מתעתע כמו מזג האוויר: מרק חם-קר של כרובית, קישואים ועגבניות עם הפתעות ארטישוק צלוי

מסבא ירשתי את הצורך שבשמירת זוג מספריים בכל מקום, מסבתא את "הלימונים" (במלעיל) והפחד מזריקת אוכל. מאמא שלי את יכולת התוכחה וההתנצחות, ומרותם את החוש למתוק. אך יש משהו אחד שפיתחתי בזכות עצמי, וזו אהבתי לניסיון ושלוב טעמים ומרקמים שונים שלא בהכרח תמיד עובדים עבור כולם.

לצערי, או בעצם לשמחתי, אין לי את האפשרות לצקת כאן היום את המנה הקבועה של "נתגדלתי על ברכיה של סבתי\אמי, ממנה למדתי לבשל מטעמים אותנטיים ומיוחדים עוד מינקות", אלא להפך (אמא – גוללי עתה למתכון). אמי שמעולם לא למדה לבשל והייתה לאשת קריירה ואם חד-הורית, השאירה אותי לא מעט בחסות קרובי המשפחה ועם ארוחות מהירות, קרות ובריאות. את החיבה לבישול כנראה גיליתי כשרק הייתי בת 17, כשאמי ששנים התנזרה מתוצריו של הסיטרא אחרא – המיקרוגל, הכבלים והקטשופ, לבסוף הפכה לקלה יותר להשפעה והסכימה להכניס את הללו הביתה.

משזה קרה, הדבר הראשון ש"בשלתי" לעצמי היה התגשמות כל חלומותיי הלחים – פיתה עם גבינה צהובה וקטשופ במיקרוגל. אתם ודאי כבר התחלתם לצקצק, אך אתם חייבים להבין שאני בת דור שכזה שמחד מעריך היטב טעמים מורכבים ובנויים שכבות ומרובי תהליכים, אך באותה הנשימה מסוגל להעריך קערת חומוס, פיתה עם גבינה צהובה או נחשי גומי מתוקים-חמוצים.

הו גאמיברז, אני אוהבת אתכם כמו נתחי טונה טריים וקטנים.

בדומה ל"איזה מזל אתה?" אני דווקא מעדיפה לברר עם האנשים שאני פוגשת, מהם שלושת המזונות שהם היו בוחרים לאכול לשארית חייהם. נראה לי שזה יכול קצת יותר להסביר לי מי הם ומאיפה הם באים. התשובה שלי תמיד מתחכמת ולא יציבה, רוב הזמן מדובר בהמבורגר, טונה אדומה טריה, והאחרון המשתנה הוא: צ'יפס\פיצה עם פפרוני\ארטישוק רומאי\סלט סומטאם\ביף וולינגטון\נחשי גומי\גלידת בצק עוגיות וניוקי גורגונזולה. קשה להחליט.

אם רוצים להתחיל להתפלסף בדבר, אפשר להגיד כי מדובר בכור היתוך או עידן פוסט-מודרני נטול היררכיות של טוב ורע בכל הנוגע לעולם האוכל. עברנו תהליך יחסית מאד מהיר באבולוציה של האוכל הישראלי, החל מאוכל חסר טעם ודל אמצעים ועד לאוכל עשיר מכל הטוב שהעולם מציע, שהוביל לילדות עשוקה ועמוסת רגשות אשם ועד להשמנת יתר והזנחה נפשעת של גופנו.

לפני כמה ימים גיליתי שאני "תקועה" עם יותר מידי קישואים וראש כרובית אחד גדול שלא עשו לי שום חשק לפרגן להם בפוסט מהודר משלהם, אלא בעיקר גרמו לי לפחד שיגיעו לידי מצב של רקבון והשלכה לפח. מצויידת בחוסר רצון ועייפות שהצטברה, החלטתי שהם לא ראויים לראות את חושכו של הפח וזרקתי את כולם הישר לסיר בחיתוך גס להתבשל במים. נראה כבר מה יצא.

מתרככים

ניצלו מהפח

לפעמים זה כבר לא נעים. לכאורה בקשתי מעצמי יפה, "לתקוע" ארוחה מהירה שלא תסבך אותי עם הירושה מסבתא, עם הרעב של רותם והעייפות שלי, אך פתאום נדלקה לי נורה חשופה מעל הראש והתחלתי לזוז כמו משוגעת.

מרק חם-קר של כרובית, קישואים ועגבניות, עם הפתעות ארטישוק צלוי:

מדובר במרק שכולו הפתעות של טעמים, טקסטורות וטמפרטורות שלא מניחים לחיך להרדם. אישית, אינני אוהבת מנות גדולות של מרק טחון ואחיד בטעמיו, טעים ככל שיהיה. במרקים טחונים שכאלה רצוי מאד לטעמי, לערב מרכיבים מטעמים וטקסטורות שונות, כמו ירקות קלויים, גבינות, פיצוחי תבלינים שלמים וכו'.

מצרכים לסיר ענק:

ראש כרובית

כ-4 קישואים

חבילת בצל ירוק

חצי ראש שום טרי

כ-8 עגבניות בינוניות ומתוקות

200 גר' ארטישוק רומאי (ניתן לקנות)

או 5 ארטישוקים טריים

ו\או חבילת אספרגוס

פפריקה מעושנת

שמן זית

מלח ופלפל

2 כפיות זרעי סלרי

2 כפיות רוזמרין יבש

הכנה:

קלו על מחבת פסים או סתם במחבת, חבילת בצל ירוק שלמה עם מעט שמן זית ומלח עד לרפיון מוחלט. חתכו בגסות את הכרובית והקישואים, כסו במים ובשלו עד לריכוך.

