חזה כבש ממולא – חיסול ממוקד שאפילו עובד נתן לא היה יכול למנוע

בתחילת שנות התשעים שכבתי בבית חולים השרון בחדר אחד עם טיפוס מרשים וצבעוני במיוחד במיוחד. עובד נתן. שנינו עברנו ניתוח קיצור קיבה שכלל פתיחת בטן והקטנת הקיבה באמצעות סיכוך (בסיכות מהדק! מה שאתם שומעים). היינו מוכנים שיהדקו לנו את הבטן, רק לא להיות יותר שמנים. בגלל הכאבים הוסיפו מורפיום לנוזלי העירוי שקיבלנו ואנחנו שכבנו רדומים במרבית הזמן.

באחת הפעמים שהתעוררתי קלטתי שבחדר נמצאים חבריו של עובד ביניהם אנשי תקשורת מפורסמים וגם רן פקר, שהיה אחד מקציני הטייסת, בה שירתי 30 שנים קודם לכן. כולם איחלו לעובד גזרה חדשה שתאפשר לו לטחון את בתולות ציון הממתינות לו בכיליון עיניים. אבל יותר מכך, הם הספידו את אורגיות הבשרים שלא ישובו עוד בעקבות תפירת הלוע של עובד ומעל לכל ביכו את צוואר הכבש הממולא שעובד כל כך היטיב לעשות.

עובד נתן שימש במשך שנים רבות כשומר הראש האישי של ראשי ממשלת ישראל. גולדה מאיר, יצחק רבין ומנחם בגין זיכרונם לברכה, על כולם הגן גופו הגדול של עובד. כאספן סיפורים, יכולתי להקשיב לסיפוריו של עובד במשך שעות והוא ידע לספר סיפור. שמעתי ממנו סיפורים בלי סוף על מסעותיו ברחבי העולם עם ראשי הממשלה. "מה אתה יודע? באיראן של השאח הפרסי, ישנתי כמה לילות עם רבין במיטה אחת, לא הייתה ברירה אחרת…". עובד ניחן בחוש הומור נדיר והיה פולט הערות אשר גרמו לי לצחוק ולזעזע את התפרים הכואבים שסגרו לי את הבטן.

גולדה מאיר מדיחה כלים צילום: דוד רובינגר

פעם כדי להפסיק את שטף ההומור שלו (כי בגלל השטויות שלו נפתח לי תפר) הסטתי את הנושא.

-          תגיד עובד, מה זה הצוואר הממולא שהחברה שלך דיברו עליו.

-          אה, זה מעדן מלכים. אני לוקח צוואר כבש. מרוקן אותו בסכין חדה מעמוד השדרה. ממלא באורז ושאר טובין-מבישין. תופר ואופה בתנור במשך כמה שעות.

-          ומה יהיה עם זה עכשיו, אחרי קיצור הקיבה שעברנו.

-          קיצור הקיבה לא עובד על דברים טעימים כאלה. אתה תראה שכשנגיע אל הכבש, נבלע אותו. אל תדאג….

-          אז בשביל מה עשינו את הניתוח?

-          אנא אערף? בחיי שאני לא מבין למה נכנסתי לחרבון הזה? תשמע ממני. החמור נשאר חמור, גם כשמלבישים אותו בחליפה ומקצרים לו את האוזניים. וה"אחו-אל בלעה" יזלול וישאב, גם אם תקשור ותחתוך לו את הקיבה. כלום לא יעזור.

בתוך חמישה חודשים הוריד כל אחד מאיתנו 60 קילוגרמים. זה היה מדהים! אבל רק לתקופה קצרה בלבד. אבל כמו שאמר עובד, שנינו חמורים ושנינו חזרנו לזלול והקיבה נענתה לנו והתרחבה בהתאם.

עובד ואני פנינו אל חיינו ומאז לא נפגשנו. אבל דבר אחד לא הניח לי, עניין צוואר הכבש הממולא העסיק אותי. מצאתי קצב ערבי שלימד אותי לגלף ולשלוף את העצם מתוך בשר צוואר הכבש, כך שהתקבל גליל למילוי והתוצאה הייתה נפלאה. האורז ספג את טעמו הנפלא של הכבש והטריף את כל הסועדים. כל כמות שעשיתי לא הספיקה. אנשים הכניסו אל קרבם כמעט כוס אורז לפני בישול וכל המנות האחרות נדחו והושבו בבושת פנים.

