זן ואמנות הכנת הקניידלעך

אני מתה על קניידלעך, מי לא. גם כשלא הייתי תחת שררת החגים, התרפסתי והתחננתי לאמי וסבתי שיכינו לי במיוחד את תאי הציפה הקטנים האלה, שעשו לי געגועים (קצרים) לשובה של השמש הנעימה, המכנסיים הקצרים והחופשות הארוכות מהלימודים. לרגל חיבתי העזה לקניידלעך חשבתי להשתעשע עם המתכון הישן ולהפיח בו כמה טעמים מיוחדים מאיזורים שפחות מוכרים לו אבל מאד אהובים עליי. קניידלעך במילוי של בקר, כבש וכבדים קצוצים גס, שהוקפץ בתיבול בצל ירוק, ג'ינג'ר, מעט סויה, ופלפל.

מלא הפתעות

מלא הפתעות

ההשראה למתכון בבירור נלקחה מהטיול הארוך שלי בסין לפני כ-7 שנים, שם התענגתי מידי יום על כופתאות (באודזה) נהדרות במילוי בשר חזיר טחון, ג'ינג'ר, ובצל ירוק, שהוגשו לצד רוטב סויה דליל, מתקתק ונהדר. באיזורים מסויימים היו גם מגישים את הכופתאות הקטנות (לאחר אידוי) בתוך קערה ענקית של ציר בשר מתובל במעט צ'ילי ורוטב דגים.

לא אשכח זאת. רגעי הראשון על אדמת סין היה כולו חוויה משכרת ומטרידה של ריח גומי חרוך שליווה אותי לאורך כל הטיול, שהרי האופניים הם כלי ההתניידות השכיח ביותר שם. הניחוח השני החזק שאפף אותי, היה ריחו העשיר והשומני של בשר החזיר שהתבולל ונבחש לכל מקום אליו פניתי. עם כל מרק, מוקפץ או כופתה, התחוור לי יותר ויותר – סינים משוגעים על בשר חזיר ומשתמשים בו כמעט בכל מנה ובעיקר כתיבול.

סין 2004. מילוי ואידוי הבאודזה בבשר החזיר.

סין 2004. מילוי הבאודזה בבשר החזיר ואידויו.

אני מודה שתחילה הייתי משוכנעת שאמלא את הקניידלעך שלי במילוי בשר החזיר המסורתי, שהרי בלעדיו הכופתאות לא יקבלו את טעמו המובהק והנהדר של הבאודזה הסיני, אך החלטתי שאשאיר לכם את זכות הבחירה, ולי את גזירת קופון הכשר לפסח שלי.

נתחיל.

קניידלעך במילוי בקר, כבש וכבדים בתיבול סיני (כ-15 עד 20 מנות, תלוי בגודל שתצרו):

לציר העוף – כמה גזרים, סלרי, בצל, פלפל שחור, מלח, גרונות/כנפיים/עוף שלם מחולק/ 5 כרעי/פולקע עוף (או כל חלקי עוף עמם אתם רגילים להכין את המרק) ומים לכיסוי. אני אישית מעדיפה להשתמש רק בעוף אורגני (המשובח בטעמיו) שגדל ללא שימוש באנטיביוטיקה ובמידת חופשיות גדולה יותר (כך לפחות מבטיחים), שלא כמו מרבית עופות הסוללה החיים בתנאים איומים ביותר. לכן, באותה העת בסופר, מצאתי רק פולקע אורגני ובהם השתמשתי. יש הטוענים שאין באמת הבדל בטעם שבין אורגני ולא אורגני, אך כפי שכבר ציינתי יש בהחלט, ובכל זאת אני מותירה פתח לאפשרות שזה רק המצפון (החשוב לא פחות) והרי גם לו טעם משלו.

לכופתאות – 4 כוסות קמח מצה, 4 כוסות מים רותחים, 6-5 ביצים, 4 כפות שמן צמחי, מלח ופלפל.

למילוי - (סה"כ) חצי קילו של בשר בקר, כבש וכבדים קצוצים/טחונים יחדיו (אתם תחליטו לפי טעמכם מה היחסים, אצלי זה התחלק שווה), אצבע ג'ינג'ר מגורדת, מלח ופלפל, 2 כפות רוטב סויה, כף רוטב דגים (או לפי טעמכם), כוס בצל ירוק קצוץ.

הכנה:

התחילו מהציר. הכניסו את כל מרכיבי הציר ובשלו לכשעה. את הקצף יש לסלק עם מצקת לכדי נוזל צלול. בסיום סננו ושמרו לבישול הקניידלעך והגשה.

קצצו והכינו את המילוי. ערבבו אותו היטב.

את המילוי טגנו קלות לכמה דקות, אך לחצי בישול, כך שהבשר עדין יהיה ורדרד וחצי נא. את הבישול הסופי הוא יקבל יחד עם הקניידלעך במרק.

הכינו את תערובת הקניידלעך שצריכה להיות במרקם יחסית מוצק יותר מהקניידלעך הרגילים (לא נוזלי), בכדי שתשא בגבורה את המילוי ותלחם בציר הבישול. צרו שתי קליפות או עטיפות, מלאו בתוכן מהמלית בנדיבות, אחדו היטב את החיבורים וצרו כדור.

שמרו מחצית ממרק העוף בצד להגשה ובשלו את החמודים בחום נמוך, יחד עם מחציתו השניה של המרק + מים לכיסוי.

לא היה לי סיר רחב ועמוק מספיק, אז דאגתי להפוך אותם כל זמן הבישול.

