TEST

ילדות קשה ואוכל בריא מבית אמא

את אהבתי לאוכל בריאות צמחוני למדתי מהבית. אמי שגדלה על המטבח המסורתי שוחר הטיגון, באופן ריאקציוני הפכה לפריקית של בריאות, ותמיד בשלה אוכל טרי, לא מעובד, טבעי, ובריא. מבוקר ועד ערב רק חיטה מלאה, ירקות, פירות ונבטים אכלנו, וזאת בתקופה שמזון מסוג שכזה לא היה אופנתי כלל, ובאמת שאין לי מושג עד היום מהיכן השיגה מוצרים שכאלה. כל המשפחה הייתה לועגת לה, על מאכליה המשונים, והיא הייתה איתנה כמסיונרית, נאבקת ולא מוותרת, מנסה להשיב אנשים אל דרך הישר, האוכל הבריא, ואני כחומר בידיה.

זיכרון כאוב שלעולם לא אשכח מתקופה זו. אני, בכיתה ג'. שולפת כריך (כביכול) מהתיק, ומגלה שתי חתיכות פתית מקמח מלא (כן, מלבן חום, מוזר, ונטול טעמים) מתווכות על ידי מעין גבינת עיזים לבנה כחושה ודלילה. כמעט אין צורך לתרגם מה יכולה גבינה מדובללת וקלושה שכזו לעולל לפתית יבשושי-קרטוני שכזה עד שעת הצהריים, ועל צורת החיים החדשה שהתהוותה לי בשקית כנראה שאין צורך להוסיף, או שכן. גוש לחלוחי של מרקחת פתית גבינתית ציפתה לי שם. בכיתי מבפנים.

מולי בשולחן הקבוצתי ישבו ברי מזל, אשר מידי יום זכו לחלה או לחמנייה טריים-טריים מאותו הבוקר, ללא רבב חיטה מלאה, עיטורי גרעיני חמניות, או קשקשנות מהסוג הזה (אני קראתי לזה ליכלוכים). פשוט חלה אלוהית ולבנה, רכה ונמסה בפה, עם תוספת של גבינה צהובה שמנה, שמנת סמיכה או שוקולד למריחה. גם סוגיית הממרחים משעשעת בעצמה, וראוי לציין כי אמי מעולם לא קנתה לי שוקולד למריחה (עד להופעת שוקולד הנוטלה כשהייתי בת 13, על בסיס האגוזים שנחשב לבריא יותר), מעולם לא רכשה קטשופ, קוקה קולה, מיקרוגל וכבלים. ובקיצור - A freaking hippie.

למזלי(?), כל מה שלא היה בבית, נמצא בשפע אצל החברים, ובשלבים מאוחרים יותר של בגרותי, הפכתי לדומיננטית יותר בדעותיי, ואמי לקלה יותר להשפעה, וכך אט אט הכניסה הביתה את כל המזיקים והחולות הרעות שהביאה עלינו תרבות המערב. או אז נפתחו בפניי שערי הג'אנק פוד השמיימיים. שלוש נקודות.

הרעיון מבחינתי הוא לדעת כמובן לשלב אוכל בריא וצמחוני בצורה מאוזנת עם בשר, וכמו כן להבין ולהפנים כי אוכל בריא או צמחוני אינו חייב להיות אוכל מדכא, מיסר או לא טעים. להפך. הכיף הוא שבאתגר בחיפוש אחר מתכונים טעימים וטובים שאפילו הקרבינורים יזילו עליהם ריר.

לביבות שיבולת שועל ומנגולד בטחינת עגבניות. אם יש מתכון שאני אוהבת, כזה המשכיח בי כל זיק של אהבה לבשר הוא המתכון הזה. מי יכול לסרב לטעמים העשירים והנהדרים של המנגולד והכרובית המתוקה המקבלים קרמול ממחבת הפסים או הגריל בליווי אחד הרטבים הבועטים, והטעימים ביותר שנוצרו – טחינת עגבניות טריות בדואט מושלם.

מצרכים:

חבילת מנגולד, רק החלקים הירוקים – קצוצים.

