עוגה זה לא קינוח!

טרם למדתי לומר את המילה "אבא", הורי הספיקו להתגרש. כל חיי כרכה את צווארי המחשבה שאהיה מאלו שלעולם לא יחזרו על אותן הטעויות, להתחתן למשל, ללדת בהיעדר תחושת מחויבות, (לא) להיות משפחה. רק 7 שעות בארדיפו, שבקפריסין, שינו, כך מסתבר, את כל מה שחשבתי, ידעתי או הייתי בטוחה שילדו להם חיי, והנה אני בעלת חמות אמיתית משל עצמי. כמו בבדיחות.

אז, איך קוראים ללוויה של חותנת?

פארטסי

השנה התארחנו אצל החמות, ועל פי המסורת שנוצרה לה כל אחד צריך להביא משהו. החמות בדרך כלל מסמיכה אותי על הקינוח, אך בפעמים הקודמות השכלתי שקינוח אינו יכול לעולם להיות עוגה, לא מאפה, לא בעל גוף עשוי בצק, או בעצם ללא קמח כלל. "קינוח זה לא עוגה", קבעה, לאחר שבחגים הקודמים אפיתי פאי תפוחים אישי שלווה בגלידת וניל, פעם עוגות לבה אישיות ועוד וריאציות אפויות.

"הביאו קרם, מוס, מקצפת כלשהם בכוס", מפני שלאחר אכילת הקינוח (שהרי אינו עוגה), מתיישבים בסלון ושותים תה עם עוד לפחות 4 עוגות שונות, לרוב עוגות בחושות על מאפייניהן ומוטיביהן השונים, מה שנקרא עוגה "מפתיעה": פעם גזר, פעם אגוזים, פעם חמוציות, ענבים, ערדליים, מדפים, סלילי פילם, קליפות ביצים, אשכי הודו, פעם מי יודע מה, ולא יהיה בהם מין הקרם או הרטיבות שימצאו בקינוח.

אינני מבינה. הרי מי מסוגל לאכול לאחר 5 סוגי מנות ראשונות, 4 סוגי עיקריות, 90 סוגי סלטים, ו-4 סוגי עוגות, עוד קינוח קרמי וסופר עשיר? מה אפשר כבר להכין שיגיע במקרם עיסתי וקרמי שלא יסתום את עורקנו המפכים והמתחננים שיפדו אותם מייסוריהם, מחטאו הקדמון של החמות הפולנייה שלא ידעה די? מוס שוקולד, קרם מסקרפונה, קרם ברולה, או פנקוטה הרי כבדים מידי עבור ארוחה שכזו. מאידך גיסא, קינוח פירותי וקליל עלול להעליב את כבוד העושר והשפע שבשמו נבראו ארוחות שכאלה. Less is More בעכוז שלהם. איזה בור כריתי לעצמי.

חיש התקשרתי לסבתא, זו הדוברת לשון חמיות (חמות ברבים=חמיות, הידעתם?) שוטפת, היא גיחכה ואז פרצה בצחוק. משום מה היא הביעה עונג רב לנוכח המצב אליו נקלעתי. הן חולקות תשוקה משותפת, איזה חוק אפל של חמיות שנשבעו להערים קשיים על הבריות ככל שניתן. לצערי הרב היא הסכימה עימה, עם החותנת כלומר, שקינוח אינו עוגה (לעזאזל), והציעה את לפתן הפירות העתיק שלה, כן, זה שנס ליחו מזמן. מה שנקרא קומפוט, שאין שום סיכוי שאביא או אכין מטעמי האנכרוניזם וניחוחות הנפטלין שבמחווה. יכולתי כבר לדמיין את התגובה שלה (זו שבלבה לפחות) "מה, בעידננו, עידן השמנת, הביצים הטריות, והחמאה להביא פירות משומרים בסירופ? טוב שלא הציעה רולדת מרגרינה עם דובדבנים מסוכרים". "תודה, כבר שלשלתי בבית". עניתי לעצמי.