לאחר כחצי שעה של בישול, בדקו שהקניידלעך רכים, ספוגים ומבושלים היטב במרק והוציאו להגשה. במידה ואינכם מגישים מיד, שמרו אותם מחוץ לנוזלי המרק, ורק מעט לפני ההגשה השיבו אותם לכמה דקות אל המרק ואז הגישו.

מומלץ מאד להגישם מושקים בהרבה מרק. במידה ואתם מגישים אותם חצויים, אל תשכחו להשקותם בעוד מנוזלי המרק כדי שיהיו עסיסיים במיוחד. הטעמים הנהדרים של הכבש ומרקם הכבדים הולכים מצויין עם התיבול המרענן של הבצל הירוק והג'ינגר, ומליחות הסויה משתדכת נפלא לטעמי העוף והבשר המחלחלים ומעשירים את מרק כולו.

.

.

לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים, הטבות ומבצעים
הכניסו את כתובת המייל בבקשה:

.

קטגוריות:: FeaturedPorMelegכללימרקיםשיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (23)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת נעמה פלד:

    נהדרת שכמותך. עשית לי חשק עצום בדיוק לזה…
    שימחת לי את הבוקר!

  2. מאת מעריצה:

    אפשר להכין מראש?

    • מאת Pormeleg:

      ודאי, רק לזכור לשמור אותם מחוץ למרק, ולפני ההגשה להשיב לסיר המרק כדי שיספגו שוב נוזלים ויתחממו היטב.

  3. מאת מודי ה.:

    איזה רעיון מוצלח! מאמץ ומעביר – תודה.

  4. מאת רותם:

    יצא טעים
    ביצת הפתעה של קניידל

  5. מאת Mimi:

    הי לך! נקרא טעים רצח, ולכן רציתי לשאול איזה תחליפים למילוי בלי בשר גם טעימים יש? וגם האם אפשר במקום למלא רק לערבב את העיסה ישר עם המילוי? תודה לך ,. על תמונות ורשומה מקסימים ומיוחדים ביותר ..

    • מאת Pormeleg:

      היי מימי!
      אפשר בהחלט לערבב מלית עם עיסת הקנייידלעך.
      בקשר למילוי הצמחוני – אפשר למלא בעשבי תיבול כמו פטרוזיליה וכד', או בתבשיל ירוק של מנגולד, או תרד עם צנוברים. אפשר למלא בפטריות קצוצות ומוקפצות בשלוב של עשבי תיבול ובצל. מחית בטטה עם ג'ינג'ר ובצל ירוק, אולי אפילו גבינות קשות ולהכין ארצ'יני- קניידלעך? :) יש אין סוף אופציות מעניינות.

  6. מאת רווית:

    את פשוט מדהימה.
    כל כך יפה, ציבעוני, מוגש אסתטי וכל כך חגיגי, שמרים אותי מעצלותי ונותן בי כוחות להעז ולנסות זאת.
    תודה לך.
    חג שמח

  7. מאת יוני:

    מקסים מקסים, כמה "נועז" ככה בכל זאת מרגיש נכון.
    חג שמח ונפלא, ותודה רבה!

  8. מאת חיה:

    כיף גדול לקרוא את מה שאת מביאה..
    חג שמח
    חיה.

  9. מאת רותי:

    יקירתי ,
    ניסיתי להכין אתמול וכולנו ליקקנו את הצלחות. …
    יופי של שדרוג טעים ומוצלח.

  10. מאת רווית:

    נראה טעים ביותר רק שאני לא אוהבת כבד בקניידלך. יש לי מתכון שאני מכינה ממנו כבר שנים, אבל הקניידלך יוצאים רכים רק באותו יום, למחרת הם כבר קשים. בא לי לשנות :)
    מכיוון שכתבת שהעיסה צריכה להיות יחסית מוצקת הייתי שמחה אם תכתבי כמויות לקניידלך בלי מילוי.
    תודה רבה וחג שמח.

    • מאת Pormeleg:

      היי רווית, מקווה שלא מאוחר מידי.
      לא חייבים להכניס כבד לקנידלעך, אפשר רק בשר טחון מאיזה סוג שאת אוהבת.
      הנה מתכון לקנידלעך בלי מילוי:

      חומרים:
      250 גרם קמח מצה

      4 ביצים

      2 כוסות מים חמים (או יותר, לקבלת עיסה דלילה שתיצור קניידלעך רכים ונימוחים ולא יבשים)

      2 כפות שמן

      מלח, פלפל לבן לפי הטעם

      מערבבים הכל, העיסה צריכה להיות יחסית רכה ונוזלית לקבלת מרקם רך. סבתא שלי לא עושה כדורים מושלמים אלא רק בערך ונותנת להם לזלוג מהיד לתוך סיר המרק. הפתרון לאיך לשמור אותם רכים וטעימים הוא לא להוציא אותם מהמרק, אלא לתת להם להשאר שם עד לאכילתם. ככה לפחות סבתא עושה ומצליחה :)

      שיהיה חג שמח, בהצלחה ובתאבון!

  11. מאת רווית:

    מוצקה*

  12. מאת רווית:

    תודה רבה נהדרת. ממש לא מאוחר מידי :)
    חג שמח גם לך.

  13. מאת עמליה:

    אומנות האמיתית היא בהכנת בצק לקנידלך אורירי.
    נראה שהצלחתם!

  14. מאת תו זמיר:

    נראה מדליק…מין קובה כשר לפסח…אהבתי.המטבח שלי בשיפוצים..אבל כמו שכתבת אין זמן טוב לקניידלעך..

השארת תגובה