בארץ אהבתה השקד פורח – ארוחה שכולה לב

מאת: לימור תירוש, מטבח מקומי

על פני השטח עץ השקד הוא עץ צנוע מאוד. גודלו ממוצע, תוחלת חייו קצרה (50 שנה), עליו קטנים ואין לו פאר מיוחד. אומנם פריחתו מרהיבה בצבעים לבנים וורודים שובי לב, אך זמן פריחתו קצר ופרחיו אינם תורמים צוף רב ועתיר טעמים למשק הדבש. גם פרי השקד צנוע- מרקמו שעיר ובשרני וללא טעם מיוחד. תרומתו הגסטרונומית אם קיימת, זניחה.

ייחודו של השקד, בדומה אולי לאדם צנוע, הוא בליבו. ולשקד לב נדיב- עתיר טעמים ומזין. את ליבו הטוב של השקד גילו אבותינו, כנראה עוד במזמנים פרה הסטורים. השקד היה הגרעין הנפוץ והחשוב ביותר מאז הזמנים העתיקים ונשאר ככזה עד עצם היום הזה.

 נדיבות אינה תכונתו היחידה של עץ השקד. השקד פורח בטרם הנצו עליו, לפני בוא האביב ולפני כל העצים המחדשים את פריחתם. זריזותו מעידה על  שקדנותו והיא שהקנתה לו את שמו- שקד. את פרי השקד, המזכיר בצורתו משמש קטן ורזה אפשר לאכול רק לקראת בוא האביב כאשר הוא צעיר וציפתו עדיין רכה וחמצמצה.

בשווקים ניתן למצוא שני סוגי שקדים, שקד מתוק, שהוא גרעינו של העץ המתורבת ושקד מר מעץ הבר, שגרעיניו מכילים חומר רעיל (אמיגדלין) ועל כן יש להשתמש בו במשורה. לאחר סילוק חלקו הרעיל שקד הבר משמש לייצור ליקר שקדים- אמרטו (נפלא לאפייה), לתמצית שקדים מרים ולשימוש בבצק מרציפן.

תרומתו של השקד במטבחי אגן הים התיכון משמעותית. הוא מככב בתבשילים ובמאפים חגיגיים רבים. מקוסקוס רויאל וטאג'ינים של עוף וכבש, דרך מרקים אנדולוסיים ועד מיני מאפה עדינים, מרציפנים, עוגות וקינוחים. גם במטבח המזרח האירופאי  השתמשו בשקד אותו ייבאו מאיטליה וצרפת. שם שימש השקד לעוגיית המנדלברויט, לעיטור עוגת הלקח, לצימעס, ולקינוחים.

לכבוד ט"ו בשבט ארוחה שלמה על טהרת השקדים כדי לציין עימה את החג ומשמעותו: חג לאילנות כשהשקדייה פורחת. להלן שלושה מתכונים שמהווים ארוחת חג: מרק, מנה עיקרית וקינוח.

מרק בטטות ושקדים

מתכון: מרק בטטות ושקדים

בקיצור: בזכות בישול הירקות הקצר, הבטטות נשארות עתירות טעם ומרקם וצבעם נותר בוהק. טעמו של המרק עז ומרקמו חלק ונעים.

אם ברצונכם להפתיע עם מרק בטטות לבן או סגול, ניתן להשיג בשוק האיכרים בתל אביב בטטות לבנות וסגולות בדוכן של אורי רבינוביץ.

לקבלת מרק עם ניחוח אסייתי ניתן להחליף את השמנת המתוקה ברבע כוס חלב קוקוס ולהוסיף קמצוץ ג'ינג'ר מגורר. 

מצרכים ל 6 מנות

  • 2 בצלים בינוניים קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
  • 2 כפות חמאה או שמן זית
  • ראש סלרי (100 גרם נטו) קלוף חתוך לקוביות קטנות
  • 4 בטטות בינוניות (850 גרם נטו) קלופות וחתוכות לקוביות בינוניות
  • 2 כפות גדושות שקדים שלמים מולבנים
  • צרור תימין קשור בחוט בישול
  • רבע כפית קינמון
  • כפית מלח
  • חצי כפית פלפל שחור
  • קורט אגוז מוסקט
  • 5 כוסות מים רותחים
  • 3 כפות שמנת מתוקה
  • שקדים פרוסים

הכנה

  1. בסיר עם חמאה או שמן זית מטגנים בצלים עד להשחמה קלה.
  2. מוסיפים קוביות סלרי וממשיכים לטגן עוד חמש דקות.
  3. מוסיפים בטטות, שקדים וענפי תימין, מטגנים חמש דקות.
  4. מתבלים, מוזגים מים ומבשלים מכוסה למשך עשרים דקות.
  5. מוציאים את ענפי התימין, מוסיפים שמנת מתוקה וטוחנים בבלנדר ידני ממושכות עד קבלת מחית חלקה.
  6. מגישים עם שקדים פרוסים קלויים במחבת עד השחמתם

עוף בקארי עם חצילים ושקדים

 

מתכון: עוף בקארי עם חצילים ושקדים

מצרכים ל 6-8 מנות

  • 2 עופיונים או עוף גדול שלם שטוף ומיובש
  • לימון שטוף
  • חציל גדול ומוצק
  • 4 כפות שמן זית
  • רבע כפית מלח
  • חצי כפית פלפל שחור

למחית קארי:

