תרגימת פורים חגיגית נוסח בגדאד

אתמול נסעתי לאמי על מנת שתעזור לי בהכנת מתוקים מיוחדים לכבוד פורים. בדרך חלפתי על פניו של בית הספר הנמצא בסמוך לביתה, וחשכו עיניי. מזג האוויר הנוח בבירור אפשר לכל בנות ישראל להוציא כמידי שנה את תשוקותיהן האפלות ביותר החוצה – להידמות לנשים העוסקות במקצוע העתיק ביותר. בעודי ממתינה לרמזור שיתחפש לירוק התחלתי למנות: שוטרת מין, כבאית מין, פיראטית מין, אוהדת הפועל מין, אחות רחמניה מין, מכשפת מין והיו כאלה שלא היו זקוקות לתירוץ והלכו בפשטות רק על – מין.

הפורים הזה, הבנתי יותר מתמיד, שיותר מאשר למסך מלשון מסכה, אנו מעדיפים להסיר מעצמו את מסכות המוסכמות והגבולות שאנו לובשים מידי יום, וכמה שיותר נוטים להתפשט, להשיל את עורנו ולהיחשף. היש צוהלת ושמחה כמוני *רמוטה? שרתי וצחקקתי לעצמי בלב.

זנגולות (מין) מתוקות ואווריריות

זנגולות (מין) מתוקות ואווריריות

השבוע החתולה שלי השתבללה בצורה די משונה שהזכירה לי את הזנגולה של ילדותי, והביאה לי רעיון לפוסט דביק במיוחד. פעם, סבא מצד אמא היה מכין לנו מידי פורים זנגולות ומיני מתיקה עמוסים עסיס דביק ומבושם, להם רק חיכיתי בכיליוני עיניים וחיך. מעולם לא הבנתי מי צריך את אותם שוברי הלסתות שמקומם במוזיאון להיסטוריית המאובנים, כשיש את בועות הבצק האווריריות הללו עטופות הדבש ושברי הפיסטוק.

אני שונאת אוזני המן. כשהייתי קטנה תמיד רציתי לחנוק בעזרתם את אלו שהביאו לי משלוחי מנות גדושים בהם, ובדרכי הביתה מבית הספר, הייתי נוהגת ליידות אותם לעבר כל מיני מטרות קלות תוך מירמור כבד על איך שוב הצלחתי לא להתחפש לשום דבר סקסי. וכמובן, שוב לא להצליח לאפשר לאף אחד לזהות למה התחפשתי (מי לא מכיר את בויי ג'ורג', עוגיית מזל, קייט בוש, אלקסיס, מייקל ג'קסון במחווה לביונסה, ואת ד"ר סוס?!).

אבל enough about me. הפעם רציתי להביא כמה מתכונים שיאפשרו לכם לגוון ולאוורר את משלוח המנות הסטנדרטי, ולאפשר חוויה הרבה יותר מעניינת ומלמדת שאינה מסתיימת רק בהסבר על אוזניו של המן המרושע, רעשן וחטיף קוקוס עבש, אלא גם על מסורת ותרבות שלא כולם מכירים, שהתחילה עוד מהשוק היהודי בבגדאד, בו מכרו ממתקים ממין אלו בפורים, ועד לשוק התקווה בתל-אביב. משלוח מנות עיראקי אמיתי לכבוד פורים. אז הרתיחו את המים והכינו את התה עם הנענע, כי אתם עומדים לקבל כמה מתכונים מתוקים ונוסטלגיים במיוחד.

קוביית סוכר בפה ושלוק תה עם נענע.

קוביית סוכר בפה ושלוק תה חם עם נענע.

זנגולה

זנגולה היא שבלול בצק שמרים אוורירי, שטוגן ונעטף בסירופ סוכר שתובל במעט הל וקנמון. יש גם שאוהבים במי ורדים ומעט לימון.

לבצק:

3 כוסות קמח

30 גרם שמרים טריים

3 כוסות מים

הכנה:

מערבבים החומרים ויוצרים בצק דליל ונוזלי, אותו יש להתפיח 3 פעמים (כל התפחה לוקחת כחצי שעה). לאחר כל התפחה, יש להוריד את האוויר ולהתחיל מחדש. ניתן להכין את הבצק גם יום מראש.

