למדני את השיר המאד לא פשוט של הלחם

ישנם סיפורים שאני יכולה לשמוע הלוך וחזור, במיוחד אם הם קשורים לאוכל. ובמיוחד במיוחד אם הם קשורים לאוכל שאני ממש אוהבת. את הסיפור על החסיד שאפה חלה לאלוהים קראתי ושמעתי כשהייתי ממש קטנה. כתב אותו דן אלמגור על פי סיפורי חסידים שהסתובבו איפה שהסתובבו, ואת אלו שלא עלו השמיימה בארובות של אושוויץ ולא נטבחו בגיא ההריגה, ליקטו בזהירות וקיבצו אותם במופע והספר "איש חסיד היה".

קיראו אותו ואחר כך נדבר.

בכפר קטן גר יהודי, חסיד, תמים. כל בוקר בלכתו לעבודה, היה נכנס לבית הכנסת ובידו צלחת של ברזל ובה חלה,חמה, טרייה, ישר מן התנור. את החלה היה החסיד מניח על כיסא לפני ארון הקודש.

"בתיאבון" היה לוחש כל בוקר. "בתיאבון אלוהים".

כל בוקר, באותה שעה ממש, נכנס לבית הכנסת השמש. ניגש ישר אל הצלחת. כמו בכל יום היא כאן, חלה טרייה, חמה, שיהיה בריא, שכה ירבו מאמינים כמוהו, חשב השמש. רק חבל שאינו מוסיף לחלה קצת חמאה ודבש.

כל ערב, בשובו הביתה מן העבודה, היה החסיד נכנס לבית הכנסת, ישר אל הארון. ריקה, שוב כמו תמיד. "אף פעם אינך מאכזב, יש לך תיאבון ברוך השם".

וכך כל יום, כל בוקר, צלחת של ברזל ובה חלה חמה. כל בוקר השמש היה מברך "שירבו כמותו בישראל". והחסיד זורח משמחה ומאושר.

אך יום אחד. אחר החסיד מעט לבית-הכנסת. ובבואו הבחין בו, בנכנס, הרב. ראה איך הוא ניגש אל הארון ובידיו צלחת של ברזל. שמע אותו לוחש: "בתאבון אלוהים, וסלח לי שאיחרתי קצת היום, אך לא היו לנו עצים לתנור, לא נשאר בבית אסימון. בתיאבון, ריבונו של עולם, בתיאבון".

כשעמד החסיד לצאת מבית-הכנסת ניגש אליו הרב ובחימה סטר לו על הלחי.

"רבי?"

"שוטה", צעק הרב, "עובד אלילים", צעק הרב, "הוא זקוק לחלה שלך? הוא רעב? הוא, שאין לו צלם ודמות אוכל מתוך צלחת של ברזל? זו עבודה זרה ממש. את החלה אכל הוא, השמש!".

והחסיד התמים, פרץ פתאום בבכי.

באותו הלילה, בו עצמו, שמע הרב קול בחלומו:

"איך? אתה? רועה העדה, איך חטאת לי היום. הלו האיש חסיד היה ומעשיו כולם בתום. את חלתו מכל תפילה אהבתי".

כשעלה השחר על הכפר, נודע, הרב נפטר.

(דן אלמגור, איש חסיד היה)

אחרי ששמעתי את הסיפור הזה הייתי מסתכלת בידיים של אופה הכפר, בן למשפחה מיוחסת ותמים כמו המן הרשע ותהיתי אם יש משהו שאף אחד לא יודע עליו, ואולי גם הוא איש תמים שאופה לחמניות לאלוהים. אפילו חשבתי להתגנב לבית הכנסת כדי לבדוק אם זה נכון, אבל התעצלתי לקום בבוקר למשימה. רק סיכמתי ביני ובין עצמי שאם הייתי אלוהים הייתי רוצה שיאפו לי חלות, כי תפילות, תחינות וקוטריי יש לו בשפע רב.

את הסיפור הזה רציתי לספר לאורי שפט, ה-אופה, אבל היתה לי הרגשה שלא תהיה לו סבלנות לשמוע. אני לא יודעת אם אורי עושה את הלחמים שלו בתמימות, אני לא מכירה אותו מספיק טוב. אבל אורי לבטח עושה את לחמיו באמונה. כי כל אופה צריך אמונה וגם כושר מנהיגות, אמונה בבצק שלא יאכזב, אמונה בדרך, אמונה בשמרים וחוזק יד שתראה לבצק מי הבוס פה.

יכול להיות ששפט הוא ממזר, והוא יודע שאם יבוא ביום הדין עם חלת מרציפן, יעשו לו שם למעלה מערוף ויתנו לו לבחור בין מושב הליצים שבגיהנום ובין שיעמום גן העדן. אם הייתי אלוהים, הייתי ממקמת אותו במטבח הסגל לעולם, שיכין לחם ויכפר על כל החטאים שחטא לכל מי שהזדקק לשני חורים נוספים בחגורה רק בגלל שעבר שלא בטובתו ליד "לחמים". צדק ולחם טוב תרדוף.

