כוכב העונה: שלושה מתכוני משמש טרי

תבוא מחר. בקיץ 2009 נרשמו מספר שיא של כתבות שכותרותיהן היו "בוקרא פיל משמש", משפט ב(סוג של)ערבית שישראלים אוהבים להשתמש בו כשהם רוצים לומר בתחכום – עונת המשמשים כאן, ותכף כבר לא, אז נצלו זאת ובשלו/אכלו משמש טרי. לא יכולתי להישאר אדישה. למה בעצם לבשל עם משמש טרי?

פינת הקלישאה. משמש בשבילי נותר כזיכרון ילדות, חופש גדול, תירוץ עלוב להשגת כמות גדולה יותר של גוגואים, מטבע ילדות אבוד, יקר מכל שקל חדש שאי פעם קבלתי. הייתה לי קופסת נעליים לבנה, מלאה בגוגאים, וכשלא הייתי משחקת, נהנתי להשתכשך בהם כאילו היו מטבעות זהב, או דולרים ירוקים. הרגשתי שהרווחתי זאת בעמל רב על שנאלצתי בדרך להיאבק בחמיצותו הבוסרית או קמחיותו הדביקה של המשמש. זו הייתה נראית לי עבודה ראויה ביותר ושכר הולם לא פחות.

מזמן שלא אכלתי משמש טרי. לאחר טעימה בתשומת לב, והבנת טעמו החמצמץ-שזיפי, חשבתי שיוכל לשמש כחומצה נהדרת או שגריר נוסף לבישול מנת הדג שלי. קצצתי, תיבלתי, ערבבתי, המתנתי ושמחתי לגלות שהמשמש הפרוס באוויר הפתוח, הופך עם הזמן למתוק, רך וריבתי יותר, פחות לוחמני-מעקצץ בפה, ואף סייען לא קטן בבישול הסביצ'ה הנהדר שלי.

מה עושים? סביצ'ה משמשים!

קוצצים לקוביות קטנות משמשים, בצל סגול, עגבניות מתוקות וקשיחות, צרור כוסברה, פילה דג טרי ונקי מעצמות לבחירתם, לפי טעמכם (למשל – טונה/סלמון/מוסר/לברק/אינטיאס). אני השתמשתי בדג "מהי מהי" שמאד דומה בטעמו ומרקמו לאינטיאס המושלם לסביצ'ה, פשוט מפני שהוא היה הדג הטרי הכי זול שמצאתי.

אחרי שקצצתם הכל היטב, סחטו לימון, תבלו בשמן זית, מלח, פלפל, מעט צ'ילי יבש או טרי קצוץ דק, ערבבו היטב ותנו לקסם הבישול הטבעי לקחת את מקומו. אט אט הדג יכבש, ויהפוך לבנבן ובעל גוף מוצק מחומצת הלימון והמשמש שירככו ויבשלו אותו בעדינות ומתיקות לכדי מרקם מושלם.

מנה ראשונה מושלמת, מפוצצת בטעמים, קלילה, קלה להכנה וממש מרשימה. אל תשכחו להוסיף כמה נבטוטים קטנים וסקסיים, במקרה הזה השתמשתי בנבטוטי צנונית, שגם נתנו למנה נגיעות סגולות קסומות וגם חרפרפות עדינה ונעימה שהלכה מעולה עם מתקתקות המשמש ורעננות הכוסברה.

תבשיל קארי ומשמשים:

על המנה הזו חשבתי כשהחלטתי להכין עמבת משמשים (!). משהו בבוסריות והחמצמצות הזו של המשמש, הזכיר לי את טעם המנגו הבוסרי שבעמבה שהולך מדהים עם התבלינים ההודיים הריחניים, השילוב של החמוץ, והמתוק עם המתובל והחריף עשה לי חשק. את התבשיל הזה אתם יכולים להכין כמובן עם עוף, או צמחוני לגמרי. אני מחובבי השרצים.