  • 2 צרורות גדולים של עלי נענע שטופים ומיובשים ללא הגבעולים העבים (2.5 כוסות דחוסות בעלים, 100 גרם נטו)
  • 2 צרורות גדולים של עלי כוסברה שטופים ומיובשים ללא הגבעולים העבים (2.5 כוסות דחוסות בעלים, 100 גרם נטו)
  • 4 שיני שום שלמות
  • 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר קלוף פרוס לרצועות (15 גרם נטו)
  • 4 גבעולי בצל ירוק פרוסים גס
  • חצי פלפל ירוק חריף פרוס לעיגולים
  • מיץ מלימון אחד
  • 2 כפות רוטב דגים תאילנדי
  • כפית סוכר
  • חצי כפית פלפל שחור
  • 2 כפות שקדים מולבנים טחונים
  • 2 כוסות (פחית ורבע, 500 מ"ל) חלב קוקוס
  • 4 כפות שקדים טבעיים על קליפתם

הכנה

  1. מחממים תנור ל 210 מעלות.
  2. קולפים חציל (משאירים מעט פסי קליפה) וחותכים לקוביות גדולות.
  3. מעבירים לתבנית תנור, מזליפים שמן זית, מלח ופלפל שחור וצולים בחלקו העליון של התנור למשך ארבעים דקות. מערבבים מדי פעם.
  4. בקערת מעבד מזון עם להב מתכת טוחנים נענע, כוסברה, שום, ג'ינג'ר, בצל ירוק, פלפל ירוק חריף, מיץ לימון ורוטב דגים ומעבדים למחית חלקה.
  5. מוסיפים סוכר, פלפל שחור, שקדים טחונים וחלב קוקוס ומעבדים עד לערבוב המרכיבים.
  6. מחממים תנור ל 230 מעלות. בסיר שנכנס לתנור מניחים עוף, מחליקים לתוכו לימון (בעופיונים חצי לימון בכל אחד).
  7. שופכים את הקארי לסיר ומעסים היטב את העוף (יוצקים מעט מהמחית לחלל הבטן).
  8. מפזרים מסביב חצילים קלויים ושקדים, מכסים וצולים 30 דקות.
  9. מנמיכים את חום התנור ל 180 וצולים למשך שעה וחצי. מגישים בתוספת אורז לבן.

 

עוגת שקדים ופירות מיובשים

 

מתכון: עוגת שקדים ופירות מיובשים

בקיצור: עוגה חלומית לאנשים העסוקים: דקה עבודה, קערה קטנה וטעם נפלא.

העוגה נטולת שומן ועל כן מתאימה לשומרי כשרות וגזרה.

ניתן להמיר את השקדים בתערובת אגוזים אחרת (מלך, פקאן, קשיו, פיסטוק קלוף, לוז, ברזיל) ולהשתמש בסוגי פירות מיובשים שאהובים עליכם.

מצרכים

  • 75 ג' (חצי כוס) קמח תופח מנופה
  • קורט מלח
  • 100 ג' (חצי כוס) סוכר חום כהה
  • 3 ביצים
  • 1 כף יין פורט או ליקר אמרטו
  • 180 ג' (כוס ושליש) שקדים טבעיים על קליפתם
  • 350 ג' תערובת פירות מיובשים, לדוגמא:
  • 2 כפות גדושות חמוציות, 2 כפות גדושות צימוקים, 7 יחידות של שזיפים מגולענים, תמרים מגולענים, משמש באלדי, דבלים

הכנה

  1. מחממים תנור ל 160 מעלות.
  2. משמנים תבנית לאינגליש קייק במעט חמאה או שמן.
  3. מערבבים בקערה קמח, מלח, סוכר, ביצים ופורט.
  4. מוסיפים שקדים ופירות מיובשים ומערבבים קלות.
  5. יוצקים לתבנית ואופים 45 דקות.
  6. מצננים היטב, שולפים מהתבנית ופורסים בסכין חדה מאוד פרוסות דקיקות.
  7. מאחסנים לא פרוס בניילון נצמד.
  8. העוגה נשמרת טרייה למשך שלושה-ארבעה ימים.

לפוסט המקורי בבלוג מטבח מקומי

~~~~

אנחנו אוהבים את הטעמים והריחות העולים מהמטבח המקומי של לימור תירוש הפועלת מביתה המקסים ביפו. שם לימור, בוגרת ה- Leith Cooking School בלונדון, ה- Migros School בציריך, וה- Ritz Escoffier School, וה- Cordon Bleu בפריז, מבשלת, מצלמת כותבת ומארחת.

לימור, כמונו, מאמינה שאוכל מקרב אנשים ולבבות וכותבת: "ככה אני שומרת את אהוביי קרוב, במטבח.  בדרך  הכי פשוטה של צבעים, ריחות, וטעמים אני מראה להם עד כמה הם חשובים לי וכמה אני אוהבת אותם. אני רואה במטבח זירה אינסופית של יצירה, מקום בו אנשים מתענגים ביחד, עוברים חוויה.

אני אוהבת את הפירות והירקות שהעונה מביאה, את השוק, את התבלינים המקומיים. מבשלת בפשטות מוקפדת עם שילובים בלתי צפויים. אוהבת להפתיע חברים, תלמידים,  גם את עצמי."

~~~~

.

.

עדכונים על כל הפוסטים החדשים, כל המבצעים וכל ההטבות הבלעדיות לחברים של בייגלה – חינם ישירות לתיבת הדואר שלך.

דואר אלקטרוני *


.

קטגוריות:: Featuredלימור תירושמרקיםמתוקיםמתכוניםעוגותעוף

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (3)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת תמר ג.:

    פוסט מקסים ומעניין.

  2. מאת rinat b z:

    הצילומים מדהימים.

  3. מאת מני:

    פריחת השקד הופכת אותו לעץ היפה ביותר.

השארת תגובה