"תראי את השאור הזה" אורי מלטף את החיה באהבה. "פעם גידלתי שאור, וגם פטריה יוגית…" סיפרתי לאורי, אבל הוא היה עסוק בלדבר עם החיה. אז המשכתי לספר לעצמי בלב איך דבורית שרגל העניקה לי כמתנת פרידה פטריה יוגית, שהחליפה את חיית המחמד השאורית שגידלתי במקרר, עד שזנחתי גם אותה לטובת טיפול בעציצים, שאותם זנחתי לטובת התמסרות למוריד הגשם.

"בן כמה השאור הזה?" התעניינתי. "אני יודע, כמה חודשים" ומוריד הגשם הסתכל בי במבט מאיים. הוא ידע שממש בא לי לספר על טקס איחוד השאור שהיו לוקחים ממשפחת החתן וממשפחת הכלה, מאחדים אותם במשארת והזוג היה אוכל כל חייו לחמי שאור שמקורו בשתי המשפחות. "השאור הזה יכול היה להיות בן מאות שנים" הייתי מדגישה בפני מוריד הגשם בפעם המיליון, יודעת שהוא יודע, כי טירטרתי לו עם הענין 800 פעמים ובכל זאת מתפיחה לו את הראש בזוטות לא חשובות.

"בא לך לתת לי מתכון?" אני שואלת את ה-אופה שפט בזהירות, כמעט על קצות האצבעות. שפט מושיט לי את ספר שיריו-לחמיו הלבן ומבטיח שהכל יצליח לי. בתנאי שלא אתפזר, אאלתר ואעקוב אחר ההוראות. עקבתי ואפיתי חלה נפלאה לחג. יש שם המון מתכונים שווים: מקלות זיתים, חלת מרציפן, לחמניות גזר וצימוקים, ואני בחרתי בחלה, לכבוד החג.

הוא הסכים שאתן את המתכון. הכינו את החמאה, הריבה והדבש וגם תקציב לזוג מכנסיים נוסף. את הבליסה הזו, אי אפשר להפסיק, ראו הוזהרתם!

החלה של אורי שפט

קודם כל המאסטרו בעצמו:

חומרים לשלש חלות:

  • 800 גרם קמח חיטה לבן מנופה (6 כוסות)
  • 60 גרם שמן קנולה או חמאה מומסת (רבע כוס)
  • 2 ביצים
  • 1.5 כוסות של מי ברז
  • 6 כפות סוכר
  • 30 גרם שמרים טריים
  • כף מחוקה מלח

לציפוי:

ביצה טרופה, שומשום או פרג ברוחב לב.

וכך תעשו:

מטבח:
1. יוצקים את המים לקערת הלישה ומפוררים לתוכם את השמרים.
2. מוסיפים לפי הסדר: קמח, ביצים, סוכר, מלח ושמן. בעזרת וו הלישה לשים במהירות נמוכה כ-4 דקות, לאיחוד החומרים. מגבירים למהירות בינונית ולשים עוד חמש דקות לקבלת בצק גמיש.
3. מוציאים את הבצק ומניחים על משטח עבודה מקומח קלות. מגלגלים לכדור. מניחים בתוך קערה מקומחת קלות, מכסים במגבת או בניילון ומתפיחים 40 דקות או עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.
4. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים שווים בעזרת סכין ומחלקים שוב כל שליש לשלושה.
5. מגלגלים כל חלק לגליל באורך 25 ס"מ וקולעים כל שלושה גלילים לצמה.


6. מניחים את שלוש החלות הקלועות על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת מטבח ומתפיחים כ-35 דקות. כרבע שעה לפני תום ההתפחה מחממים תנור ל-220 מעלות.
7. החלות מוכנות לאפייה כשנפחן מכפיל את עצמו. מורחים כל חלה בביצה טרופה ומצפים בנדיבות בשומשום ובפרג.
9. אופים כ-25 דקות בתנור שחומם מראש לגוון זהוב. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת.

בפעם הראשונה עשיתי בדיוק בדיוק. בפעם השניה אני התפחתי עוד פעם (הוצאתי אוויר מהבצק ע"י שתי מכות אגרוף וחזרתי על ההתפחה) וגם שיחקתי עם הצורות.

יצא מצוין. חלות גורפות מחמאות, חמאות, רטבים והתפעלויות.

ועכשיו, שיר לשבת:

רחל שפירא כתבה את השיר הנפלא הזה מתוך מילותיו של משורר אידי, מני לייב. "בראשית בא השיר הפשוט של הלחם" כתב הסנדלר והמשורר ונתן לרחל שפירא את השאור שהוא תחילתו של השיר הנפלא שאפתה. אהבה בסיסית כמו לחם, שניהם מצרכי יסוד.

קטגוריות:: Featuredאנשים עם בייגלהכללימאפיםמתכוניםנעמה פלדשיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (24)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת מירי:

    איזה סיפור יפה. את החלות אנסה כי סיפרו לי על אורי שפט ניסים ונפלאות ובפעם הבאה שאהיה בעיר הגדולה תל אביב אלך לטעום במה מדובר.

  2. מאת נתי:

    אחלה ספר.הכנתי בינתיים את לחמניות השוקולד המוצלחות.זממתי על חלת המרציפן אך טרם הספיקותי.

