מרק האפונה של ג'ק(לין)

ג'קלין היא האשה הכי אשת חיל שאני מכירה עליי אדמות. לג'קלין היו תשעה ילדים. יגאל (במילעיל) הבכור שבע בנות ועוד בן (פורת יוסף) צעיר, שאף אחד לא ידע איך קוראים לו וגם לא איך הוא נראה. "הוא לומד תורה בכולל באמריקה" ככה היתה מספרת עליו ג'קלין ולא מגלה עליו שום דבר נוסף.

"נראה לי זה מהעין הרע" אמרה לי שכנה אחרת "אבל יש שמועה שאומרת שהוא קצת לא בסדר והוא במוסד סגור, שלא נדע. מה זה משנה? אסור לדבר רע". "היו להם גם ככה חיים שלא נדע והיא הוציאה אותם אחד אחד יהלומים" היא התכוונה לילדים של ג'קלין שחיו בלי אבא ובכל זאת כולם "מסורקים ונקיים ומלומדים" בסדר הזה בדיוק. "והנה ליגאל יש עסק והבנות איך הן עוזרות ומרימות את הבית כל חמישי" היא היתה ממשיכה ומתפעלת.

"זאתי, שתהיה בריאה, התאלמנה פעמיים. פעם אחת לקחו את הבעל לבית סוהר, היה עמוק בסמים וזונות והימורים ואל תשאלי…" נידבה השכנה מידע, למרות שלא שאלתי. "נכנס ויצא הרבה פעמים מהבית כלא. ככה הלוך חזור, כל פעם עושה לה עוד ילד ועוד ילד והיא עובדת עד חודש תשיעי. לא מתפנקת. אחר כך כבר יצא מהכלא עם כיפה וזקן, היה חוזר בתשובה, הולך לבית כנסת, לא שותה, לא מעשן סמים, רק לומד כל היום תורה ומתנהג יפה.

במקום שיהיה לג'קלין נחת, הבעל קיבל סרטן. שלא נדע. כמה היא בכתה עליו, כמה היא טיפלה בו. איך היתה מסורה. בסוף מת. השאיר אותה עם כל הילדים והחובות…" אוטוסטרדת המידע השכונתי זרמה אליי מבלי שביקשתי. "והנה תראי איך יצאו אחד אחד, מסורקים ונקיים ומלומדים" עכשיו התפעלתי גם אני.

ג'קלין בישלה בבית של רופא ובבית של עורך דין וניקתה את חדר המדרגות פעמיים בשבוע כדי לא לשלם ועד בית. את כל תשעת היהלומים שלה היא גידלה בדירת שלושה חדרים קטנה הם יצאו ממנה רק כשהתחתנו, לא לפני. חוץ מהבן פורת יוסף, שיצא על סעיף 'גדול בתורה'. הבנות עבדו בשמרטפות, ניקיון וב"סוכר" וב"חוט" ומרטו לכל השכנות את כל השערות הסוררות שיצאו פה ושם. הכל בסבלנות ובשקט. "איזה גבות את רוצה שאני אעשה לך? אני יודעת גם חיצים, כמו למירי בוהדנה. דווקא יתאים לך…" פיתתה אותי פעם אחת מהן והוציאה אותי ליצן.

"אצלנו אחד בשביל כולם, ככה אמא שלי גידלה אותנו" אמרה היהלום. "נגיד את הכסף שאת נותנת לי, אני מכניסה ישר לקופה בסלון. זה בשביל כולם, וככה אף פעם לא חסר. נגיד, אפילו אם אני מוצאת שקל ברחוב, אני שמה שם. אבל אם אני פוגשת מישהו עני ברחוב, אז אני נותנת לו את השקל, כי אין לו משפחה שתדאג לו" יהלום או לא יהלום? רק בגלל הקופה הזו הייתי מזמינה אותה שוב ושוב, ושנתיים תמימות הלכתי עם גבות מירי בוהדנה שלא התאימו לי בכלל, אבל היו תרומתי למאמץ המלחמתי ולקופת המדינה של ג'קלין ותשעת יהלומיה.