מצרכים:

1.5 כוסות עדשים כתומות

חצי כוס אפונה צהובה (אופציונלי)

7-8 משמשים טריים חתוכים לפלחים

בצל גדול קצוץ

4-5 עגבניות חתוכות לקוביות

ממרח קארי צהוב/אדום/ירוק לפי טעמכם, או תבלינים טחונים מעשה ידכם: כף ג'ינג'ר טרי, כפית כמון, 2 כפות כורכום, 4 תרמילי הל, 2-3 צ'ילי חריפים (או לפי טעמכם), כפית זרעי כוסברה

מלח, פלפל

פחית חלב קוקוס או יוגורט סמיך, אפשר גם שמנת 10%

כוסברה טריה

חלבון או צמחוני לבחירתכם: שרימפס/עוף ללא עצמות, חתוך לחתיכות קטנות

אורז לבן שבושל במים ומלח

הכנה:

טגנו הבצל הקצוץ בשמן, והוסיפו התבלינים הטחונים/כ-2 כפות גדושות מממרח הקארי הקנוי. פעולה המשחררת מהם את טעמם וריחם. הוסיפו העדשים הכתומות, ערבבו עד שיצופו בשמן, הוסיפו את האפונה הצהובה – אופציונלי לגמרי (שהושרתה במים יום מראש, במידה והיא מגיעה מיובשת), הוסיפו את העגבניות הקצוצות, וכסו במים.

משבושלה האפונה והעדשים, הוסיפו את חלב הקוקוס, ערבבו וצמצמו כ-5 דקות. לפני ההגשה הוסיפו את פלחי המשמשים הטריים, ערבבו ובשלו עוד כ-5 דקות.

במידה ואתם מגישים המנה עם השרימפס, כ-4 דקות לפני ההגשה – הוסיפו אותם לתבשיל (כסו הסיר במכסה) והגישו, או טגנו במחבת נפרדת במידה ואינכם רוצים לערבבם בתבשיל כולו. לאלו שרוצים להכין המנה עם העוף - יש לטגנו בשלב הראשון יחד עם הבצל, עד שיזהיב ולהמשיך באותו תהליך. צמחוניים - ותרו על החלבונים (מהחי) והוסיפו קוביות טופו בשלב הבצל והתבלינים, אך אין באמת חובה מפני שהעדשים והאפונה מפוצצים בחלבונים ועשירים בערכים תזונתיים. אופציה נוספת במקום חלב הקוקוס הוא שימוש בחלב אורז/סויה, או ביוגורט סמיך באותה השיטה.

לפני ההגשה הוסיפו כוסברה טריה קצוצה וערבבו. הרי לכם מנה עשירה, סמיכה, עמוסת ניחוחות ומרקמים מעולם אחר, טעמים חמצמצים, מתוקים, חרפרפים עם הבזקים של טריות הכוסברה הרעננה. ניתן גם להגיש על מצע תפוחי אדמה שנאפו בתנור עם זרעי כוסברה כתושים ומעט כורכום. מה עיקרית נהדרת, מפתיעה ומרגשת במיוחד.

נסיים בקינוח.

מאפה במילוי משמשים, תאנים ולבנדר:

בצק עלים (רצוי מחמאה)

כ-8 משמשים חצויים ל-2

כ-7 תאנים חצויות ל-2

מיכל שמנת מתוקה

3 ביצים

חצי כוס סוכר

וניל

מעט מעט פרחי לבנדר

דבש – להגשה, ברק וטעם

מסקרפונה, קצפת, או פילדלפיה מוקצפת להגשה

תבנית פאי בגודל 26

הכנה:

חממו תנור ל-180 מעלות. קמחו משטח העבודה, פרסו בצק העלים, בזקו עוד מעט מהקמח ורדדו מעט כדי שיתאים לתבנית (לא דק מידי!). הלבישו הבצק על התבנית בצורה כזו שיעטוף היטב את פני השטח כולל את הדפנות. במידה וישנם חוסרים, חתכו מהעודפים והדביקו היכן שנדרש, כנ"ל לגבי חורים אם נוצרו.

פזרו את הפירות שנחצו ל-2, ובזקו מעל מעט סוכר. טרפו הביצים עם הסוכר, הוניל, והשמנת היטב, ומזגו על הפירות. הקרם לא אמור לכסות לגמרי את הפירות, שאמורים לבצבץ מעט מתוך. פזרו בקמצנות (לא יותר מ-15 זרעונים קטנים) כמה פרחי לבנדר מעל ושלחו לתנור. לפי התנור שלכם, המתינו כ-35 דקות או יותר, תלוי מתי יתיצב הקרם במרכז. משהפסיק לרטוט, הוציאו החוצה והמתינו לקירור! בטמפרטורת החדר, אחרת הכל עלול להתפרק.

הגישו עם צינור יפה של פילדלפיה מוקצפת, שטעמה מעט מלוח ומאד עשיר, אוורירי וקרמי המשתדך נהדר לטעמים המתוקים של הפירות ועסיס הדבש המבושם.


