קראמבל אגסים, תותים ושוקולד לבן

בפוסט הקודם בקשתם את המתכון לעוגה של סבתא – הגרסה שלה ל"קראמבל" שבמהרה תחת ידייה הלא נאמנות למתכונים, הפך למעין קובלר. אני ניצלתי את ההזדמנות והכנתי גם את הגרסה שלי לארוחת ערב שישי. את השאריות כמו תמיד לקחתי איתי לעבודה. הופתעתי מאד לגלות כמה אנשים לא מכירים את הקינוח הפשוט והאהוב הזה, ושמחתי לראות את שפתיהם מבותקות לראשונה על ידי קראמבל האגסים שלי. עשה רושם שזו הייתה פעם ראשונה מופלאה ביותר עבורם.

הפוסט הזה מוקדש לכם, בתולי קראמבל באשר תהיו. עכשיו אולי תבינו סוף-סוף, למה הכוונה ב"לחפוף" את הקמח עם החמאה והסוכר.

קובלר אפרסקים ופטל – הגרסה של סבתא
לבצק של סבתא: 2 כוסות קמח, כפית אבקת אפייה, 2 כפות סוכר, 100 גרם חמאה רכה (שהיא ממירה בשמן קנולה, אבל אומרת לכם החבר'ה שבבית להשתמש בחמאה – יותר טעים), רבע כוס חלב, חלמון אחד של ביצה, קורט מלח. הכנה: מערבבים היטב לבצק גושי-עיסתי אותו מניחים/מועכים בפיזור ארעי מעל הפירות החתוכים לקוביות והמבושמים בוניל ומעט סוכר (אפרסקים משומרים בסירופ ופטל קפוא). אופים למשך 30 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, או עד שמשחים.

הקובלר (בגרסה הזו) בניגוד לקראמבל שאני הכנתי, הוא יותר עיסת בצק מאשר פירורים פריכים, ולכן לאחר האפייה יוצא במרקם יותר עוגתי. לאחר שמאחדים היטב את כל חומרי הבצק, שופכים מעל לפירות, או שאפשר גם לרדד בגסות ולהניח מעל. מקור השם קובלר כנראה מגיע ממראה צורת הבצק מעל הפירות לאחר האפייה, כמו ריצוף אבן עקמומי סדוק ועגלגל.

של סבתא, רק עם אגסים משומרים ופטל קפוא

של סבתא, רק עם אגסים משומרים ופטל קפוא

קראמבל אגסים, תותים ושוקולד לבן

אני הכנתי את בצק הפירורים החביב, הידוע והמוכר לכל (עם כמה שינויים קטנים), לפירורים: כוס וקצת קמח, חצי כוס סוכר, 80 גרם חמאה (קרה וחתוכה לקוביות קטנות), וחצי כוס שבבי שקדים. הכנה: את החמאה מפוררים ומשפשפים בידיים יחד עם הקמח, הסוכר והשקדים, עד שנוצרים פירורים לא אחידים בגודלם. "תחפפו" את הקמח בחמאה בערך 5 דקות בידיים (או במעבד מזון בפולסים עד לבצק פירורי, אבל למי יש כוח לנקות אותו אח"כ?) או שתמעכו את קוביות החמאה, הקמח, השקדים והסוכר יחדיו עם ממעך ידני של תפוחי אדמה – פשוט לחצו הכל יחדיו בקערה וערבבו מידי פעם.

חופפת

חופפת

הכנת הקראמבל

הכנת הקראמבל

כמו שכבר ציינת בפוסט הקודם – סבתא, העצלנית הזו (צוחקת – כן?) השתמשה באפרסקים משומרים בסירופ, ופטל קפוא (קופסת שימורים אחת של אפרסקים מסוננים וכ-200 גרם פטל קפוא). אני השתמשתי במה שהיה בבית – שזה אגסים טריים קטנים ומתוקים, כמה תותים "עייפים" וקצת שבבי שוקולד לבן שדחפתי ברגע האחרון (חשבתי – למה לא?). אתם יכולים להשתמש באיזה פרי שאתם אוהבים ובא לכם עליו, הכל הולך. תפוחים, אפרסקים, שזיפים, בננות, מה שבעונה ומה שבקפואים.

