שביל קליפות הארטישוקים

בילדותי, נשנושי יום השישי מול הטלוויזיה בסלון היו דבר דבור על אופניו - סיר גדול ורותח דחוס היטב בארטישוקים שבושלו עם לימון. אני ואמי היינו מתישבות יחד, בסמוך לסרט הערבי ואוכלות עלה עלה בשקיקה, משל היו בונבונים בלגיים באימפורט.

אמי תמיד הייתה חוזרת בעקבותיי ואוכלת את כל הקליפות והשאריות שהותרתי אחרי סתורים, חצי נגוסים ולא מושלמים. הייתה נוזפת בי פעם אחר פעם על כך שאינני באמת יודעת לאכול כפי שצריך ("ככה אוכלים?!").

לא היו רטבים מפנקים וקרמיים שליוו את הארטישוק, ולא שמן זית סופר משובח. היינו אוכלות אותם כך בפשטות, לאחר בישול קצרצר במים שנסחט לתוכם לימון בוהק, כשעוד כל הטריות והירוק העז נותרו בהם. עירומים בטעמם. והמים הרותחים שהעלו אדים בתקופה הקרה הזו של השנה, תקופתם של הארטישוקים, חיממה וליחחה את חלונות הבית, שנראו בוכיים-מעורפלים.

אמי הייתה מסתפקת רוב הזמן בקליפות החיצוניות, אותן כרסמה ומצצה עז זוב, ובשבילי תמיד דאגה למקצע וללטש את לבבות הארטישוק שהיו משאת נפשה. שאתענג על חלקים הטובים.

אם אתם ממש אוהבים ארטישוקים, הטיול המודרך בשדות הארטישוק של נעם שבמושב ניר בנים, והארוחה המחממת והמפנקת שלאחריו (או לפניו) על טהרת הארטישוק, יאירו וינעימו לכם את השבת בצבעים וטעמים של טבע ירוק בוהק. הדרך המושלמת להיפרד מן השבת ולהתחיל את השבוע.

אני חייבת להיות כנה, על הסיור המודרך של נעם ניתן לוותר, ומומלץ פשוט להגיע ולסייר עצמאית מבלי להיטרחן במשך כמעט שעה בעניינים לא לכם, כמו – במה עוסקים בניו של נעם בניכר, מאיזו תפוצה מגיעים מרבית בני המושב הזה ואחרים בארץ, אילו קשיים מערימים עליו משגיחי הכשרות, על הגננות שאינן יודעת שאין דבר כזה "שקדיה", ומדוע לא כדאי לכם לרכוש שמן זית בבקבוק של "קוקה קולה" מהשכנים, או חלילה לבבות ארטישוק קפואים שקולפו ביידיים מצריות (או בעצם בכל דבר אחר שאינו קשור בארטישוקים, אלא בסגירת חשבונות פרטיים עם אווילות היקום). אבל אותי קל להרגיז ולשעמם, אז הרגישו חופשיים להצטרף לסיור, שבמילא כלול במחיר הארוחה.

החוויה של נעם כוללת ארוחה מלאה בסגנון בופה חופשי על טהרת הארטישוקים. מחירה למבוגר הוא 80 שקלים, וכוללת עשרות מנות שונות ומגוונות כמו: חמין ארטישוק, סלטים שונים מארטישוק חי/מבושל, מרק ארטישוק וכרישה (שהיה מופלא), גולאש ארטישוק, ארטישוק שלוק, פסטה עם ארטישוק ועוד ועוד. הכל צמחוני אגב.

כל זאת מלווה בלימונענע טבעית, לחם טרי, צימוקים, זיתים ושמן זית נהדרים תוצרת עצמית. וגם פינת קפה ותה חופשית. היו הרבה שמועות על כל מיני קינוחים מיוחדים, אבל כנראה שבפעם הזו הם בדיוק אזלו.

למי שכל זה לא הספיק, ניתן לרכוש ארגז ארטישוקים (14 יחידות) ב-40 שקלים. כמו כן, ניתן לרכוש שמן זית, זיתים וצימוקים מבית היוצר של נעם.

לאחר הארוחה, וכחלק מחווית הארטישוקים, ניתן לעלות רגלית (גם בצורה חופשית) לשדות הארטישוק ולהתרשם מהגידולים היפהפיים. אפשר כמובן להתלוות לסיור המודרך של נעם שיוצא מידי שעה-שעה וחצי, כשהבונוס בו, הוא שנעם בעצמו מדגים כיצד קוטפים ארטישוקים ומאפשר טעימה מהפרח הטרי הנהדר.