מה יכול להיות רע.
נכון, צדקתם, אך הרשו לי להסביר כמה טוב, השלוב הגאוני של בשומת הלבנדר הפותחת את כל הטעמים, יוצרת שילוב מדהים בין מתיקות ודבשיות התאנה הרכה, לחמצמצות ומרקמו הבשרני של המשמש. אל תותרו על הפילדלפיה המעט מלוחה בצד, עם כמה פצפוצים קטנים של לבנדר, שיעשו לכם חיך עליז במיוחד.

קטגוריות:: FeaturedPorMelegאוכל צמחוניאורזירקותכללימאפיםמתוקיםצמחונישיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (28)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת יאנה:

    ואו הסביצ'ה שלך באמת מושלם… נראה חלומי :)

  2. מאת מיכל:

    הפוסט הכי טוב שלך פה עד היום! סחתיין עלייך

  3. מאת רלי זהבי:

    Por גוד סייק, אנא רחמי עלי על הבקר…מראות כל כך מגרים ויפים מעבר למסך ?? מה איתי ?
    פשוט נפלא, רעיונות ושילובים נפלאים, והלבנדר מגיע עד אלי.
    תודה.

  4. מאת ויקי:

    ברשרושי קופסת הנעליים שלך הצלחת לרגש אותיולחולל בגופי צמרמורת נעימה וערגה לתקופה שלפני 25 שנה.
    מלבד התברכותך בכישרון הכתיבה המרתק,המחשת העשייה בתמונות מדהימות שאינני מסוגלת להזיז את העכבר ,רואים בוודאות את טיפולך המסור לכל ירק גינה כאילו הוא תינוק בעריסה.

  5. מאת מוטי:

    הכל נראה מדהים.

    איזה שפע של רעיונות!

  6. מאת sharon:

    The tart looks stunning. could you advise please what is the oven temperature? Thanks from London.

  7. מאת sharon:

    sorry, just noticed it's 180c.

  8. מאת נדב:

    המשמש ערכו הקלורי נמוך ובו בזמן עשיר בברזל ובמינרלים.
    הסביצה עם החמיצות של המשמש גאונית בעיני.
    תבשיל קארי משמש מעניין ומרתק.
    מאפה המשמש יפיהיפה ומרהיב במרקמו.
    נפלא, פשוט נהנה לקרוא וליישם.

  9. מאת יוני:

    פור, פוסט מקסים ומפוצץ יצירתיות כשרון וטוב טעם.
    שאפו!

  10. מאת חנה:

    וואו, וואו, וואו! היום אני הולכת להכין את תבשיל הקארי!

  11. מאת יורם:

    פוסט שעושה טוב על הלב ונעים בעין. חן חן
    הסביצ'ה בהחלט ינוסה.

  12. מאת עירית:

    מאתגר, מעניין ומבטיח :)
    קוביות משמשים לתוך אורז מלא מוקפץ המעט שמן זית – עושות את זה…

  13. מאת שמעון:

    כתבה יפה

  14. מאת איה:

    נראה ומצולם סוף.

  15. מאת סיגי:

    הסביצ'ה הכי יפה שראיתי הצבעים כל כך קיציים, אני בחודש תשיעי כבר התגעגעתי לאכול סביצ'ה והתמונה הזאת רק מזילה לי ריר…

    • מאת Pormeleg:

      תודה סיגי! אני מבינה ללבך.
      האם הלימון והמשמש לא כובשים דיים את הדג ומונעים את הסכנה שבאכילת דגים נאים? שלא כמו נניח בסושי, שלא עובר כבישה/בישול כלל? מעניין.

  16. מאת משב:

    היי פור
    אהבתי את הפוסט כי:
    1. מעריכה את זה שלקחת את הדג הטרי הלבן הזול ולא הלכת על האינטיאס היקר ביותר סתם בשביל להשתמש במוצרים יקרים. כל הכבוד. אני מתה על סביצ'ה ד"א.
    2. המחית קארי! מוצר בסיסי חובה בבית שלנו ב4 צבעים שונים. ולדעתי לא סותר שימוש בכל התבלינים כתוספת. אני הייתי שמה גם ג'ינג'ר טרי וכו' בנוסף.
    3. גם הפאי נראה טוב, איך לא.

    פוסט מדליק

    • מאת Pormeleg:

      היי משב,
      אני גם משתמשת גם וגם, אבל אני יודעת שלרוב האנשים אין באמת כוח להצטייד במיוחד בכל התבלינים הללו, שלא לומר לכתוש אותם, והמשחה לבדה עושה עבודה לא פחות טובה.

      תודה רבה!

  17. מאת שייש:

    you're so cute you two

השארת תגובה