בערבי האביב והסתיו, כשלא היה חם מדי בעיר הדרומית, ג'קלין הרבתה לשבת על הספה שהציבו כמה שכנים בחצר הבנין. החצר היתה צחיחה לגמרי, אבל ג'קלין בכל זאת ישבה שם, קוראת ז'ורנל בצרפתית או עיתוני 'לאשה' ו'את' משנה שעברה. בימי שישי ושבת היא קראה תהילים. "גם אם לא מבינים הכל צריך להגיד בקול. זה מגיע דיירקט לאלוהים והוא כבר זורק עלייך ברכות מלמעלה. יש דברים שלא צריך להבין, פשוט לעשות ולא לשאול שאלות. כששואלים יותר מדי שאלות החיים מסתבכים…" היתה ז'קלין אומרת והשכנות שישבו לידה ולקחו דוגמא או מתכונים, היו מהנהנות בהסכמה.

"החכמה הגדולה היא לא לעשות אוכל טוב ממה שביוקר" היתה מחלקת ג'קלין עצות ומתכונים לכל דורשת בחדר המדרגות או על הספה. "החכמה היא בעוני, שמה את צריכה יצירתיות, שלא נשעמם חס וחלילה…". בסלים של ג'קלין לא ראיתי אף פעם קוויאר או גבינת גרוייר וגם לא תותים או שזיפים שלא בעונתם. ג'קלין בישלה מה שבעונה ובזול, מה שמשביע עשרה פיות לפחות, כי תמיד נשאר לה קצת בסיר לאיזה ילד של שכנים ששוטט בחוץ עד מאוחר או לזקן שאין לו מה לאכול בבית.

"אמא שלחה לך מרק שיחמם אותך" הגישה לי היהלום המורט קערת מרק מהבילה "אמרה שאת לא מרגישה טוב ושאת משתעלת". בנין שאי אפשר להסתיר בו כלום. לא בדידות, לא חולי, לא תזונה לקויה. כלום. "הנה, גם כף. אבל אל תדיחי את הכלים. תחזירי ככה. אמא אומרת שלא כשר אצלך…", גם אמונות וחטאים אי אפשר היה להסתיר בבנין שלנו, מסתבר.

כמו שאר השכנות של ג'קלין קיבלתי ממנה קערית מרק חרירה וקערית מרק עוף וקערית מרק שעועית, אבל המרק המצטיין ביותר היה מרק האפונה שלה. סמיך, פשוט ומלא תוכן. ניסיתי לספר לה את סיפור ג'ק ואפון הקסם, אבל ג'קלין לא התענינה בסיפורי ילדים, רק בסיפורי צדיקים או בטיפים מעיתון 'לאשה'.

"עזבי אותי מהסיפור הזה. אם את רוצה תספרי לילדה שלי, אבל באנגלית למה שהיא מתקשה. אם היה בצרפתית הייתי מסבירה לה הכל. אבל אנגלית אני לא יודעת ובלי אנגלית אי אפשר היום. הכל באנגלית. כמה את לוקחת לשיעור? היא גם מנקה טוב. אז אפשר שאת תלמדי אותה והיא תעשה לך את הבית.

צילמה והכינה בכישרון תמר געש

מרק אפונת הקסם של ג'קלין

המצרכים:

  • ½ קילו  אפונה יבשה
  • בצל קצוץ דק דק
  • שורש פטרוזיליה חתוך לקוביות קטנות
  • 2 גזרים חתוכים לעיגולים
  • 2 שיני שום קצוצות
  • כף גדושה של מרק עוף
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס גס
  • ארבע – חמש כפות  שמן זית
  • כף חמאה (תוספת שלי, במקור ז'קלין השתמשה במרגרינה)
  • 4-5 שיני שום חתוכות לפרוסות, מטוגנות בשמן זית עד להשחמה – לקישוט.