נעם, כמו להטוטן, קוטם את הארטישוקים במהירות האור וקולע אותם הישר אל הסל, ששימש אותו גם כבימה כשדרש ונאם אודות נושאים שונים ומרתקים.

בדרך חזרה, בשביל קליפות הארטישוקים, נשנשנו ארטישוק חי וטרי שטעמו נתגלה כמדהים וחד, הרבה יותר מזה של הארטישוק המבושל. משהו בין קולורבי, קישוא וכרובית, עם ניחוח מרומז של מלון טרי. מצאתי דווקא שמכל התבשילים דווקא כשהוגש חי בסלט, טעמו ומרקמו טעימים לי יותר מטעמו המתכתי-משהו המבושל. הארטישוק החי הולך מצוין עם טעמים מתוקים ומשלימים של גזר וסלק, גבינות רכות, וכמובן הרבה שמן זית טוב.

הארטישוק של נעם
מושב ניר בנים, 054-227-8637
למחירים/פרטים ולהזמנת מקומות לחצו כאן

הארוחה והטיול בשדות הארטישוק של נעם, טבעו בי חשק בל יימחה להכין גרסה מושחתת משלי למאק אנד צ'יז הידוע, בטעמים וניחוחות שמדברים ספרדית. טעמיי החמון, הפפריקה המעושנת, הארטישוק והגבינות, התחברו יחד למנה גדולה ומפנקת שכיף להניח במרכז השולחן ולחפור בה כף גדושה ומלאה הפתעות בכל ביס. עגבניות מיובשות חמצמצות עזות טעם, בייקון פריך, וארטישוק עסיסי שעושים חשק לעוד ועוד יישורים.

מתכון: מאק אנד צ'יז בניחוח ספרדי

מצרכים

  • חבילת פסטה (500 גרם, מרפקים)
  • 5 ארטישוקים טריים מקולפים
  • כוס עגבניות מיובשות, לחות
  • 150 גרם בייקון
  • לתיבול: מלח, פלפל, פתיתי צ'ילי יבש, שמן זית
  • חצי כוס אורגנו טרי
  • 150 גרם גבינת מנצ'גו מגורדת
  • 100 גרם צ'דר מגורדת
  • לרוטב הלבן:
  • 50 גרם חמאה
  • 3 כפות קמח
  • 3 כוסות חלב
  • מלח, פלפל, מוסקט
  • כפית פפריקה ספרדית מעושנת

הכנה

  1. בשלו הפסטה לדרגת כמעט אל-דנטה והניחו בצד.
  2. קלפו הארטישוקים, חתכו לרבעים, בשלו לכ-7 דקות במים רותחים. סננו והניחו בצד.
  3. חתכו את הבייקון לרצועות מלבניות דקות וטגנו במחבת (ללא שמן). הוסיפו את העגבניות המיובשות הקצוצות גס והארטישוקים והקפיצו מספר דקות.
  4. הכינו את הרוטב הלבן: המיסו חמאה בסיר, הוסיפו הקמח וטגנו אותו בבחישות מתמידות עד שיהפך למשחה. הוסיפו את החלב והתבלינים ובחשו בלי הפסקה עם מטרפה עד שיסמיך ויהפך לרוטב חלק שיצפה את הכף.
  5. הוסיפו את הגבינות המגורדות והפפריקה המעושנת ובחשו מעט כשהאש כבויה.
  6. מזגו בין הפסטה, תערובת הארטישוק-בייקון-עגבניות והרוטב הלבן-ורוד המעושן, הוסיפו אורגנו טרי וערבבו.
  7. מיזגו לתבנית ושטחו. בזקו מעל מעט מהגבינה המגורדת שהשארתם בצד, והכניסו לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, לכ-40 דקות
  8. כשהמאק אנד צ'יז מתקרר, ניתן לחתוך לריבועים יציבים ונאים, או לשלוף עם כף בעודו חם.