לפניכם הקינוח שהכנתי לארוחת החג השלישית נדמה לי, מתוך המי יודע כמה שנאלצנו לצלוח, כמו שלבים במשחק.

מִרְטֶטֶת של פירות אדומים, מיץ סלק ורימונים

כן, קראתם נכון. מִרְטֶטֶת, מפני שזה רוטט, ואני מסרבת לכתוב את המילה שמתחילה באות השלישית באל"ף בי"ת העברי. 3 בגימטריה.
הרעיון הוא קינוח קליל ופירותי, אך הדור, סופר הדור, ואפילו בריא. הוא מוגש עם קצפת פשוטה, אפשר גם קרם פרש, ועוד כמה גרעיני רימונים לקישוט.

מצרכים:
430 מ"ל מיץ רימונים (אני השתמשתי בחצי מיץ רימונים וחצי מיץ סלק סחוטים טרי)

60 גרם סוכר (כ-4 כפות)

שקית ג'לטין טהור (כ-12 גר')

סה"כ קילו פירות לפי רצונכם בגודל ביס או חתוכים לגודל ביס (אני השתמשתי בענבים אדומים, שזיפים, תפוחים, גרעיני רימונים, פירות אדומים למיניהם - אפשר קפואים, בעונה – תותים וכד').

אופציה: כמה קרעי עלי נענע טריה

כלי בצורת טרין (מלבני) או כל כלי אחר שיעשה צורה יפה בהגשה. אפשר גם בכלים קטנים אישיים באותה השיטה.

הכנה:
בסיר רחב, המיסו במיץ הרימונים/סלק את הסוכר והג'לטין בחום נמוך עד שיתמזגו לגמרי. הסירו מהאש והניחו בצד לקירור קל.

בינתיים, חתכו וערבבו את כל הפירות בקערה והתחילו לסדרם בכלי. ניתן לשלב עם הפירות כמה קרעים של נענע טרייה, שתעניק נגיעות קטנות של רעננות ותיבול ממש כיפי בפה. מזגו את הנוזל מעל הפירות, כסו בניילון נצמד וקררו לילה.

אדום אדום

אדום אדום

משהתיצב, טבלו את התבנית במים רותחים לכ-2-3 שניות (לא יותר!) והפכו על צלחת יפה. הכינו קצפת או קרם פרש, פרסו חתיכה נאה והגישו עם ערימה קטנה של קצפת ועוד קצת רימונים. בהתאם לעונות השנה, ניתן לשלב אילו פירות שאתם אוהבים, אני בחרתי באדומים ועונתיים מטעמים אסתטיים וחגיגיים כמובן, אבל אפשר גם אחרת.

השימוש במיץ הסלק, הוא לחובבי האתגרים מביניכם, אלו שאוהבים את הטעם המתוק והעמוק של מיץ הסלק (אני מתה על מיץ סלק), למי מכם שזה נשמע לא כמו כוס התה שלו, אפשר רק מיץ רימונים.

בברכת טוב שתמו החגים,

פור.

קטגוריות:: PorMelegאוכל צמחונימתוקיםמתכוניםצמחוני

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (28)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת אורית:

    נראית מהמם המרטטת הזאת שלך.

  2. מאת רוני:

    נפלא ומיוחד, כף לקרוא אותך.
    כתיבתך רגישה ומרגשת.
    ויבואו הפירות וישטפו כל הארוחות הכבדות מעלינו.
    בברכת שנה רגועה וטובה מקודמתה.

  3. מאת יפה גלס:

    כשאת מחפשת חמות נוחה ופחות מלחיצה שתקבל כל מה שיבוא מהמטבח שלך בשמחה התקשרי למייל שלי –
    אני בהחלט מועמדת לחמות האידאלית – אני לא גרה בארץ!!!

    תודה עבור הצבע שהוספת ליום שלי!

  4. מאת חיליק:

    וואו

  5. מאת motek:

    התגעגענו!
    המירטטת נראת מושלמת! על מיץ הסלק אולי הייתי מוותרת ונשארת עם המיץ רימונים
    כובע! כובע!