קינוח שאוהב  פירות "עייפים" ורעננים כאחד

קינוח שאוהב פירות "עייפים" ורעננים כאחד

חגיגת פירות, וניל וקינמון

חגיגת פירות, וניל וקינמון

הכנה: (6 מנות) חתכו את הפירות (קילו וחצי לערך של פרי) שבחרתם לגודל ביס והניחו בתבנית. בזקו כפית גדושה קינמון ושתי כפות סוכר, כף תמצית וניל אמיתית, אפשר להוסיף כמה כפות של חתיכות גסות של חלבה, שוקולד צ'יפס, אגוזים, חמוציות, צימוקים, או כל מה שאתם אוהבים. ערבבו והניחו לתערובת לשבת בצד בזמן שאתם מכינים את פירורי הבצק. בינתיים הפירות יגירו מיצים וזה מצוין, מפני שכשכל העסק יכנס לתנור, זה יבעבע ויהפוך לריבתי וטעים רצח. זה יהיה הרוטב של הקינוח.

פירורים פריכים חמימים וחמאתיים עם רוטב פירותי סמיך חם ומבעבע.

פירורים פריכים חמימים וחמאתיים עם רוטב פירותי סמיך חם ומבעבע.

הרכבה: בסדר הזה, חממו תנור ל-180 מעלות, ומשהגיע לטמפ' הרצויה - רק אז פזרו את פירורי הבצק הקרים (שנשמרו בינתיים במקרר בקערה נפרדת) מעל לפירות, ואפו לכ-25 דקות, או עד שהפירורים הופכים זהובים ופריכים, והפירות מבעבעים ומבושלים.

הכי קל בעולם, הכי טעים בעולם.

הכי קל בעולם, הכי טעים בעולם.

מגישים כף גדולה ונדיבה מהקראמבל בליווי מעט שמנת מוקצפת/קרם פרש או גלידת וניל (באמת שלא חייבים). ניתן גם לאפות בכלים אישיים או בספלי קפה להגשה מסודרת יותר.

מה שכיף בלשלב כמה סוגי פירות הוא יצירת כמה מרקמים וטעמים באפייה. התותים השבריריים קורסים בחום והופכים לרוטב ריבתי מתוק וסופר טעים שעוטף את כל האגסים החמצמצים ששומרים על צורתם, אך עדין רכים ונמסים בפה. שבבי השוקולד הלבן הותכו רק מעט ונותנים הפתעות קטנות ומתוקות בפה ששוברות את החמיצות (נסו עם שבבי חלבה, התענוג גדול). את כל הרך והדביק הזה מלווים בקראנץ' נפלא הפירורים הפריכים והחמאתיים ששלובים בשבבי שקדים נגיסים. אחד הקינוחים הפחות מוערכים והכי טעימים בעיניי שיש.

שיהיה יום מתוק!

(לא שכחתי את הצ'ורבה סירנה של סבא ולא את ממתקי הפומלה של סבתא, כבר עובדת על כתיבתם)

קטגוריות:: FeaturedPorMelegכלליכשרמאפיםמתוקיםמתכוניםעוגותצמחונישיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (14)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת גיא:

    תבורכנה ידייך :-)

  2. מאת רווית:

    איך אומרים במחוזותינו:
    Maravilloso
    כבוד לך וכבוד לסבתא.
    שתי הגירסאות נראות נפלא וטעים.

  3. מאת טעימי:

    עשית לי חשק לקראמבל !

  4. מאת נעמה פלד:

    נהדרת! השבוע מיקי שמו נתן טיפ מעולה לקרמבל שאני עומדת לנסותו, גירוד הבצק על רשת ברזל.
    תודה, פור. מרהיבה כהרגלך.

    • מאת דנה:

      וגם סתם פומפיה תעשה את העבודה, בייחוד אם הבצק קר מאד או אפילו תפס שלאפשטונדה קלה במקפיא..

  5. מאת ליאור:

    נ פ ל א, מחמם את הלב והנשמה.
    ינוסה בקרוב, תודה.
    ( בתול קרמבל )

  6. מאת Pormeleg:

    תודה רבה!
    (גם לדברים הפשוטים והטובים לעיתים יש מקום)

  7. מאת עדמיפמן:

    יש לי מזל גדול שאני עובדת איתך. הדבר המדהים הזה עוד היה עלול לחמוק ממני. תודה שאת קיימת פורמלג.

  8. מאת דנה ב:

    תודה על המתכון,
    אוהבת את המתכונים שלך.

  9. מאת רינת:

    יקירתי תודה על מתכון נהדר!

  10. מאת רווית:

    הכנתי, קל שבקלים.
    והתוצאה: פשוט חגיגה . והריח מילא את כל הבית.
    תודה.

  11. מאת שיר:

    מקסים!
    מחכה לממתקי פומלה (-;

  12. מאת קובי:

    נראה מצויין
    וגם מכיל שוקולד לבן…
    תודה על המתכון הנפלא

השארת תגובה