הילכו קוּבָּה סלק ופיג'מת פסים יחדיו בלתי אם נועדו?

שלוש קרציות יצאו מן ה"ברנץ'" שהיה ביום שישי האחרון בנמל תל-אביב. "נלך ברגל, או ניקח כלב?" שאלתי את אשתי ובני. "ניקח טקסי כי אין לי כח" המהמה אשתי שמפלי שוקולד וגלידות נזלו מאוזניה. עצרנו מונית ומיד זיהיתי שהנהג הוא בבלי, יעני מאותה התפוצה שלי, יעני, עיראקי. ואני אסיר מושבת העונשין הפולנית, פניתי אליו ונעניתי בעיראקית.

-          מין איפו אתה?

-          מן רמדגן בדאלק.

-          ומין איזה מעברה הגעתם ללרמתגן?

-          מן מעברת עמישב. שמה על יד פתח תקווה.

וכל השאר התנהל בעיראקית עסיסית, טהורה ומוקפדת. לבל תפריע אותה מילה ממילות העברים. מאחורי צחקקו וגיחכו קסנטיפה המרשעת ובן נעוות המרדות…

-          שימי לב איזה מבּטא עיראקי תחוח יש לאבא? שאל הפוחז את אימו.

-          "בסוף גם אתה תחזור לדבר במבטא עיראקי". הפטירה-איימה המרשעת, כאשר נשארנו לבדנו. "בדיוק כמו פואד. וכמו ארבלי אלמוזולינו".

-          כנראה שאין מה לעשות. דגי הסלמון שבים בסוף הימים אל נחל הולדתם. וגם אני אחזור אל המבּטא ואל הקובה. זוהי השפה הבינארית שלי. עליה התלבשו כל הדרייברים האחרים. אבל זוהי שפת הבסיס שלי.

כאשר הייתי ילד אימי לימדה אותי להדליק את הפתילייה ולחמם עליה את סיר הקובה הקר. לפחות פעם בשבוע היינו אוכלים קובה. שהייתה האוכל הכי זול. כדורי סולת עוטפים מעט בשר ומבושלים במרק ירקות כלשהו. החיים גלגלו אותי אל תבשילים אחרים ואת הקובה מצאתי לאחר מכן במסעדות אתניות יקרות, כשהוא נושאת שם אחר – קוּבֶּה.

פואד לא היה זורק אותך מהצלחת

עבורי הקובה היא מאכל פשוט וטבעי כמו פירה ושניצל ואני מכין אותה לעיתים קרובות. היא איננה דומה לזו של אימי. הקובות גדולות יותר. ודחוסות בכמות משולשת של תוכן. ואף על פי כן היא המאכל הזול ביותר שאני מכיר.

כמו כל הירקות. גם הסלק של ימנו עבר הכלאות והתאמות לדרישות התשואה של החקלאים. ואיננו דומה בטעם במרקם ובצבע ל"סלק של פעם". לכן הקובות המתבשלות במרק הסלק מקבלות צבע ורדרד חיוור. לכן צריך לבצר את צבעה בנוזל הבישול של הסלק.

אותו אני מוסיף לתערובת הסולת וג'ריש. 1 כוס סולת. 1/2 כוס ג'ריש ו3/4 כפית מלח.

ונוזל סלק, "כמה שלוקח". כלומר, עד שהוא נעים לעיבוד.

את הסלק אני מקרצף בברזלית לפני הכנסתו לסיר בישול אורז במיקרוגל. מוסיף מים עד כדי מחצית גובה הסיר. ומבשל על העוצמה הגבוהה ביותר במשך 12 דקות. (אגב, כך אני גם מכין סלט סלק. 12 דקות במיקרו, קיצוץ ותיבול- למי יש זמן להתברבר?) הסלקים מוצאים מן הסיר והמים משמשים להדגשת הצבע.

ערבבו היטב:

200 גרם בשר בקר טחון.

4 גבעולי פטרוזיליה קצוצים.

1/2 כוס בצל קצוץ.

1כפית שמן.

1/3 כפית בהרת.

מלח, פלפל שחור.

שטחו כף תערובת סולת על כף יד רטובה. במרכז הניחו כף גדושה ממלית הבשר. וסגרו בעדינות את הסולת על התוכן. הרתיחו 3-4 כוסות מים עם סלק חתוך ותבלינים. הייתי מוסיף גם סלרי ופרוסות גזר. פשוט לא היה לי. והטילו בעדינות את הקובות אל המרק הרותח. הקפידו שאף קובה לא תבוא אל תוך מרק שאיננו רותח. פן תתפרק!