לסירופ:

בסיר מחממים 2 כוסות סוכר עם כוס מים ומיץ מחצי לימון. ניתן לתבל בהל, קצת קינמון או במי ורדים. לבשל באש נמוכה תוך בחישה לכ-20 דק', עד להסמכה כשל דבש.

בסיר נוסף לחמם שמן לטיגון עמוק, ולהכניס את בלילת הבצק לשקית זילוף. משהתחמם השמן יש להזליף שבלולים מהמרכז והחוצה (למרות שלי יצא הפוך משום מה) תוך סיבוב מגובה גדול כדי שתהיה יכולת שליטה בבצק.

משהזהיב להוציא מהשמן, להספיג, ולטבול בסירופ הסוכר משני הצדדים. לפזר מעל פיסטוקים קצוצים, קינמון, או שקדים מולבנים וקצוצים. לפי החשק.

אין לכם מושג כמה מכוערים יצאו לי בהתחלה....

אין לכם מושג כמה מכוערים יצאו לי בהתחלה....

בעבע

בעבע או בת'אמר (במבטא כבד) אלה מעין פיתות קטנות הנאפות עם ממרח תמרים לחים ומתוקים ומתובלות בשומשום.

לבצק:

5 כוסות קמח

200 גרם חמאה מומסת

50 גרם שמרים טריים

כ-3/4 כוס מים

חצי כפית מלח

1.5 כפות סוכר

למילוי:

400 גרם תמרים לחים, מגולענים וקצוצים ומעט מים.

לציפוי: ביצה טרופה, ושומשום.

הכנה:

מערבבים את חומרי הבצק ולשים לכ-5 דקות עד למרקם רך ולא דביק, ומתפיחים לכשעה. במחבת יש לחמם קלות עם מעט מים את התמרים בכדי שיתרככו ויהיו נוחים לעבודה.
יש ליצור כדורים מהבצק, ובכל אחד מהם גומה אליה יש לדחוס כפית קטנה של מלית תמרים. סוגרים פנימה, ומשטחים למעין פיתה קטנה אותה מרדדים. אז יש לדקור במזלג, למרוח בביצה טרופה ולבזוק מעט שומשום.

את הבעבע יש לאפות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות לערך, כ-15-20 דקות עד להזהבה.

פיתות תמרים קטנות.

פיתות תמרים קטנות ומתוקות. לא כוס התה שלי.

רולדת שקדים וצימוקים (מלפוף)

בדומה לבקלוואה, המלפוף (כלומר מלופף או מגולגל בערבית) מעובד לגליל, ממולא במיני באגוזים, שקדים, צימוקים וסילאן.

לבצק:

4 כוסות קמח

200 גרם חמאה (לשומרי הכשרות – מחמאה)

2 כפות חומץ

כוס מים

למילוי:

100 גרם קוקוס

100 גרם שקדים ואגוזים קצוצים

100 גרם בוטנים

כוס סוכר

כף קנמון

כפית הל טחון טרי

כף שמן

חצי כוס סילאן

הכנה:

יש להמיס את החמאה, להוסיף הקמח, החומץ והמים. ללוש עד לקבלת בצק רך וגמיש ולקרר לכשעתיים (ניתן להכין יום מראש). לחלק הבצק ל-5 כדורים שווים, ומכל כדור יש לרדד עלה דק מאד עליו למרוח שכבה של סילאן ומעל לפזר מתערובת האגוזים. אז לגלגל לרולדה דקה ובה לחרוץ פסים בעזרת סכין בכדי שלאחר האפיה יהיה קל לחלקה לפרוסות מבלי שתתפרק. להבריש בביצה, לבזוק שומשום, ולאפות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, לכ-30 דקות עד שיזהיב. לקרר, לחתוך ולהגיש.

מלפוף עיראקי

מלפוף עיראקי

מבטיחה לסבתא מהצד השני לפצות בפוסט אשכנזי יותר.

יום אחד אפצה גם את הצד האשכנזי באיזה פוסט. עוד נראה

עכשיו כל שנותר לכם (אחרי כל העבודה המתישה, אך המספקת) זה לערוך משתה גדול וצבעוני עמוס כל טוב, ומהשאריות להכין משלוחי מנות יפים ומקוריים לחג.

