טישפישטי של דפני פתיחה

טישפישטי – דפני פתיחה

אני מניחה שחלק מכם, שמעו או מכירים את העוגה הזו. אולי נתקלתם פעם במתכון לעוגה זו. פה יש לי הפתעה בשבילכם.

מקור העוגה הוא בטורקיה, בכפרי העניים, מקום ותקופה בה היה צריך להשתמש בחומרים הזולים ביותר בשביל לרקוח מטעמים.

וכל מי שנתקל אי פעם במתכון שלה המכיל סולת שיידע – זה לא הטישפישטי המקורי!

המתכון המקורי מכיל לחם! לחם לבן, קצת יבש, שקנינו ושמנו שלושה ימים במקרר.

תיכף תראו איך הלחם היבש הזה, עובר טיפול מסור, ומועשר באגוזים וסירופ סוכר, והופך למעדן אמיתי. בדיוק כמו פעם.

סבתא פרנקה ז"ל, שעלתה לארץ מטורקיה עוד לפני קום המדינה, הביאה איתה את המתכון לארץ לאחר שלמדה אותו מאמא שלה, סבתא רבא שלי, שמעולם לא הכרתי, ובכל חג או אירוע משמח, היתה מכינה אותו.
המתכון הוא עתיק יומין. עובר מאם לבת, נלחש בסודי סודות ונשמר באדיקות במשפחתנו כשהוא מבוצע ללא שינויים או שידרוגים, כך מאז ועד היום, עד שהגיע לנכדה הסוררת (אני) ומפה אליכם.

החומרים לעוגה:


• כוס סוכר
• כוס שמן
• חצי פנים של לחם יבש (הלחם צריך להיות שלושה ימים במקרר ואחד יום בחוץ)
• 4 כוסות קמח
• 4 ביצים מופרדות לחלמון וחלבון
• מיץ מחצי לימון קטן
• כף קינמון
• שקיקים סוכר וניל
• שקיק אבקת אפיה
• 350 גרם אגוזים קצוצים + כמות קטנה של אגוזים חצויים לעיטור

החומרים לסירופ הסוכר:

• 3 כוסות סוכר
• 1.5 כוסות מים
• מיץ מחצי לימון קטן

הכנת העוגה:

1 בתוך קערה גדולה מפוררים את הלחם. ניתן לעשות זאת עם הידיים אך למי שיש מעבד מזון זה עדיף, כך הפירורים יוצאים הרבה יותר קטנים ואווריריים.
2 מוסיפים את כל החומרים מלבד החלבונים (כלומר – הלבנים של הביצה) ומערבבים הכל יחד.
3 מקציפים את החלבונים לקצף יציב ומוסיפים לתערובת.
4 משמנים תבנית מלבנית בגודל 27*30 ומשטחים את התערובת בתבנית.
5 בעזרת סכין יוצרים מעויינים, ותוחבים במרכז כל מעויין חתיכת אגוז.
6 מכניסים לתנור לחום של 170 מעלות לכ-30 דקות או עד להזהבה.
7 מצננים היטב את העוגה ובזמן שהיא מתקררת מכינים את הסירופ.

הכנת הסירופ:

מבשלים את כל חמרי הסירופ יחד עד שהסירופ הופך להיות צמיגי. כלומר – אם נקח מעט בכפית ונטבול את האצבע (זהירות זה חם….) ונצמיד לבוהן, האצבע תידבק לנו קלות לבוהן. זה הסימן שהסירופ מוכן.

שופכים את הסירופ על העוגה כשהוא עדיין חם.

לא להיבהל מ"ים" הסירופ שנוצר על פני העוגה, כמה דקות והכל נספג פנימה.

מטבחונט – הבלוג של דפני

.

.

עדכונים על כל הפוסטים החדשים, כל המבצעים וכל ההטבות הבלעדיות לחברים של בייגלה – חינם ישירות לתיבת הדואר שלך.

דואר אלקטרוני *


.

קטגוריות:: כללי

אודות הכותב:

RSSתגובות (1)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת אתי:

    דפני היי, סתם עוד עידכונים על העוגה ; פירוש השם של העוגה tezpisti=התבשל במהירות, והוא לא בדיוק בכפרים כי זה עוגה שבד״כ היהודים מכינים אותה (רק שפעם גם היהודים היו לרוב עניים) וגם יש לה גרסה לפסח ללא לחם עם קמח מצה.  

השארת תגובה