בשלו במשך חצי שעה על רתיחה עדינה. וכבו את האש.

פעם הייתי אוכל 3-4 קובות כאלה בתוך צלחת מרק הסלק. אבל בשנה האחרונה, כמו פואד, ארבלי ושאר העיראקים הקשישים. אני מעדיף לאכול קובה אחד בתוך מרק וכמה כפות אורז. עכשיו אני מחכה שישתנה לי המבטא.

הגידו. איפה ניתן לקנות היום פיג'אמות פסים? הא? כי אין מצב שלא תהיה לי לפחות אחת. כדי לקבל בה את האורחים. חליפת הטרלינג (טריינינג) איננה מספיק תרבותית. מסכימים איתי?

ובתמונה:

קצת בשר, קצת בצל, קצת פטרוזיליה

תראו את הצבעים

צריך לעזור לרוז' של הקובה

מי בא לאכול?

לא רק יפה, גם מלאה בתוכן

ובמטוטא, עוד 41 שניות מזמנכם היקר לסרט:

.

.

לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים, הטבות ומבצעים
הכניסו את כתובת המייל בבקשה:

.

קטגוריות:: Featuredאוכל עירקיבשרהמטבח העירקיכללימסלנסקימרקיםפוסטים אהוביםשיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (42)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת Roni Tagansky:

    בדאלק מסלנסקי זה נראה טובבב

  2. מאת עדו:

    נראה טוב זה לא מילה. מת על זה.

  3. מאת מיכל:

    איפה לדעתכם ניתן להשיג בתל אביב את המרק קובה הכי טוב?

  4. מאת גיא:

    בדאלק איל קובה מאלק אכבר מין שנדולו ל'איל שיטאן!

  5. מאת נדב פרץ:

    נהג המונית העיראקי שלקח אותנו בעיראקית עד לרחוב ניסים אלוני עוד ניסה להתנגד ולשוחח בעברית הרצוצה והמצליעה שלו עד שנשבר והבין שבערבית קל יותר וממילא הוא לא רק חולם בעיראקית בלילה אלא מעביר איתה את הזמן על הכביש . מה שנשאר זה אולי יעקב אילון לשעה בערב בעברית וזהו. אמא ואני נשנקנו מאחורה בצחוק מרושע.

  6. מאת ליאורה:

    איפה הסוכר והלימון??

    • מאת ויקה:

      צודקת, איפה הסוכר והלימון. ואיפה הנענע שעושה את התבשיל הזה למה שהוא.. אני בטוחה שאמא שלך לא שכחה את זה אף פעם

      • מאת yaffa goz:

        הכורדים אולי שמים נענע בבגדד לא שמו נענע בקובה סלק את מתבלבלת….

        • מאת מוטי ג י-ם:

          ככורדי בן כורדים, כורדים לא שמים נענע בקובה בכלל וגם לא סוכר. בקובה מטפוניה יש כאלה ששמים מעט סוכר בכדי לסתור את חומציות העגבניות.

  7. מאת אלה ארד:

    מסלנסקי זה לא שם אשכנזי טהור?
    וסבתא שלי עושה את זה עם עוף טחון… וקובה זה מאכל חיי

    • מאת צמח בר:

      נכון, גמני שאלתי את עצמי.
      ורצוי חזה עוף קצוץ או טחון גס.
      ויש להקפיד שהבהרט יהיה של עיראקים ולא של הסורים (פחות קינמון)

  8. מאת הגורסת:

    כל כך פשוט? אני הולכת להכין את זה לשאבעס.
    (מה זה ג'ריס?)

    • מאת maslanski:

      ג'ריש, ג'רישה או סתם גרישה.

      חיטה יבשה,גרוסה. אשר בניגוד לבורגול, שגם הוא חיטה גרוסה. אבל לאחר שהושרתה במים.

  9. מאת כמי:

    ומתכון למרק

    • מאת maslanski:

      מרק? בבדאי…
      2 ליטרים מים עם 2 סלקים פרוסים לחצאי פרוסות. 2 גבעולי סלרי קצוצים. 1 גזר פרוס. 1/4 כוס מיץ לימון. 3 כפיות סוכר או 4 גלולות סוכרזית. מלח, פלפל שחור. לפעמים אני מוסיף קצת נענע יבשה. מרתיחים ומכניסים פנימה את הקובות.

