת לבדוק. אם מישהו עושה פה שינויים ושידרוגים, הרי שזו תהיה אני. Back off mom.

יופי. יש חוביזה, יש רעיון ויש מתכון. בכמה הניסיונות הראשונים אני חייבת להודות שזו לא הייתה אהבה מידית. לחוביזה נטייה לצאת מעט רירית בתבשילים ומרקים, ומצאתי שרק לאחר הקפצה קלה בשמן זית, רצוי עם בצל, היא נעימה לי יותר, שלא לומר – טעימה אש.

מתכון: מרק עדשים וחוביזה חמצמץ משהו

מצרכים

  • 2 כוסות שטופות עדשים כתומות או חומות/ירקרקות
  • קילו עצבני של חוביזה רחוצה היטב, קצוצה קלות
  • כוס+ סלרי עלים
  • כוס כוסברה קצוצה וכוס פטרוזליה קצוצה (או רק פטרוזליה למי ששונא)
  • 2-3 גזרים חתוכים לקוביות
  • בצל לבן גדול וקצוץ
  • 2 עגבניות בשלות מרוסקות על פומפיה
  • כף כורכום, כף כמון, כף פפריקה מתוקה, מלח, פלפל לפי הטעם
  • לימון שמנמן סחוט טרי טרי
  • יוגורט כבשים/עיזים סמיך להגשה

הכנה

  1. מטגנים בצל במעט שמן, מוסיפים החוביזה ובוחשים עד שהיא מאבדת מנפחה.
  2. מוסיפים עדשים רחוצות ומערבבים כך שהן נקלות ומצופות בשמן לכמה דקות.
  3. מוסיפים את יתר הירקות והתבלינים ומערבבים. מוסיפים מים שיכסו ואף יותר את מרכיבי המרק ומבשלים לכשעה.
  4. מערבבים ומוסיפים עוד מים במידה ויש צורך, סוחטים לימון ומתקנים תיבול.
  5. מגישים עם כף יוגורט כבשים/עיזים סמיך וטוב.


מנה מחממת, בריאה, קלה ומהירה עם טעמים חמצמצים-אדמתיים. מומלץ להכין את המרק גם מעדשים כתומות המעניקות מרקם סמיך-קטיפתי כשהן נמסות ומתפוררות במרק. זה טעם של בית.

קבלו מתכון נוסף שלי - כנאפה חוביזה המשלב מרכיבים מקומיים וטריים שהחיבור בינם גן עדן. החוביזה מאד מזכירה בטעמה ומרקמה את עלי המנגולד. הטיגון הקליל עם הבצל "פותח" אותה ונותן לה טעמים אגוזיים נפלאים שהולכים נהדר עם טעמי הצנוברים, הבזיליקום והגבינות. המילוי הרך והנמס לצד כיסוי הקדאיף הפריך והמתפצפץ – חלום בפה.

מתכון: כנאפה חוביזה

מצרכים עבור תבנית בינונית

  • שיערות קדאיף (כרבע קילו)
  • חוביזה שטופה וקצוצה קלות (כרבע-חצי קילו)
  • בצל גדול קצוץ
  • חצי כוס צנוברים
  • מלח, פלפל, חצי כוס עלי בזיליקום טריים
  • שמן זית
  • חצי כוס קשקבל מגורד
  • כוס יוגורט כבשים סמיך מאד (או כל גבינה אחרת שאתם אוהבים, כמו גבינת עיזים, פטה, בולגרית וכו')

הכנה:

שטפו היטב את החוביזה וקצצו אותה בגסות. טגנו בצל אחד קצוץ במעט שמן זית והוסיפו למחבת את החוביזה תוך ערבוב עד שכל נפחה אובד. הוסיפו צנוברים, תיבול, בזיליקום, והמשיכו בטיגון הקל לעוד מספר דקות.

קחו לכם תבנית בינונית וטלו חצי מכמות שיערות הקדאיף תוך שאתם מאווררים ו"חופפים" אותן עם הידיים יחד עם כף שמן זית. רפדו התבנית בעזרת שיערות הקדאיף המשוחות בשמן הזית (דרך הרכבה המזכירה הכנת לזניה).

 הניחו מעליהן את תערובת החוביזה, הבצל, הבזיליקום והצנוברים, ומעל פזרו את הגבינות.

כסו ביתרת שערות הקאדיף, ששוב "נחפפו" במעט שמן זית, ושלחו לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, לכ-30 דקות, עד שהחלק העליון מזהיב.

בתאבון!

.

.

עדכונים על כל הפוסטים החדשים, כל המבצעים וכל ההטבות הבלעדיות לחברים של בייגלה – חינם ישירות לתיבת הדואר שלך.

דואר אלקטרוני *

קטגוריות:: FeaturedPorMelegאוכל צמחוניאוכל שילדים אוהביםירקותכלליכשרמאפיםמרקיםמתכוניםעל המשקלצמחונישיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (11)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת תמי:

    נהדר, מכירה ועו איך מהבית.עוררת את כל חושיי , המרק, והקדאיף חוביזה שוס אמיתי.
    נראה מדהים , די חיפשתי משהו מגניב להכין לאורחיי, אכין לחג הקרב בטוח.
    תודה.

  2. מאת אסף:

    הכנאפה נראה כמו יציאה סופנית..

  3. מאת חיה:

    מקורית , מאתגרת והורסת … זה מה שאת :-))
    תודה
    חיה

  4. מאת שלי:

    יש לקנות בשוק?
    כל החוביזה שראיתי ניראית לי מאובקת ומורעלת מריסוס…

  5. מאת עדי:

    נפלאה !! איזה צילומים.
    הכנאפה מאתגרת, והמרק בדיוק בזמן.

  6. מאת איילת:

    מטורפת על היצירתיות שלך
    נראה מעולה כרגיל!

  7. מאת עירית:

    יופי של מתכונים!!!
    החוביזה אהובה עלי במיוחד, מאז היותי ילדה במושבה הגלילית.
    אני חייבת לה המון – כי היתה המאכל הכמעט יחיד שבא אל פי בתקופה עצובה ולא קצרה כשהייתי מובטלת – החוביזה זמינה ואפשר לעשות ממנה גם קציצות (אפיות, מבושלות או מטוגנות), וגם קיש ופשטידות. כיד הדמיון הטובה.

  8. מאת תמי:

    הי, רציתי לשתף שהכנתי את הכנאפה חוביזה, אך הרשיתי לעצמי בהשראתך להוסים פרוסות חצילים מטוגנות וכל השאר כפי שרשמת.
    יצא מהמם, נטרף באחת.
    איזה מחמאות…
    חג פורים שמח, ותודה.

  9. מאת אביב:

    ווואוו

  10. מאת יפעת:

    אהלן,
    היכן את קונה שיערות קדאיף בבקשה?
    מדגדג לי באצבעות והשדות פה מול הבית עמוסי חוביזה לעייפה
    שבוע טוב
    יפעת

  11. מאת אפרת:

    אני משתמשת בעלים של החובזה להכנת ממולאים ממש אבל ממש כמו עלי גפן וזה יוצא …מושלם….טעים ממש ממש

השארת תגובה