ראש כרובית גדולה

2-3 ביצים טרופות

מלח, פלפל, שמן זית, כמון טחון

כוס שיבולת שועל

לרוטב:

3-4 עגבניות גדולות או 20 שרי
(לא חשוב בדיוק כמה)

חצי כוס טחינה גולמית

1-3 שני שום (תלוי בטעמכם)

כמה עלי סלרי

שמן זית, מלח, פלפל ומעט פפריקה מעושנת

הכנה:

בשלו הכרובית במים רותחים עד שתתרכך, וקצצו בגסות את המנגולד (החלקים הירוקים). משהתרככה מעכו אותה עם מזגל או ממעך תפוחי אדמה (אני אוהבת את זה מעוך בגסות ולא מחיתי לגמרי, אבל גם זה הולך). הוסיפו המנגולד שאין צורך בבישולו קודם לכן (חום הכרובית כבר ירגיע אותו). הוסיפו הביצים, התיבול, ושיבול השועל. ערבבו היטב לעיסה לחה ודביקה.

לבבו או קבבו בידיים רטובות, לטפו בשמן זית והניחו על מחבת פסים לוהטת! (בכדי לקבל סגירה חזקה, שתמנע התפרקות) או טגנו בשמן זית במחבת Non stick. הערה חשובה: בכדי שהקציצות לא יתפרקו על מחבת הפסים, אל תשחקו איתן יותר מידי, הניחו להן לקבל חריכה טובה מכל צד למספר דקות (כ-2-3) ורק אז הפכו בעדינות.

הכינו את הרוטב: טחנו העגבניות על קליפתן בבלנדר עם כמה שיני שום, שמן זית, מלח, פלפל, כמה עלי סלרי, מעט פפריקה מעושנת (לא חובה) וכחצי כוס טחינה גולמית (לפי מידת הסמיכות החביבה עליכם).

מצטופפים בבלנדר

טחינה, את אהובתי

עכשיו אפשר לחבר בין כל הטעמים מעוררי החושים הללו יחד: הכינו אגם לא קטן מטחינת העגבניות והניחו מעל כמה מהקציצות. בזקו מעט מהפפריקה המעושנת, ומעט שמן זית והתחילו לטרוף. מומלץ מאד עם לחם טוב או חלה.

מובטחת לכם סערת טעמים, כשלצד מתיקות ונגיסות הכרובית המעודנת והמנגולד הנשכני, בריכה גדולה של עגבניות חמוצות מתוקות וטחינה קטיפתית מעושנת ושומית. טעמים שיעיפו אתכם לחוויה ששום בשר לא מסוגל לה. והבריאות? הו כן, המון בריאות, המון נוגדי חמצון ומאזני כולסטרול רע, אבל זה כבר פרט (או פרס) שולי לגמרי.

סירות חצילים ממולאות בשעועית מאש, עגבניות וגבינת עיזים. גבינת עיזים וחצילים זה קונצנזוס כמעט כמו אבטיח וגבינה בולגרית. בשר החציל הקלוי והחרפרף משתדך נהדר למתיקות הגבינה העשירה והנימוחה. שעועית המאש היא גיוון מרענן של בריאות עשירה בחלבון ובברזל, ותענוג נגיס בפה. פינוק לא נורמלי על האש, ובתנור הביתי.

מצרכים:

חצילים לפי כמות האנשים, (אני הכנתי 6 מנות)
חצויים לסירות וחצי מרוקנים

כוס שעועית מאש
(ניתן להמירה בקטניות מכל סוג אחר לטעמכם)

כ-2 עגבניות קצוצות

גבינת עיזים

מלח, פלפל, שמן זית

אורנגו טרי קצוץ

בזיליקום טרי קצוץ

שום טרי כתוש

מעט בצל ירוק קצוץ

הכנה:

חתכו את החצילים לאורכם, רוקנו חלק מבשרם החוצה עם סכין, מרחו במעט שמן זית והניחו עם הפנים כלפי מטה על הגריל/מחבת/תנור עד שיקלו מעט.