כמעט שכחתי, תודה אחרונה לאמא שלי, ששוב באה לעזרתי ובקשה נורא יפה (ואף התחננה) שלא אביך אותה שוב ואספר שהיא לא יודעת לבשל, או למשל שמעולם לא היא ולא אני טיגנו בשמן עמוק, מה שגרם לנו להתנהג כמו שתי Headless chickens במטבח. שפתיי חתומות.

גילוי נאות על הטעמים. הילדה שאהבה וגדלה על זנגולה ומרגרינות כנראה שכבר עזבה אותי, ולכן התקשתי לגלות יחסים הדוקים עמה או עם יתר דברי המתיקה, הדורשים לטעמי חיך ותיק וסובלני יותר, כזה שלא הספיק להתרגל ולהתפנק רק על טעמיו העמוקים והחנפניים של השוקולד המריר וקרם המסקרפונה האוורירי.

קטגוריות:: FeaturedPorMelegהמטבח העירקיכללי

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (43)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת הדס:

    איזה כיף!

    ממה שאני מכירה (כלומר, משוק התקווה), כדי לעדן את הטעם של הזנגולה אוכלים אותה עם מעין לחמניה חסרת טעם כזאת, אולי בעצם יש בה קצת הל, שמורידה מהמתיקות ומוסיפה מרקם מעניין.

    ובא לי קוביות סוכר :)

    • מאת פורמלג:

      שמעתי על אותן לחמניות המחזיקות את הזנגולה, אבל לי זה נשמע כמו פצצת חנק אמיתית ולכן ויתרתי מראש :)

    • מאת כרמלה:

      ללחמניה שמחזיקה את הזנגולה קוראים צ'רג.מה שחסר בין כל המתכונים הנפלאים האלו זה חג'באדה. עוגיות קוקוס מתוקות נורא אבל טעימות, תודו שזה השם הכי מצחיק לעוגיה ששמעתם

    • מאת hana:

      בבצק של הבעבע חסר לך תבלין שנותן למאפה את הריח המיוחד לו התבלין הוא חוויג' לאפיה לא החואיג לבישול. דבר שני … עם הזינגולה באה הבת זוג שלה הלחמניה, מאוד רכה ועם נחוח מיוחד קצת כצת מזכיר חמאה מקולקלת ריח מאוד מיוחד בשוק התוה עוד מוכרים אותה ולפי הידועה לי מיכמה המיוחד בא מקמח חומוס אם יש למישהוא את הסוד למתכון פליזזזז תשתפו

  2. מאת נעמה פלד:

    איזה טעימות ואיזה זכרונות.
    כל כך שמחה שצלחתן את השחיה הצורנית בשמן. יצא לכן מצוין!

  3. מאת תמר:

    מריירת על התמונות ומצטערת שאין לי סבתא עיראקית
    והחתולה – היא מהזן של החתול שלנו – גם אם תטילי אותו לסיר עם שמן רותח הוא לא יתעורר…היא מקסימה

  4. מאת טובה:

    זכיתי לגדול על מטעמי משלוח המנות העירקי – החזרת אותי לזכרונות ילדותי.
    מהמשלוח היינו דולים את הבעבות ראשונים, אחר כך התנפלנו על הסהרונים הממולאים באגוזים, שקדים, קוקוס והל ולבסוף על כל השאר…
    לזינגולה ניתן מקום של כבוד פעם ב… כשהיינו מבקרים עם אמא בשוק התקווה ((:
    תודה

  5. מאת אדריאנה:

    אכן ניחוחות וזיכרונות ענוגים של מתוק, רעשנים וליצנים.
    ואימי מזכירה את הצ'וראג- בצק ספירלה מתוק אף הוא שלתוכו היו דוחפים את הזנגולה המתוקה.
    הזוי אך לטעמה טעים עד מאד.
    הצילומים נהדרים .

  6. מאת ארין:

    איזה יופי! אני נמסה פה…. את הרולדות שקדים מכינה בביטחון עוד ביום חמידשי! תענוג.

  7. מאת isi:

    געגועים לילדות מתוקה – תרתי משמע! בדיוק ביקשתי מאימי שתנסה לדלות מזכרונה את המתכונים לנ"ל… איך ניחשת ובאת לי כמלאך! ובנוגע לחתולה – הידעת כי אבקני השושון הצחור מסוכנים לבריאותה?…
    אני בדיוק נפרדתי משלי לאחר יותר משלוש עשרה וחצי שנים. כבר חודשיים ואני לא מסתגלת לחיות בלי!