ובתמונות

בשלו הפסטה לדרגת כמעט אל-דנטה והניחו בצד.
קלפו הארטישוקים, חתכו לרבעים, בשלו לכ-7 דקות במים רותחים. סננו והניחו בצד.
חתכו את הבייקון לרצועות מלבניות דקות וטגנו במחבת (אין צורך להוסיף שמן מפני שהבייקון יגיר כבר שומן מהחום) עד שיהפכו פריכים. הוסיפו את העגבניות המיובשות הקצוצות גס והארטישוקים והקפיצו מספר דקות.
קשה לתאר את הריח המדהים שמתפזר במטבח, גם הכלבים לא יכולים לעמוד בזה
קשה לתאר את הריח המדהים שמתפזר במטבח, גם הכלבים לא עומדים בזה.
הכינו את הרוטב הלבן: המיסו חמאה בסיר, הוסיפו הקמח וטגנו אותו בבחישות מתמידות עד שיהפך למשחה. הוסיפו את החלב והתבלינים ובחשו בלי הפסקה עם מטרפה עד שיסמיך ויהפך לרוטב חלק שיצפה את הכף.
לרוטב הוסיפו את הגבינות המגורדות והפפריקה המעושנת ובחשו מעט כשהאש כבויה.
מזגו בין הפסטה, תערובת הארטישוק-בייקון-עגבניות והרוטב הלבן-ורוד המעושן, הוסיפו אורגנו טרי וערבבו.

הניחו בתבנית ושטחו. פזרו עוד מעט מהצ'דר מעל. הכניסו לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות לכ-35 דקות.

הניחו בתבנית ושטחו. פזרו עוד מעט מהצ'דר מעל. הכניסו לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות לכ-35 דקות.
הניחו בתבנית ושטחו. פזרו עוד מעט מהצ'דר מעל. הכניסו לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות לכ-35 דקות.
בתאבון!

אתם רק יכולים לדמיין (או לרוץ מיד להכין) את הריח המטורף של הבייקון והפפריקה המעושנת שעוטפים את הפסטה וצובעים אותה באדום של טעמים מטריפים.
בתאבון!

~~

אם אתם כבר באיזור, מומלץ בתקופה זו של השנה, לבקר גם בשמורת פורה, כ-15 דקות ממושב ניר בנים. בשמורה תוכלו להנות מנוף מרהיב של מרבדי כלניות בין שדות ירוקי-עד ושאריות מי גשמים שנחברים לאגמים קטנים וציוריים.

שמורת פּוּרָה מסתתרת לצד כביש 40 מבאר שבע לקריית גת. מצפון מגיעים דרך כביש 40 ושלט מכוון אתכם הישר לחניון פורה, ממנו ניתן לצאת ולטייל להנאתכם.

.

.

עדכונים על כל הפוסטים החדשים, כל המבצעים וכל ההטבות הבלעדיות לחברים של בייגלה – חינם ישירות לתיבת הדואר שלך.

דואר אלקטרוני *


.

קטגוריות:: FeaturedPorMelegאוכל שילדים אוהביםבשרירקותכללימתכוניםפסטהשיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (11)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת תמי:

    וואו, ארטישוק אהובי!!
    אין ירק מענג ממנו.
    הבאת לנו את האביב , הפריחה והאהבה .
    המתכון נראה מדהים, אנסה בטוח, רק לא עם הבייקון..
    והכלבים יודעים למה… חמודים.

  2. מאת רחל שמש:

    נשמע ונראה נפלא
    מה עם מתכונים למשל המרק או החמין של הארטישוקים שנשמע מעניין.
    תודה

  3. מאת גיא:

    אמא שלי עשתה עם הבחור הזה קורס יזמות, זה יפה שהוא הגיע רחוק עם העסק.
    אגב, כותבים עוולות (ולא אוולות)
    יופי של פוסט, עושה חשק לארטישוק.

  4. מאת תמי:

    גירית אותי לבדוק וידעתי שיש בו יותר ממראה מדהים אצילי וטעים:
    מטפל ביתר כולסטרול, היעדר תיאבון, הפרעות עיכול, תסמונת המעי הרגיז, חסימה בדרכי המרה, אבני מרה, יתר חומצת שתן, מלריה, הנגאובר, המצאות חלבון(בצורה כרונית) בשתן, יתר לחץ דם, טרשת עורקים, אנמיה.
    עוזר בניקוי רעלים, עשיר בויטמין c …
    פשוט תרופה טבעית.
    לחיים.
    תודה

  5. מאת איילת:

    נראה טיול ממש שווה
    תמונות מהממות

  6. מאת ליאור:

    מהממת, איזה יופי של צילומים .
    בא חשק לנסוע לשם.
    והמתכון סבבה לגמרי, בטוח מיישמת

  7. מאת מור:

    איזה כיף1 תמונות מדהימות…והמתכון נראה מעולה.
    אם יש לך מתכון לסלט מארטישוק אני אשמח

השארת תגובה