קונפיטורת תפוח בדבש ומרווה

כשבעל הבית המשוקץ חס על כספו (ולא על כספי) ומתקין כיור שלא עולה בגודלו על קערית מזון לכלבים במטבח, ככה שוטפים 3 קילו תפוחים. באמבטיה. הפעם רקחתי מעדן, קונפיטורה של תפוחים בדבש ומרווה שתלווה נהדר גלידת וניל משובחת, לחם קלוי עם גבינה לבנה (כן!), קרואסון חמאה, מילוי לטורט ואפילו תלווה נהדר עוף. ואל תשכחו את קופון ראש השנה שנורא כיף לגזור – תפוח בדבש.

שרה עם תפוחים

שרה עם תפוחים

אף פעם לא הכנתי ריבה, או קונפיטורה לצורך העניין. יש בזה המון קסם אני חייבת להודות. לעמוד ולבחוש, לערום כמויות עצומות של סוכר מעל פרי, להמתין, למלא צנצנות קטנות, כאילו שמחר חורב ונאלץ לאכול רק מעמל שימורים ואגירה של עת מצוקה וחוסר. ישנה הרבה מתחושת החניכה, משהו סופר-נשי כזה. סבתא שלי הייתה עושה את הריבות הכי מעולות בעולם, מהחומרים הכי מוזרים שיש, למשל מהחלק הלבן של הפומלה (ריבה עם מרקם מופלא ביותר), מיני קליפות, חבושים, חצילים, ועוד כל מיני חפצים שפשוט שנאה לזרוק.

בחרתי בתפוחים מהסוג האדום-ירוק המשתלבים זה בזה כל כך יפה (גרנד אלכסנדר) כמו נר שטפטף ועטף בקבוק ירקרק, מתוק מתוק עם חמיצות מעודנת, נהדר לבישול ושומר על צורתו (לא מתפורר). בחרתי בו גם מפני שתכננתי להשתמש בפחות סוכר מן הנדרש ולנצל את המתיקות הטבעית שלו (וגם המחיר שלו היה ממש מפתה).

מצרכים:

2 קילו תפוחים (1.7 קילו ללא הליבה המגורענת)

600 גרם סוכר

3-4 עלי מרווה (או כמה מקלות קנמון)

גרגיריהם של 4 תרמילי הל

2 כפות שמן זית (לא חובה)

4 כפות מים

חצי כוס דבש

כף תמצית וניל

צנצנות מעוקרות

הכנה:

חתכו את התפוחים בגסות לכ-4 חתיכות כל אחד (או יותר אם תרצו לקבל מרקם ריבתי יותר ופחות של קונפיטורה, בה צורת הפרי נשמרת). הסירו את הגרעינים והניחו בסיר עם המים לאידוי של כמה דקות עד שהתפוחים יתחילו להגיר נוזלים. הוסיפו סוכר, מרווה/קנמון, הל, שמן זית (לא חובה, אך הוא מדגיש טעמים), ערבבו ובשלו עד רתיחה.

משרתח העסק, הנמיכו האש למינימום ובשלו לכשעה וחצי עד שעתיים תוך ערבוב מידי 5-10 דקות, עד שהתפוחים הופכים בצבע דבש קרמלי ושקופים במרקמם.

חצי הדרך

חצי הדרך

מומלץ להזהר שלא לבשל על להבה גבוהה מידי בכדי שהסוכר לא ישרף והקונפיטורה תקבל טעמים מרירים. חשוב לא לשכוח לערבב כדי שהסירופ הסמיך יעטוף היטב את כל התפוחים.

כמעט מוכן

כמעט מוכן

כשהתפוחים יהפכו זהובים ושקופים, והנוזלים יצטמצמו ויהפכו למרקם כשל ריבה (זה לוקח זמן, אז אל תבהלו אם זה לא קורה מהר), קחו מעט לצלחת ובדקו האם הריבה נקרשת ומוצקה כמו ריבה. משהריבה מוכנה הוסיפו לה את חצי כוס הדבש, כף הוניל והטמיעו פנימה ובשלו עוד כמה דקות. בצורה זו ניחוחות וטעמי הדבש יהיו חזקים ויתבלו את הריבה בטעמים נהדרים של פריחה. הוניל גם הוא יחדד את טעמי הריבה ויתן לה רובד עמוק נוסף.

העבירו לצנצנות שעברו עיקור (נשטפו היטב במים רותחים, כולל המכסה) כדי שהקונפיטורה לא תזדהם ותתקלקל. סגרו היטב, הפכו על ראשן וקררו לטמפ' החדר. עכשיו אפשר להתפרע עם העטיפות המגניבות והחמדמדות, כרטיסי הברכה לראש השנה שיעשו מלא כבוד למתארחים.

והנה צורת ההגשה החביבה עליי - עם גלידת וניל! הניחו כמה כדורים של גלידת וניל טובה, יחד עם כמה פלחים עסיסיים ודבשיים של קונפיטורת התפוחים שכולה ניחוחות של מרווה, הל ווניל. תענוג אמיתי נטול גלוטן וקליל יחסית על הבטן לאחר ארוחה גדולה. מהכמות שהכנתי יצאו לי 8 צנצנות קטנות ומתוקות, אחת מובטחת כבר לסבתא (שבטח תעקם את האף על התוצאה).

קטגוריות:: PorMelegאוכל צמחוניכלליכשרמתוקיםעוגותצמחונישיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (12)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת גלית רושי:

    גם אני אוהבת לחם עם גבינה לבנה וריבה.

  2. מאת עמיר:

    אני ממש אוהב ריבות במרקם פירותי כזה בלי יותר מידי סוכר..
    נראה מעולה אכין עם קנמון

    תודה

  3. מאת motek:

    משגע!!

  4. מאת דניאל:

    וואי נראה משגע! שוקל לנסות לחג

  5. מאת Mimi:

    מרהיב!!! בא לי בדיוק בזמן

  6. מאת shoshi:

    הי יש לך במקרה מתקון של סאציבי? : )

  7. מאת לי:

    הקונפיטורה נראית נפלא, אבל כמה שאלות חשובות:
    1. האם ניתן להחליף לתפוחים חמוצים (גרנד סמית)?
    2. האם כדאי לקלף? ואם מקלפים, האם זה משפיע על הקרישה?
    3. איך מוציאים את תרמילי ההל בסוף? או שלא מוציאים??
    4. עלי המרווה צריכים להיות טריים או שאפשר מיובשים?

    אשמח לתשובות!

    • מאת Pormeleg:

      תודה רבה.
      ניתן להחליף בתפוחים חמצמצים, רצוי אז להוסיף יותר סוכר, כמשקל התפוחים.
      לא מומלץ לקלף, מפני שאז התפוחים לא ישמרו על צורתם ויקרסו ויהפכו לממרח, או ריבה ולא קונפיטורה.
      את הפנים של תרמילי ההל אין צורך להוציא.
      עלי המרווה יכולים להיות יבשים או טריים.

      בהצלחה!

  8. מאת רונית:

    מתנה נפלאה לחג, אכין בטוח.
    תודה על המתוק היפה הזה.
    שנה טובה ומתוקה.

  9. מאת חתולי:

    הכנתי ויצא ממש טוב! תודה רבה לך

  10. מאת עדן:

    הכנתי ויצא מעולה, נתתי מתנות וכל מי שקיבל התרגש וזה פשוט עשה את העבודה.
    תודה.

  11. מאת עדמיפמן:

    הו פורמלג פורמלג! ראיתי שהשם שלי מופיע על אחת הצנצנות שם, כמה נחמד מצידך לחשוב עליי :)

השארת תגובה