במקביל הכינו את תערובת המילוי. בשלו את שעועית המאש עד לריכוך (אל דנטה) וערבבו לתוכה גבינת עיזים, עגבניות קצוצות, עשבי תיבול, שום ושמן זית. משנקלו החצילים, העמיסו אותם בתערובת והוסיפו עוד כמה פרוסות של גבינת עיזים מעל, ושפריץ של שמן זית.

עכשיו אפשר להחזירם לגריל או להכינם כך מראש לקראת צאתכם ליום הניפנופים. ניחוחות העשן וחום האש הגלויה ימתיקו הטעמים ויחזקו אותם. במידה ואתם מכינים החצילים על האש, מומלץ לכסותם עם מכסה גריל, כדי שהחום יתפזר באחידות והגבינה מעט תימס. ניתן כמובן לגוון במילוי למי שמעדיף עם בשר, וירקות אחרים ושונים לפי טעמכם. נהדר כמנה ראשונה או כעיקרית.

אם כבר עושים על האש או ארוחה שלמה על מחבת הפסים, רצוי להכין גם כמה שיפודים טובים של ירקות. נסו לגוון ולא שוב להכין שיפודי פטריות, בצל, פלפלים וכד'. מתי בפעם האחרונה ניסיתם לאכול קולורבי על האש? או סלק? נסו גם בצל ירוק שלם על האש או כרישה חצויים לשניים, משוחים היטב בשמן זית, ומתובלים במלח ופלפל. תענוג מתוק אמיתי.

בתאבון ולבריאות!

קטגוריות:: FeaturedPorMelegאוכל צמחוניירקותכלליצמחוני

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (36)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת הלנה:

    היפית או לא זה נראה טעיםםםםםםםםםםם

  2. מאת רותי:

    הורס את הבריאות מיופי וומרפא חזרה מרוב בריאות וטעם

    כל הכבוד !

  3. מאת נועה:

    יש אפשרות לתחליף נטול-גלוטן לשיבולת השועל?
    נראה מעולה!

    • מאת Pormeleg:

      תודה רבה נועה!
      ניתן לעשות גם עם עדשים, ובטח אפשר לנסות עם קמח תירס, קינואה וכוסמת שבושלו במים. יתכן שיהיה צריך לתקן כמויות נוזלים או ביצים ביחס לכך מכוון שהשיבולת שועל מהווה כמעין חומר מדביק ומקשר.
      אשמח לשמוע ולקבל עדכון במידה ותכיני משהו כזה עם תחליף שיבולת שועל.

  4. מאת עירית:

    יש!!!!!
    ציפיתי לפוסט צימחוני :)
    תודה

  5. מאת טובה:

    נפלא!!!
    פשוט נפלא ומעורר חשק להפוך לצמחוני…
    אבל כמה נפלא לקרניבור המצוי שיש לו את אפשרויות הבחירה ((:
    תודה על המתכונים היצירתיים כל כך. תודה רבה.

    • מאת Pormeleg:

      תודה רבה טובה :)
      כל המתכונים שלי כמובן עובדים מעולה גם עם בשר, וגם כתוספות למנות לא צמחוניות. תודה שקראת!

  6. מאת מיכל:

    מדהים!
    סיפור מרגש …אף פעם לא חשבתי על ילדים שגדלו בלי קולה וכבלים ומה שזה יכול לעשות להם ((-: הבאת לי מלא רעיונות ומלא חשק לבשל יותר עם ירקות ובכלל לאכול בריא .הכל נראה ממש ממש ממש טעים. הטחינת עגבניות פשוט גאונות !!

  7. מאת ליזה:

    נפלא!! תודה רבה, כתוב יפה ומתובל באהבה-מרגישים.