    • מאת פורמלג:

      שמחה מאד לשמוע איזי, ולא ידעתי על עניין השושן הצחור. מצטערת נורא לשמוע על האובדן, אני חוויתי לא מזמן גם את אובדן כלבי הראשון וזה היה קשה בצורה בלתי יתוארת. אי אפשר לתאר את תחושת האהבה והחום שחיות מסוגלות לתת בצורה טהורה וללא תנאים. את חושבת לאמץ שוב?

  8. מאת לי:

    נהדר, פשוט מקסים.

  9. מאת יעל:

    את לא מבינה מה עשית לי עכשיו…… אחרי דיאטה של 18 יום עם תפריט של 500 קלוריות ביום ועוד הדרך ארוכה (40 יום סהכ)החזרת אותי לבית סבתי ז"ל והתמונות גרמו לטעם לחזור לפה! יואו איך בא לי? בפורים הבא אין מצב שלא אוכל לאכול את זה.
    בלוג רשום ומוגש מהמם. שאפו!!!!!
    דיייי מתה להפסיק בזה הרגע את הדיאטה ולאכול את המתוקים !!! ושלא נדבר על ההתנזרות והקנאה מהמפגש הקרוב בשישי!!!

  10. מאת רותי:

    איזה יופי!! ריגשת אותי בגדול, נהנתי מהתמונות הסיפורים וההומור המטורף שלך (-; 

  11. מאת רויטל:

    מזמן לא פגשתי מישהו שיודע לצלם כל כך מדוייק ומקסים וכותב חד שנון ומרגש בו זמנית
    אחד הפוסטים הטובים שיצא לי לקרוא .
    נ.ב המסת אותי עם חתולת הזנגולה שלך. . .

  12. מאת אילן תלמוד:

    לא יכול לגעת בזנגולה. אבל בשביל בעבע בתמר אמיתי אמכור את נשמתי (קיבלתי במשלוח).

    • מאת פורמלג:

      לקראת הסוף התכוונתי לחשוף את רגשותיי הכנים כלפיי הזנגולה, אבל לא היה לי נעים להעמיד את האמת במקומה. הזנגולה כבר לא מרגשת אותו כבעבר (במילים עדינות). אני מזדקנת.

  13. מאת ליאת:

    תודה על הרשומה המקסימה

  14. אני עם אילן. לגמרי.

    הזנגולה כל כך יפה והפוסט שלך כה מקסים. משהו בדביקות לא "עושה" לי את זה.
    הבעבע תמרים הוא בהחלט כס התה שלי ועם כוס תה עם נענע ליד… גם אני אשמח למכור את נשמתי לשם כך.

    כבר אמרתי לך שאני חולה על הכתיבה שלך?
    נשיקות רבות.

    • מאת רחלי חמיש:

      איזה זכרונות מקסימים העלת לי …
      הכל נראה מקסים וטעים, חסר לי רק הבעבע עם הגבינה , שאין שני לו בטעם .אשמח לקבל את המתכון שלו .

    • מאת פורמלג:

      גם אני עם אילן לגמרי, איבדתי כבר את התשוקה למתוק המחליא הזה, וכנראה שזה נותר טוב לילדים ולימים הקשים של פורים.
      ועוד סוד אחד – אינני באמת אוהבת מתוק, לעיתים אני טועמת ומנסה, אבל אין לי אהבה טהורה למתוקים, וכן גם לשוקולד :) נדמה לי שגם את לא אוהבת מתוק לא?

      כבר מתה לראותך בשישי!

  15. מאת איציק:

    נהדר, ממש בא לאכול, חבל שהגיע אחרי פורים.

  16. מאת tali:

    תודה על המתכונים המפורטים. עושים חשק לאפות….
    ובקשה אחת קטנה
    אני מחפשת מתכון טוב לסמבוסק גבינה שעושים בשבועות
    הבצק עם שמרים אם אינני טועה

  17. מאת פורמלג:

    תודה איציק, וגם אני קצת הצטערתי שיצא לי לפרסם את הפוסט קצת מאוחר מידי – שמור לשנה הבאה :)

  18. מאת חנה:

    הכתיבה, המתכונים והתמונות פשוט מעולים. לצערי, לא נראה לי שאני אנסה משהו מזה בבית (טיגון בשמן עמוק ושמרים, ביחד ולחוד, הם הפחדים היותר מודחקים שלי).