נישנושי בצל ירוק מתקתק-מריר

נישנושי בצל ירוק קלוי, שטעמו מתקתק-מריר לחווית מרק מושלמת

משהתרככו, סננו מחצית ממי הבישול (או לפי דרגת הסמיכות החביבה עליכם) וטחנו יחד עם הבצל הירוק הצלוי למרקם אחיד (אפשר גם בלי הבצל הירוק). הוסיפו כף מלח ופלפל, כפית זרעי סלרי וכפית רוזמרין יבש, וכמה זילופים נדיבים של שמן זית.

טחון וחלק

אופציה נוספת היא טחינת המרק בלי הבצל הירוק, אך בשלובו מעל המרק בעת ההגשה

טחנו את העגבניות הטריות המתוקות והבשלות בבלנדר יחד עם כמה שיני שום טריות, מלח, פלפל ושמן זית.

להגשה, הקפיצו במעט שמן זית (באותה מחבת שהשתמשתם בה לבצל הירוק) גם את האספרגוס ו\או את הארטישוק שנחלט במים רותחים, וקולף. תחליף מאד טעים לאספרגוס\ארטישוק הטרי הוא הארטישוק הרומאי שניתן לרכישה ומגיע עטוף שמן זית משובח ונהדר.

חולטים, מקלפים ומגישים עם המרק.

הרכבת המנה:

כרגע יש לכם שני מרקים, האחד מרק חם של כרובית וקישואים (ובצל ירוק מקורמל), ומרק עגבניות קר ושומי. מזגו לקערה מהמרק החם ולאמצע את מרק העגבניות הקריר.

אופציה אחת: עם ארטישוק רומאי ואספרגוס

מעל הניחו את האספרגוס ו\או הארטישוק הרומאי\טרי וקלוי בשמן זית. טפטפו עוד מעט שמן זית, פפריקה מעושנת, מעט מזרעי הסלרי והרוזמרין היבש.

אופציה שנייה: ארטישוק טרי חלוט וצלוי

אופציה שנייה: ארטישוק טרי חלוט וצלוי

חם, קר, מעושן, מתוק ומושלם.

חם, קר, מעושן, מתוק ומושלם.

הטעם הקרמי והאדמתי של מרק הכרובית-קישואים החם, בשלובו עם המתיקות והחריפות של מרק העגבניות השומי הקריר, בתוספת ההפתעות המעושנות של חטיפי התבלינים וחתיכות הארטישוק, עשו לחבריי בארוחת הערב, חגיגה של טעמים ומרקמים מפתיעים כמו שאני כל כך אוהבת ושכל כך קיוותי שיאהבו. מושלם לחורף החם-קר שלנו.

להרשמה לעדכונים על פוסטים חדשים בבייגלה
הכניסו את כתובת המייל בבקשה: 

קטגוריות:: FeaturedPorMelegאוכל צמחונימרקיםשיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (15)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת אדריאנה:

    פתחת את האביב בגדול.
    איזה ציבעוניות, וטעם החיים , לחיים טובים.
    מרהיב ויפה, ובטוחה שזה טעים ומזקק.
    תודה
    אנסה בטוח.

  2. מאת רועי:

    נראה מושלם!!!! שלוב טעמים מנצח.

  3. מאת ארין:

    Love the little stories, love the colors and adore the picture styling. so great!

  4. מאת רותי:

    אני הולכת על: מרק עוף, סלט שומר לימוני עם שרימפס, ולמתוקים עוגיות מרציפן ;-) עד סוף חיי!

  5. מאת אריק:

    מדהים!

  6. מאת רותם:

    אחד המרקים הכי טובים שיצא לי לטעום

  7. מאת מאיה:

    בתור אחת הזוכות המאושרות בטעימה היישר מסירה המבעבע של בלוגרית האוכל הדגולה של ימינו (צריך להתחנף קצת כדי לשמר את הסטטוס…) אבקש להעיד כי מדובר במרק משובח (מאלה שגורמים לך בלית ברירה, גם אם זה משפיל מעט, לנגב את תחתית הקערה עם האצבע) וגם קל מאוד להכנה (כשמישהו אחר מכין..).
    ואל תהיו נבלות – תזמינו את חבריכם מאותגרי הבלנדר והם יאהבו אתכם לנצח נצחים!

  8. מאת קטורה:

    אני חייבת להודות שהייתי סקפטית לגבי הפפריקה המעושנת והעירוב בין חם לקר, ונאלצתי לאכול את הכובע, מיד אחרי שסיימתי לזלול את המרק.

  9. מאת ליהי:

    אהבתי מאוד את הכתיבה והתמונות מדליקות מדליקות!
    איפה אני גם יכולה לקבל טעימה!?

  10. מאת פאי שלג:

    יואו פור לראות את זה גורם לי לתחושת נעימות כמעט מינית שהגיעה עם המרק גם בלייב !!

  11. מאת רונה ש.:

    באתי בגלל ארוחת ההתרמה ונשארתי בגלל כל היופי הזה…. תענוג להיות פה, אך איך אצליח לקרוא את כל זה עכשיו ?? ישנה אפשרות לקבל עדכונים על הפוסטים שלך ? שמחה לראות שיש גם לצמחונים מקום לאוכל נפלא והתייחסות …!

  12. מאת רונה ש.:

    ויצירתיות!

  13. מאת חיה:

    איזה יופי של טעמים!!!!
    אוהבת מאד את המקוריות שלך . והתמונות ? רק גרמו לי להאנח בשקט על השלמות:-))
    תודה
    חיה.

השארת תגובה