  8. מאת רותם:

    אני מריירת כולי על המסך!! הפגזת בטעמים
    מתי את פותחת מסעדה? :)

  9. מאת אמיר:

    נראה מעולה !!! תודה !!!
    אפשר לבקש עוד צמחוני ? :)

    OFF TOPIC בעדן טבע מרקט מצאתי מן כופתאות סויה יבשות,
    במרקמים כמו, גולש, שוארמה, ויש עוד שלא ניסיתי…
    יהיה מעניין אם תנסי לעשות עם זה משהו. אני ניסיתי !!
    לפי היצרן זה מכיל 70% חלבון, אז זה פתרון חלבוני מעולה לצמחוניים. (זה מגיע בתפזורת לפי משקל 5-7 שח ל 100 גרם)
    גילוי נאות: אין לי קשר ל'עדן'. סתם מנסה לקדם צמחונות..:)

    • מאת Pormeleg:

      תודה רבה אמיר!
      בטח שאפשר עוד צמחוני, אני שמחה שיש ביקוש.
      בבקשה ספר לי מה עשית עם זה, אני סקרנית לדעת! ואפרופו כופתאות סויה, בפוסט הקודם שלי הכנתי המבורגרים מטופו קישואים ופיטריות שיצאו מושלם, אתה מוזמן לראות.

  10. מאת רותי רוזנבלום:

    מעורר השראה….
    קציצות הכרובית הללו ינוסו על שולחני כבר מחר…
    כל הזמן בחיפוש אחרי "צימחוני אחר"..יש לך את זה יקירתי

    תודה

  11. מאת Moshe:

    לפי האיסורים בילדותך את בחורה צעירה יחסית (אלי) – מיקרוגל, פתית…
    גם אני גדלתי תחת צילו של אבא פריק של מזון בריאות כשהמודעות סביב בכלל לא הייתה קיימת.
    בבוקר היינו מקבלים דייסה מכוסמת, שהיה קונה בחנות לציפורים.
    בערב היה צנון ובצל מגורדים ומעל טחינה גולמית ושמן זית.
    הלחם היחידי שהיה אוכל היה פומפרניקל, או לחם שחור (ככה קראו לזה אז) יבש שעמד שלושה ימים בצד ואיבד את הלחות שלו.
    כמובן שמעולם לא נכנס הביתה נקניק, קטשופ, מיונז, וגם לא דברים מטוגנים…

    המתכון הראשון נשמע פצצה, ננסה אותו.
    תודה!

    • מאת Pormeleg:

      וואו, משה, נשמע שחווינו ילדות דומה :)
      השאלה היא איך גדלת והתפתחת? אני כיום לצד אהבתי לאוכל בריאות, פריקית של ג'אנק הרסני וטלוויזיה טראש (כמובן מתוך המון מודעות ופכחון).

      אשמח שאהבת את המתכון!

  12. מאת ורד:

    נראה טעים, בריא ונפלא.
    הייתי מוכנה לאמץ את אמא שלך מההתחלה עד היום.
    פוסט נפלא ומושך אותי ללכת ולהכין את מתכונייך.
    תמשיכי כך , נהנים ממך מאד.

  13. מאת אביתר א.:

    מצטרף לבקשות הצמחוני. ואגב במה אפשר להחליף את החציל?

    • מאת Pormeleg:

      היי אביתר,
      אתה לא חייב להחליף את החציל, אבל אם אתה רוצה אפשר להכניס לתבשיל באמת מה שאתה אוהב: פלפלים קלויים, קישואים קלויים, תפוחי אדמה…

  14. מאת יעל:

    אני אמא מהסוג המתעלל המתואר מעלה (טוב, קצת פחות דרסטי)…
    קציצות העדשים נוסו, עם תפוח אדמה במקום כרובית, ויצאו מעולה!
    נאכלו בשמחה רבה, ואפילו קטנצ'יק הסכים לנשנש. הטחינה להיט.
    תודה!

    • מאת Pormeleg:

      לא באמת מתעללת, רוב הסיכויים שלו ניתן לי לבחור שוב, עדיין הייתי הולכת על ה"אמא הבריאה" :)
      איזה כיף שניסית ואהבת! כשאת אומרת עם תפוח אדמה, כוונתך שהכנת פירה וערבבת? בבקשה הרחיבי!