מחירו של צוואר כבש הוא 80 שקלים לקילו! שמונה סועדים אוכלים בקלות שני צווארים במשקל 1/2 2 קילו לכל צוואר. (הצוואר נשקל עם העצם הפנימית) והרי לכם מנה אשר מתחילה בארבע מאות שקלים ללא המילוי הפנימי. קצת יקר. נכון?

לפני כמה שנים, גילה לי קצב ערבי אחר, שניתן למלא גם את חזה הכבש (40 שקלים לקילו) ובחלק הזה ניתן למלא יותר אורז. אפילו אחד, אהבל כמוני, עם דיסקלקוליה מתקדמת מבין בחישוב מהיר שזה מפחית בחצי את מחיר המנה. "יאללה" אמרתי לו ובו במקום חתך הקצב והפריד את מעטה בשר החזה לשתי יריעות בשר מחוברות בבסיסן. לכל חזה ניתן להכניס למעלה מכוס וחצי אורז(לפני בישול).

חזה כבש ממולא

יומיים לפני הארוחה:

1 חזה כבש פעור

1/2 כוס שמן בישול (לו הייתי שף. הייתי כותב 1/2 כוס שמן זית, יותר יקר ויותר יוקרתי. אבל התוצאה זהה. ניסיתי…)

1כף פפריקה מתוקה

4 שיני שום כתושות

כפית מלח וכפית פלפל שחור

ערבבתי את החומרים לכדי משפחה ומושחתי את חזה הכבש מכל הצדדים. עטפתי ביריעה נצמדת ואפסנתי בתחתית המקרר למשך יומיים.

יום לפני הארוחה:

בישלתי 2 וחצי כוסות אורז. ולאחר שהאורז התקרר ערבבתי עם:

400 גרם לבבות עוף קצוצים

3 עגבניות קצוצות

300 גרם שקדים מולבנים קלויים

200 גרם צימוקים

כפית מחוקה בהרת

מלח, פלפל שחור

באשמורת מוקדמת של יום הארוחה (אפשר גם בלילה לפני, אני פשוט טיפוס של בוקר), תפרתי את חזה הכבש לכיס ענק. דחסתי פנימה את רוב חומרי המילוי שהכנתי. את השאר דחסתי לשני מקטעי מעי פרה מנוקים מראש ומוקפאים אצלי במקרר. סגרתי את חזה הכבש, לא לפני ששפכתי לתוכו חצי כוס מים. תפרתי גם את קצוות המעיים בתפר קו כמו שלימדו אותי בשיעורי המלאכה בבתי הספר העניים של שנות החמישים.

שימנתי תבנית אפיה עמוקה. הצבתי את כל הטובין בתוכה. כיסיתי בנייר אפיה ועטפתי ביריעות אלומיניום. אינני אוהב את טעם המגע של האלומיניום בבשר, לכן אני חוצץ ביניהם בנייר אפיה. הכנסתי לשעה אחת לתנור מחומם ל200 מעלות. לאחר מכן הורדתי את החום ל110 מעלות ואפיתי במשך 6 שעות.

אחרית דבר:

את עובד לא ראיתי כבר כמעט עשרים שנה. אבל בשנת 1995 ראיתי אותו בטלביזיה, מפר את שתיקת שירותי הביטחון בכל הקשור במחדל אבטחת ראש ממשלת ישראל יצחק רבין ז"ל. פניו של עובד הביעו זעזוע וזעם. "מה זה? איזה ביזיון זה? ככה שומרים על "מרחב סטרילי"? זאת בדיחה! בשום אופן אי אפשר לקרוא לזה שמירה!" הוא כעס. עובד נתן, שומר הראש הוותיק של ראשי הממשלה, ידע על מה שהוא מדבר. שנים אחר כך למדתי מן העיתונות שהוא יועץ אבטחה לאילי הון יהודיים בעולם.

חזה הכבש הממולא ושאר מרעיו הבשריים יצאו מן התנור הישר אל השולחן והתאיידו בתוך זמן קצר. משפחת הטורפים אכלה ונברה בעצמות החזה, מאיימים זה על זה בסכינים ומזלגות, כובשים עוד נתח ועורמים עוד תלולית אורז. והטבח נדד במחשבתו והתגעגע אל עובד מלך הבשן, הרובץ כנראה בימים אלה על תענוגות הבשרים ומשמני הארץ.

החזה הזה יפקוד את שולחננו בפעם הבאה, בארוחת הצהריים של חג הפסח. אלא אם כן יעלה על במת התיאבון מלך חדש.