וכך תעשו:

בוררים את האפונה מכל האבנים, הרקבונות והפגמים.

שוטפים את האפונה היטב ומסננים.

בסיר גדול מטגנים את הבצל בחמאה ובשמן זית לשקיפות, מוסיפים את הגזרים ואת שורש הפטרוזיליה וממשיכים לטגן הכל יחד עוד כמה דקות. מוסיפים את השום הכתוש ומטגנים עוד טיפונת.

מוסיפים לסיר את האפונה ואת יתר החומרים ומערבבים הכל יחד. מוסיפים כליטר וחצי-שניים מים.

מביאים לרתיחה, מכפים את הקצף כל הזמן, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל בבעבוע עדין כשעתיים, עד שהאפונה מתרככת, כמעט נמסה.

מקשטים בשיני שום קצוצות מטוגנות ומגישים עם לחם כפרי.

תוספות של החוטאת שלא מי יודע מה חזקה במצוות. בצקניות: ביצה, רבע כוס קמח, מעט מים, מלח. מערבבים היטב ויוצקים בכפית למרק המבעבע.

150 גרם קבנוס. מטגנים מעט עם שיני השום הפרוסות ומוסיפים למרק. משדרג את המרק פלאים.

.

.

עדכונים על כל הפוסטים החדשים, כל המבצעים וכל ההטבות הבלעדיות לחברים של בייגלה – חינם ישירות לתיבת הדואר שלך.

דואר אלקטרוני *


.

קטגוריות:: Featuredירקותכללימרקיםמתכוניםנעמה פלדשיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (11)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. לייק לסיפור וגם למתכון…(:
    עוד השבוע אני ניגש לנסות!

  2. מאת חן:

    כמה טוב לפתוח ככה את הבוקר

  3. מאת טובה:

    אין, אין על מרק אפונה… המרק הכי טעים, משביע ומנחם. עם כל התוספות ((:

  4. מאת לינה:

    יש לי הרגשה שסוף סוף מצאתי את המתכון למרק אפונה של סבתי ז״ל. מרגש!!

  5. מאת נועה:

    פשוט טעים ומשביע זה האוכל שאימא שלי הכינה לנו, וגם כשלא היה מצרכים לארוחות גורמה ככה הרגשנו כאילו אנחנו אוכלים במסעדת כוכבי מישלן. זאת חוכמת האנשים העניים…
    אהבתי את הכתבה וניזכרתי באימא הפרטית.

  6. מאת אזרחית:

    יש אפשרות לקצר את זמן הבישול איכשהו?

  7. מאת אבי:

    זה נראה מדהים

  8. מאת ג'ול:

    נעמה זה יצא טוב גם עם אפונה קפואה לדעתך?

  9. מאת חדוה:

    לדעתי לא יעבוד עם אפונה קפואה.
    ואני חשבתי שזה מתכון שהמצאתי בעצמתי בתחילת דרכי כעקרת בית לפני לא מעט עשורים.אם יש זמן להשקיע מוסיפים את הזרים שורים ירק וכו' בעיתות מצוקה זמן או כשצריכים מרק בהפתעה אפשר גם בסיסי ביותר, אפונה בצל ואבקת מרק יש לזה אותו אפקט טעים, משביע, בריא ומנחם מאוד בעיקר בימים קרים אבל בנותי אוהבות אותו כל השנה. ממליצה מאוד בלי חמאה -פשוט כי אין צורך (גם אני לא הייתי מקבלת רשות מג'קלין לשטוף את הצלחת שלה(: )לטגן את הקבנוס עד שהם פריכים ושחומים יפה, להוסיף את השומן שהם מפרישים בטיגון למרק ואותם לצלחת אבל רק בזמן ההגשה לשולחן שלא יאבדו פריכות

השארת תגובה