  10. מאת סמדי:

    אדיר אחלה סיפור
    וכמו שננה בדאלה היתה אומרת ….
    (במבטא ערקי כבד קוקה קולה קר כה קרח…..אללה ירחמה)

    כמו תמיד ידידי
    תבורך באשר אתה

  11. מאת רבקה יצחקי:

    היי מסלנסקי התגעגעתי כבר לספוריך ומתכוניך עוד מימי תפוז.
    בעלי הביא לי כמות של סלק אבל מהזן הקטן חשבתי מה נעשה ? קרצפתי את הסלק מהבוץ הרתחתי כ10 דקות רתיחה ועם כף פריזאית רוקנתי ועזבתי דםנות ותחתית .הכנתי תערובת לקציצות ומלאתי את החור הקטן שבסלק. גרדתי גזר.בצל קצצתי גבעולי סלרי הוספתי את תוכן הסלק סדרתי את הממולאים כיסיתי במים ואבקת טעם עוף הוספתי מעט סוכרזית ובשלתי אחרי רתיחה נחצי שעה על להבה בינונית הוספתי מיץ למון. הסיר התרוקן כאילו לא בושל בו כלום

  12. מאת טובה:

    פעם עמדתי במטבח ליד סבתא, אמרתי לעצמי שפעם אחת ולתמיד אני צריכה ללמוד להכין קובה אדומה. בדקתי בעשרים עיניים כל שלב ושלב, כמויות, רשמתי הכל במחברת כמו תלמידה חרוצה.
    באתי הביתה, הכנתי. זהו. נקודה.
    [הם התאימו לסיפור של דוד וגולית... יענו: אבנים].
    סבתא אמרה לי: "הסולת צריך להיות אוורירי". "אבל סבתא, איך עושים אותו אוורירי?"…
    מאז אני לא מעיזה לנסות שוב, ובינתיים סבתא כבר לא בישלה לנו אלא להיפך, ועוד בינתיים סבתא הלכה למנוחתה.

    עכשיו, עם המתכון שלך אני חייבת לנסות שוב… אבל בחייאת – בהרת? האם זה אותו בהרת של הטבית'? ממה הוא מורכב?
    אני זוכרת שסבתא הייתה קוצצת את הבצל, קטן קטן כמו שרק היא יכלה, גודשת אותו בערימה בצד וזורה עליו פלפל שחור, אחר כך סוחטת לו ת'מיץ. אני זוכרת גם מלח-לימון, אבל לא יודעת איפה, אולי במרק?

    עומדות לי דמעות בעיניים [ולא מהבצל]

    ואף על פי כן ולמרות הכל, הקובה הזאת נראית סוף…!!! ((:

    • מאת maslanski:

      בבגדאד, כלה נבחנה בין היתר ביכולתה לייצר קובות עם מעטפת דקה. אמא שלי היתה לוקחת כדור סולת. תוקעת בו בוהן וממלאת את השקע שנוצר. כמובן שמעטפת הקובה היתה עבה וקשה יותר. אני משטח על כף היד עלה דקיק של בצק ועימו אני צר על המלית.
      הבהרת הוא אכן אותו הבהרת אשר מוסיפים לטבית. מבוסס על פלפל אנגלי("בהר" בערבית), קינמון, הל, פרחי ורדים טחונים וציפורן. לעצמי אני מכין בהרת בלי ציפורן. לדעתי, התבלין הזה אלים מדי.
      כאשר לא היה לימון בנמצא. או שהוא היה יקר מדי. השתמשו במלח לימון. ואפילו בתמצית תמרהינדי. את אלה הוסיפו למרק.

  13. מאת rachel:

    אין על הקובות של העירקים
    מכינהל פחות פעם בחודש ועם אורז לבן לבן..איזה טעים זה…
    ומכינה גם שניצל ופירה..לצד האשכנזי שלי
    והקובות לצד העירקי של בעלי היקר.
    יופי של קובות מלאות בהמון תוכן וניראות 10!!!!!!!
    יש מתכון של קובות לפסח???אשמח לקבל ממך.

  14. מאת rachel:

    כתבת:אותו אני מוסיף לתערובת הסולת וג'ריש. 1 כוס סולת. 1/2 כוס ג'ריש ו3/4 כפית מלח.
    ראיתי בתמונה עוד משהו בצבע כתום מה זה????