זה מה שהשאירו לי הפורעים בעודי שקוע במחשבות…

להרשמה לעדכונים על פוסטים חדשים בבייגלה
הכניסו את כתובת המייל בבקשה: 

קטגוריות:: Featuredבשרמסלנסקישיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (33)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת riki:

    כמה טוב למצוא אותך כאן אחרי שתיקה ארוכה. הסיפורים שלך שפתיים יישקו ועובד נתן היה גם רקדן מחונן הידעת?

  2. מאת cooknbake:

    סוף סוף אפשר לקרוא אותך שוב!

    נהנתי.

  3. מאת סמדי:

    במילה אחת אימא
    ובכמה מילים נהנתי מאוד מהמלל וגם מהתמונות מאמצת לשלחני

    תבורך יקירי באשר אתה

  4. מאת Roni Tagansky:

    כיף כל כך לקרוא אותך שוב איש מקסים

  5. מאת yaffa goz:

    עובד נתן הוא מדור הנפילים שכבר אין להם מקום במדינה שלנו…. לא מדמיינת אותו שומר על ביבי ושאר האפסים שמאכלסים את כנסת ישראל..
    הכתיבה שלך משובחת ומשביחה. עקבתי אחריך באתר תפוז ואמשיך פה. גם אתה זן נדיר ונכחד.

    • מאת אילנה:

      כמה אני מסכימה עם כל מילה בתגובתך!בהכל!איני מכירה את עובד אישית,אלא מהכתבות השונות במשך השנים האיש באמת נפיל מהזן הנדיר! אבל פי מלא ריר ממתכון אין ספק שאבדוק זאת בסוף שבוע קר זה – כדי "לאמת"(…..)את ההמלצה – להכין לשלחן הפסח. מקוה לעוד כאלו.

  6. מאת דינה:

    אחו-אל-בלעה…
    אם עודה פם תשתוק כל כך הרבה זמן, אתה פותח חשבון בבנק הלא נכון.
    אני שזכיתי שתכין את החזה הזה אצלי במטבח (מכפת לי להשוויץ) יודעת על מה אתה מדבר ועומדת אחרי כל מילה המתארת את התענוג הזה.
    מתגעגעת.

  7. מאת חיליק:

    כיף לקרוא אותך שוב

  8. מאת טובה:

    כתבת משעשע ((:
    והמתכון… והתמונות… והשיעור בחיסכון… תודה!!!

  9. מאת (JOKERIT)שרית:

    ווהאו התמונות נראות מדהימות , אהבתי לחלוטין נותן חשק לעשות דבר כזה , אבל זה בטח להרבה אנשים , אהבתי מאד ….

  10. מאת אייבורי:

    בחיי התגעגעתי

    ועכשיו נשארתי רעב

  11. מאת פנינה:

    חבל שעל רבין לא שמרו כמו שצריך כי היריה של יגאל עמיר היתה יריית הפתיחבה לצרות הגדולות של המדינה שלנו…. כולם כעסו על מי שאמר ניגמרה לי המדינה… אבל להרבה מאיתנו ניגמרה המדינה ולא תשוב להיות מה שהייתה..
    תודה על המתכון ועל הזכרונות שחלקת איתנו. אשמח לקרוא עוד…..

  12. מאת ליבי:

    מסלנסקי, אתה מלך ותפרת לנו את השבת. אח יא ראב איזה סיפור לפצוח בו את הסופ"שי. איך לא יהיה טוב ככה ?! תודה תודה -

  13. מאת דורון- הקבב הרומני של דורון:

    יצאה יפה גולדה בתמונה.
    תמונות האוכל משגעות. שאפו לבשלן ולכותבת.

  14. מאת איל שמיר:

    התגעגעתי אליך כלכך, אין לך מושג :-)

    טוב שיש פה במה למי שרוצה לכתוב לא כל שבוע…

  15. מאת צחי:

    ברוך שובך מסלנסקי, כמה טוב לקרוא אותך שוב. חסרת מאוד.

  16. מאת גוני:

    היה כיף לקרוא, תודה.

  17. מאת pontch:

    פשוט נפלאאא
    תענוג לקרוא אותך תמיד ולהתענג על המטעמים שלך עוד יותר.
    ברוך שובך!
    התגעגענו כולנו אלייך!