    • מאת Pormeleg:

      חנה (תודה רבה על השבחים) אני איתך, הטיגון בשמן עמוק הוא מהמוצדקים שבפחדים, אבל השמרים? משחק ילדים, באמת. אין כמו כמו ריח ומרקם של בצק שמרים טוב.

  19. מאת חן:

    איזה כיף….
    אבל לי יש סבתא שמכינה את הכל…. (עירקית)
    ולכן אני לא מכינה :-)

    • מאת אילנה חיון:

      הי חן
      אשמח אם תשאלי את סבתא שלך איך מכינים את הלחמניה של הזנגולה ,את הצ'רגאיי,
      הסתובבתי ביום שישי האחרון בשוק התקווה ,נזכרתי בילדותי ,עת הייתי הולכת עם סבתי לשם כשגרה בקרית שלום..היום כבר אין בית יש כביש…ונזכרתי בכל הממתקים העירקיים הללו ,לצערי כבר אמי גם לא איתנו ,וכל מי שנשאר לא יודע להכין..
      תודה
      אילנה

  20. מאת זהבה ו.:

    מתכון של העוגיות משהו משהו אתר נהדר תודה רבה,,,,,

  21. מאת מירי:

    הי בעקבות כתבה בעיתון ישראל היום נתוודעתי לאתר המדהים,מלא תוכן עניין-ברכותיי לצוות.
    כ-קונדיטורית העוסקת בתחום העוגיות המרוקאיות ולאחר סדנאות לא מעטות ברבאט/פס/קזבלנקה ואגדיר ,תמיד שמחה ללמוד וללהעשיר הידע ולשמחתי פגשתי בזנגולה אשר בהחלט יכולה לכבד בנוכחותה מגש מתוקים מרוקאי-תודה
    אגב,המימונה בפתח-אשמח לנדב מתכון למופלטה….שבוע טוב

  22. מרשים. ונראה טוב. כרגיל :)
    שלום, קוראים לי בישול בזול וגם אני פוחדת מטיגון עמוק. אישי אמון על התחום הזה בביתינו, כשהתפקיד שלי במקרה זה הוא לעמוד בטווח ביטחון ולצעוק עליו בהיסטריה שיזהר.

  23. מאת רוחמה:

    וואו גדול ,כולי צמרמורת , החזרת אותי לילדות , שתחיי חיים ארוכים , אמי ז"ל הייתה מכינה בעבע תמרים וזינגולה , וכל מטעמי עירק , בפוסטר שלך, והצורת ההכנה שהעלת למחשב , נתן לי לחוש גם את הטעם מהמטעמים בילדות שגדלתי עליהם , חבל שאמי ז"ל לא היית עכשיו פה איתי , בכדי לחוש שוב את הטעם והריח שעולה מהסירים שלה , גם בפורים וגם כל השנה , אין כמו מאכלי עירק . תודה לך על הזכרונות העברת לי, שתחיי באושר ובריאות .תודה

  24. מאת טל:

    אני רוצה לדעת משהו אחר לחלוטין: איך את מצליחה לבשל ולנקות ולצלם והכל…. בלי שיהרס לך הלק?!

  25. מאת כוכבה מזרחי:

    המתכון של הבעבע פשוט לא נכון. הבצק יוצא קשה ולא נעים לעבודה והתוצאה הסופית פשוט לא טעימה וחבל . גם על המצרכים ובעיקר על העבודה שהשקעתי.

  26. מאת אושרית:

    מישהו מכיר את הממתק "חלוואת" או משהו כזה? זה ממתק טחינה/חלווה מתוק ממש ואוכלים אותו עם פיתה דקה (נשמע לי כמו לאפה). מחפשת מתכון בנרות!

    • מאת חנה:

      3כפות קמח
      שלוש רבעי כוס סוכר
      כוס אחת מים
      הל,שקדים,
      אופן ההכנה,לערבב במחבת את הקמח עד להשחמה להוסיף את המים והסוכר וההל ולערבב במהירות עד לקבלת תערובת חלקה ללא גושים,להעביר לקערת הגשה ןלפזר את השקדים מעל.בהצלחה ובתאבון..וכמובן לא לשכוח לקנות פיתה

השארת תגובה