  15. מאת סבתא רות רות:

    כיף לקרוא אותך שוב!!

    לגבי 'כשר לפסח'. את הקובבות המטוגנות אנחנו עושים עם קמח מצה במקום בורגול. לא בטוחה שזה יעבוד עם הקובות אבל אולי שווה ניסיון למי שלא אוכל אורז בפסח.

  16. מאת אורן ג:

    כתוב מעולה , מצולם היטב ועוד לא נרגעו אצלי מהקציצוות דגים …
    נראה טוב ובטח ונוסה פעם

  17. מאת מוני , ח:

    היי מסלנסקי וונאק בדאלק ?

    חסרונך הורגש מאוד ,

    התגעגעתי לכתבות ולמתכונים שלך ,

    אנא הצג יותר נוכחות בבקשה ,

  18. מאת מוני:

    היי מסלנסקי וונאק בדאלק ?

    נעלמתה לנו חסרונך הורגש מאוד ,

    כמה טוב לשוב ולקרא את הכתבות הנפלאות והשנונות שלך ,

    והמתכונים הנפלאים והמיוחדים ,

    הצג בבקשה יותר נוכחות ,

    ממעריצך הרבים בשמי ובשמם ,
    מוני ,

  19. מאת הדס:

    עשיתי פעם דיי בדיוק. יצא צבע מדליק אבל קובה מחניק – סתם התלבש לי החרוז – לא מחניק אבל קשה. מה שכן לא הוספתי ג'ריש. זה אמור לרכך את הבלילה? וגם טיגנתי את הבשר לפני.. – בקיצור משהו נדפק

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=499375328933&set=a.499375323933.279538.665178933&theater

    אגב, את המרק הכנתי קצת כמו בורשט – שזה מרק עוף עם המים של הסלק המבושל ורסק עגבניות וכמובן לימון וסוכר..

    • מאת yaffa goz:

      אז לא עשית את המתכון כי אני עשיתי עם ג'ריש ולא טיגנתי את הבשר ויצא טוב מאוד כמו של חמותי ז"ל

  20. פוסט מקסים ומחמם את הלב.
    אהבתי את כתיבתך.
    גם אני מאלו שנכשלנו בהכנת קובה נימוחה. (בטח בבגדד הייתי נשארת רווקה זקנה בגלל זה…)
    קיבלתי את העצות שלך ובשבוע הבא אנסה להכין קובה כזו.

    שבת שלום

  21. מאת פנינהט:

    מה שהייתי נותנת עבור צלחת מרק עם קובה אחת כזו בתוכו, נראה מפתה עד מאד

  22. מאת צמח בר:

    עשת' אידק, כמו שאומרים אצלנו ברמת בגדד

  23. מאת עמיחי תמיר:

    מסלנסקי טוב לקרוא את מה שאתה כותב! נראה לי שמדובר בכישרון משפחתי כי גם נדב ונעמה כותבים נהדר!

  24. מאת שוש אברהם:

    קראתי בעיון את כל התגובות ומאוד נהנתי, אני גם מכינה מידי יום שישי קובה חמוצה, אני מבשלת אורז בערך 1/2 כוס, עם מים שזה רותח ומתבשל שוטפת אותו, מכינה את הבצק לקובות במנות קטנות של סולת, מעט מהאורז המבושל, מלח ומים לא להכין בצק קשה ןלא כמות גדולה זה מתקשה, מכינה את המילוי עם בשר טחון, בצל קצוץ דק וכרפס. במרק אני שמה בצל קצוץ, עלי סלרי, גזר פרוס, עגבניות מרוסקות, מבשלת בסיר סגור מוסיפה רסק עגבניות, מים חמים ושזה רותח מוסיפה דלעת, מיץ לימון, מלח ומעט סוכר שזה רותח מוסיפה את הקובות, מבשלים בערך 20 דקות, מאוד טעים, מומלץ

  25. מאת נאוה, ר"ג:

    חה, חה… יש לי בבית פיג'מת פסים, בחיי. כמעט וזרקתי. רוצה אותה?

    על הדרך תאכל משהו, אולי עורוק אב'רוז ?

  26. מאת בקבוק:

    ומה המתכון למרק האדום?
    תודה

  27. מאת ירדנה:

    איזה כיף! נראה מדהים !

  28. מאת שרון:

    כמה מי סלק אתה מוסיף לתערובת של הסולת?

השארת תגובה