  6. מאת אירית:

    אכן, נראה מרענן! בהחלט ינוסה רק עם מיץ רימונים! זו באמת תמיד התלבטות איזה קינוח לא כבד להכין. גיסתי הכינה פרפה קפה, מעין גלידה עוגה ובהחלט מרענן ולא כבד.

  7. יפייפיה אמיתית המרטטת שלך ובאשר לחמות, אומרת לך באחריות – הכי טוב להתחתן עם יתום (סתם, סתם…).

    מגי

  8. מאת טובה:

    מקסים!!!
    תודה

  9. מאת רוני:

    יו זה נראה מעולה! כמה מאתגר היה להכין את זה, נגיד מאחד עד עשר (כשעשר זה מאוד מאתגר?…)

  10. מאת עמרי:

    אייי…
    איפה היית תגידי?
    כבר התחלתי לדאוג…(;

    בעיקר שמח שחזרת….(:

  11. מאת amit:

    הג'לטין מרתיע אותי כי הוא מופק מפסולת דגים.

  12. מאת עירית:

    נראית נפלא – רוטטת וצבעונית.
    תודה.

    עמית,
    הג'לטין עשוי גם מעצמות בקר…:)
    ניתן להשתמש באצת אגר-אגר (בחנויות טבע) או בטפיוקה, אבל היא לא שקופה קריסטלית כמו הג'לטין.

  13. מאת ר. רימה:

    מושלם מהמם ומטריף
    הולכת להכין בתבניות אישיות עם זביון מעל במקום הקצפת
    תודה לך

  14. מאת אליהב:

    יפה כתבת והתמונות ממש פורנו אוכל
    לתלות על הקיר

  15. מאת שלום:

    החסרתי פעימה. איזה יופי

  16. מאת רותם:

    רעיון מגניב, וגם התמונות מדהימות

  17. מאת ריקי:

    פורמלג יקרה!
    נראה לי שאחרי המרטטת הזו אוכתר לחמות אידאלית..(אני כבר בקטגוריה הזו)
    וחוץ מזה-המצאת מילה מדהימה:מרטטת! אפילו אוזן לא מוסיקלית
    כבר מרגישה את המרקם.
    ישר לאקדמיה!!!

  18. מאת Pormeleg:

    תודה רבה לכולכם!

  19. מוכשרת!!! כל הכבוד!!!

  20. מאת לילך מור:

    וואו!

    נראה עסיסי במיוחד!

  21. מאת מיטל:

    יצא לי מדהים (רק רימונים….) תודה!

  22. מאת נוף:

    וואו, מרטטת. איזו מילה מגניבה. ממש מרטיטה את הלב.

  23. מאת רק בת 17:

    אחד הקינוחים !
    הכנתי בחדפים אישיים מכסף והפכתי על צלחות הגשה ממש מרשים!!

  24. מאת veredgy:

    לצערי המתכון הזה כלל איננו לרוחי.
    משום מה המתכון הנפתליני של פירות "משומרים" בסירופ הוא הקינוח המועדף על כל משתתפי הארוחות המשפחתיות שלנו משני הצצדים.
    עלי לציין שהפירות אינם משומרים אלה פשוט מבושלים בסירופ ניחוחי אלוהי וטעים.
    אולי כדאי ללמוד קצת להצטנע.
    מתכונים מופרכים כמו ה"קינוח" שלך הם המשניאים את הבישול על רבים טובים וצעירים.

    • מאת Pormeleg:

      זו זכותך לאהוב פירות בסירופ ולא את המתכון הזה. לא הבנתי באיזו צורה הקינוח שלי "מופרך" ובאיזה אופן הוא משניא את הבישול על רבים. הייתי שמחה לו היית את/ה מצטנעים מעט ולא מדברים בשם הכלל (הטוב והצעיר).

      • מאת ברכה:

        כל הכבוד גםעל היצירה המופלאה וגם על התגובה
        לפסיכית זו שאוהבת פירות מקופסה …..

  25. מאת שרית-ב:

    100מם !!!

השארת תגובה