  3. מאת reli:

    ראיתי את ההצגה בנערותי אמרו שהעלו הפקה חדשה. שמעתם על זה משהו?
    החלות ניראות מגרות אקנה את הספר בשבוע הספר. מקווה שהוא נכלל במבצעים.

  4. מאת פורמלג:

    החלות נראות כל-כך טוב! לעשות לחם בעיניי זה אחד הדברים הכי קסומים ומרגשים שיש.
    נ.ב. אני ממש אוהבת את הספר שלו, יש אותו מהרגע שיצא וכל המתכונים שניסיתי היו סיפור הצלחה. במיוחד הפוקצ'אה הנהדרת.

  5. מאת ..:

    עוד שיר עם לחם…
    "חזור" שיר מרגש
    http://www.youtube.com/watch?v=riRywhCXT18
    כדי להקשיב…

  6. מאת מעין:

    החלות נראות מעולה! קשה לעמוד בפני חלה טריה…

  7. מאת סמדר:

    "אהבה בסיסית כמו לחם, שניהם מצרכי יסוד"… אהבתי!

    אהבתי את נושא הפוסט באופן כללי, את ריח החלה הטריה שעלה מן המסך, את הטעם הוירטואלי, את נגינת השיר הפשוט של הלחם…
    ובכלל – אוהבת את המילים הקסומות שלך, שיש בכוחן לשזור את גירויי כל החושים ביחד לכדי חבילת הנאה משולבת, הכל כלול, פנסיון מלא.

    אשרי העיניים שכך קוראות, ותודה.

  8. מאת דודי:

    מתכון מעולה של אורי שפט הכנתי אותו כמה פעמיים ונטרף תוך כמה דקות

    באמת מתכון מדויק פשוט והכי חשוב טעים
    באחריות
    ואם רוצים את כול הטיפים להכנת החלה הזו תכנסו לפה זה שווה למי שמכין את החלה בפעם הראשונה http://www.tapuz.c.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=17446

  9. מאת תמר ג.:

    יש לי את הספר – נפלא
    כשגרתי בת"א – הייתי הולכת עד "לחמים" מהקצה המערבי של העיר רק כדי לקנות את הפוקאצ'ות הנהדרות ואת לחמניות הסוכר הפילאיות.

  10. מאת איילת:

    גם אני מספרת את סיפור איחוד עיסות השאור בחתונות.
    היש משהו סימלי יפה וארצי מזה?

  11. מאת ליאת:

    ואוווווווו מדהימות "הדוגמניות" חלות מתצוגה אהבתי

  12. מאת נעה זני:

    מקסים וומעורר געגועים ,
    תודה על סיפור איחוד השאור הכי בסיסי ומרגש.
    גם אני גידלתי שאור הוא מת לי בידיים.

  13. מאת שירי:

    אם אני רוצה להשתמש בשמרים יבשים,זה 10 גרם? אם כן,זה לא מעט לכמות קמח במתכון? אשמח לתשובה

    • מאת Pormeleg:

      לקילו של קמח הדרישה היא שקית שמרית יבשים שהיא 11 גרם בערך, את יכולה להרגיש בנוח להשתמש בשקית שמרים שלמה על כמות הקמח שבמתכון.

  14. מאת טל:

    פשוט מקצוען
    כל הכבוד !
    אני מיד הולך לנסות בעצמי ..

  15. מאת שחר:

    כאשר חילקתי את המתכון לחצי הכמות בשביל לעשות איזה 10לחמניות עגולות
    הבצק יצא יבש מידי , הוספתי מים כרבע כוס
    לתוצאה חסר לי יותר חום ואהבה שיעטוף אותך,אז מומלץ להוסיף עוד כמה גרמי חמאה מומסת 10-20, לא ניסיתי עם שמן
    וגם היה דלוח, אז להוסיף המלח.

    Kitchen Aid 45W

    שחר

  16. מאת זאב:

    אוף!!! לא תפח לי. ייתכן וזה קשור לזה שלשמרים היה ריח חמוץ??

  17. מאת גיל:

    המתכון אכן טוב אך מספר שאלות:
    1. מה לגבי מי שאין לו מיקסר ועדיין אוהב להכין לחם? האם יש המלצות גם לאופן ההכנה הזה?
    2. צרמו לי מאוד השגיאות הלשוניות הרבות בסרטון. חבל שלא עושים הגהה לסרטון לפני העלאתו לרשת.
    מלבד זה, האתר מצוין ומבורך. נהנה מאוד מהקריאה ומהמתכונים.

  18. מאת ענת לוינגר:

    שלום,

    האם ניתן להשאיר את החלות לתפיחה שנייה במקרר כל הלילה?
    אני רוצה חלות טריות בבוקר:)

    תודה!
    עשיתי כמה פעמים ויצא מדהים !!

  19. מאת פנינה מנור:

    זהו אחד מסיפורי האר"י הקדוש

  20. מאת רחל:

    היכן שאני גרה אין שמרים טריים. כמה גרם של שמרים מהירי התפחה ניתן לשים במקום?

השארת תגובה