  18. מאת bigjack:

    הכתיבה והאוכל שלך היו חסרים לי מאד.
    כהרגלך אתה סוחף עם הסיפור ומביא את החשק עם המתכון והתמונות.

  19. מאת לורי:

    הללויה! מסלנסקי, תענוג לקרוא אותך שוב!

  20. מאת הדס:

    מסלנסקי כולי נרעשת.. רק עכשיו גיליתי שאתה האבא של נעמה.. אני עקבתי אחרי הבלוג שלך, מאד אהבתי את הסיפורים ואת המתכונים וגם היום אני מוציאה ממנו מתכונים.
    למען האמת, לפני מספר שבועות הייתי בערב נשים אצל גיתי ובהמלצתך ביקשתי עוף שלם ללא עצמות בשביל טבית לשבת. כמובן שמצאתי את המתכון של הטבית שלך בבלוג ונהנו מאד מהתוצאה (למרות שלדעתי יש מצב למקצי שיפורים – יש מתכונים שצריך לגדול איתם אין מה לעשות)
    שמחה לפגוש אותך שוב

  21. מאת חיה:

    איזה יופי של סיפור…
    המתכון מצריך התארגנות רצינית:-))
    תודה
    חיה.

  22. מאת מתי ג'י:

    סוף סוף ניתן לקרוא אותך שוב.
    התגעגעתי למילים שמשאירות טעם טוב לפחות כמו זה שהאוכל משאיר.

    ברוך שובך לחיינו!

  23. מאת טליה:

    יששש! תענוג צרוף לקבל אותך בחזרה! איך שמחתי!
    מתה על הסיפורים ועל המתכונים,אין כמוך.

  24. מאת פנינהט:

    מסלנסקי כמה התגעגעתי לכתיבתך, מקווה שזו סנונית ראשונה המבשרת את האביב ונמשיך לקרוא מפרי עטך כאן בבלוג הנפלא של בתך שירשה ללא כל ספק את כשרון הכתיבה שלך.

  25. מאת עדי:

    מסלנסקי,
    מדי פעם הייתי תוהה, מה הסיבה לשתיקתך.
    שיערתי שאולי אתה כותב ספר.
    והנה אני מקבלת מייל ששבת, ושוב כייף לקרוא אותך.
    אתה כותב נהדר.
    תודה לך.
    המשך לכתוב ולהנות את קוראיך.

  26. מאת הגורסת:

    ברוך שובך, מסלנסקי!

    אמנם נגעלת בטרוף מכבשים, אבל אליך ממש-ממש-ממש התגעגעתי }{

  27. מאת עינת (יער עד):

    איזה כייף לקרוא אותך פה!
    התגעגעתי לסיפורים שלך, אין כמו אספני סיפורים.

  28. מאת יוכי:

    איזה יופי לפתוח ככה את הבוקר ולראות שחזרת!!! אין לך מושג כמה חסרת.
    כשרון הכתיבה שלך וכמובן הבישולים שלך הם כאלה שאסור שתשמור אותם לעצמך אלא תשתף את האחרים בברכה ששורה עלייך.
    מקווה לשמוע ולקרוא את יצירותייך.

  29. על כל הכבשים והפרות והתרנגולות שימסרו את נפשם
    על קידוש הכתבה הזו לבדה ?
    ממממממאא-אא-א-ה

  30. מסלנסקי היקר
    אני שמחה מאוד שחזרצ לכתוב. לצערי אל הבלוג שלך התוודעתי רק ברשומת הפרידה, אבל עברתי רשומה רשומה וגיליתי אדם בעל ידע עצום, ולא רק באוכל.
    שאלה לי אלייך… ניתן לקבל עדכונים לפוסטים שלך בלבד?

  31. מאת talula:

    חבל שתועפות המידע, הסיפורים והמתכונים שנשארו בתפוז בלתי נגישים. מזל שחזרת. התגעגעתי.

  32. מאת africanmeat:

    שלום לך אדם יקר כמו תמיד סיפוריך והמתכונים שלך הם השראה בשבילי .נעלמתה לנו בלי סיפורים מהחיים ובלי מתכונים מדהימים .
    הדבקתה אותי באהבת הבישול שלך ואני מודה לך .מתכון זה ניראה טעים להפליא .מענין אך יצא מתכון זה עם במקום להכניס לתנור אני אכניס אותו למעשנתבלי ניר הכסף בהתחלה ל 8 שעות על 110 מעלות עם עץ של תפוח עץ ?
    תודה שחזרתה .

השארת תגובה