      • מאת יעל:

        לא הכנתי פירה, אלא גיררתי את תפוח האדמה. אחרי החריכה משני הצדדים נתתי לקציצות לנוח קצת על אש קטנטנה בסיר מכוסה כדי לוודא שהעסק מבושל. יצא, כאמור, נפלא.

  15. מאת שרון:

    הכנתי היום את קציצות הכרובית והמנגולד. הטחינה עם העגבניות פשוט פיגוזית! רעיון מבריק.
    הכמון ממש לא קשור לטעמי והמנגולד לא מספיק להתבשל מהחום של הכרובית.
    לא נורא, ינוסה שוב בפורמט קצת שונה בעתיד. תודה בכל אופן על הרעיון. (-:

    • מאת Pormeleg:

      היי שרון,
      תיבול זה עניין של טעם, וכמובן שאין חובה לעקוב במדוייק אחר התיבול. הכמון ממש אינו חובה…

      המנגולד מקבל את הבישול העיקרי שלו במחבת ולכן ציינתי אין צורך לטרוח לבשל אותו בישול מקדים.

      שמחתי שאהבת את טחינת העגבניות :)
      ותודה על הערותיך.

  16. מאת Nיכל:

    נראה מעולה!
    שיבולת שועל מהסוג הרגיל כן? הוא מספיק להתמזג בפנים בזמן הטיגון?

    • מאת Pormeleg:

      תודה רבה!
      כן, מהסוג הרגיל.
      חשוב ללוש היטב את החומרים עד שהכל ספוג בנוזלי הביצים הטרופות. חשוב לטרוף אותן היטב כדי שיתנו את האווריריות לקציצה וגם את הדבק. עוד דרך שבה הקציצה לא תתפרק – שמן חם, ולא לשחק איתה אחרי שהונחה במחבת, אלא פשוט לתת לה כמה דקות בלי לגעת כדי ש"תתפוס צורה" ורק אז להפוך.
      אפשר כמובן גם להבריש בשמן ולאפות בתנור. כמון, למי שלא אוהב לא חובה, אבל לא לשכוח לתבל היטב היטב במלח, פלפל ושמן זית.

      • מאת ליטל תדהר:

        שיבועל שועל מהסוג הרגיל – הכוונה לטחון דק? קוואקר? או שיבולת שועל עבה (נראה לי פחות מתאים…)?
        אני משתמשת בקוואקר במקום פירורי לחם כמעט בכל הקציצות שאני מכינה.
        אתמול הכנתי קציצות עוף עם כרשה (שבושלה קלות), גזר, קוואקר, נענע ובהרט יצא מעולה!
        המתכון שלך נראה מצויין ואני בטוח אנסה בימים הקרובים!!

        • מאת Pormeleg:

          כן, קוואקר. וזה חומר גלם מדהים, לעוגיות, עוגות, הסמכה של תבשילים ומרקים, קציצות…
          אני אשמח למתכון של הקציצות עוף גזר ובהרט, נשמע מעולה!

  17. מאת ליטל תדהר:

    לא מדדתי, אז הכמויות משוערות ויוצאת כמות דיי גדולה של קציצות, אז אפשר הכל חצי:
    1 ק"ג עוף טחון, 2 גזרים מגורדים דק, 2 כרשות בינוניות שקודם בישלתי כ-10 דקות ואח"כ סיננתי וקצצתי, 1/3 צרור כוסברה קצוץ דק, חופן עלי נענע קצוצים, 2 ביצים, 2/3 כוס קוואקר, כפית בהרט, מלח פלפל לפי הטעם. את הקציצות טיגנתי על מחבת פסים חמה עם מעט שמן, ממש כמו שהסברת במתכון שלך. חצי מהכמות של הקציצות אכלנו ככה, והחצי השני הוספתי לתבשיל דלעת ערמונים עם שזיפים מיובשים, אוכמניות מיובשות, סילאן וקצת צ'ילי ויצא מגניב. יכול להשתלב גם עם רוטב מנגולד ולימון…יש מיליון אפשרויות שידרוג…
    מחכה למתכונים בריאותיים נוספים שלך!

השארת תגובה