עוגת פולנטה ומרמלדה – קחו עוד עוגת תפוז, אתם יודעים למה

אצלי כל עונה נפתחת עם החרדות שלה. בקיץ, למשל אני רוצה למשוך עוד קצת את ענין השרוולים הארוכים, הזרועות שלי עדיין לא שזופות ודי רופסות ועד שאני לא מטגנת את עצמי היטב במרפסת ביחידות, לא ממש בא לי לחשוף אותן לעיניי כל. הנה איווררתי תסביך בפרהסיה ועכשיו לא תתפלאו אם תתפסו אותי מתהלכת עם מעיל פרווה באמצע יוני. אני אגיד שקר לי ושהיוני הזה קריר מהרגיל ואתם תחייכו בהבנה ותפנו אותי למכון השיזוף הקרוב, בעדינות.

חורף אני אוהבת. בעיקר התלבשויות של חורף. בעוד שבקיץ, אחרי שאני משתזפת ומתרגל, אני הולכת חצי ערומה, אז בחורף יש איפה להתבטא. יש לי שמלות נהדרות וגרביונים ומעילים וצעיפים וכובעים ו… שמחה גדולה. החורף הוא שעתן הגדולה של חובבות הגרדרובה, שתדעו.

אבל גם לחורף שמורה פוביה משלו. יש אנשים שלא יכולים לסבול ריח גויאבות וישנן פסיכיות מסוגי שלא יכולות להריח אפילו צל צילו של ריח קלמנטינות. לא יעזור כמה שיקראו לקלמנטינות בשמות יפים כמו מיכל, טעמן בעיניי בלתי נסבל. אני משתדלת לא לגעת בכפתוריה של מעלית שמישהו אכל בה קלמנטינה, נמנעת מללחוץ יד לנחשדים בקילופה ובורחת כמו מאש מקרונות רכבת בהם יש צל צילו של ריח הפרפיום הנלוז הזה. מטורפת, אני יודעת.

אני מתביישת לאמר, אבל פעם, כשהייתי נעמה של ג'2, אסרתי על ילדי הכתה שלי להביא קלמנטינות לבית הספר ושידלתי אותם מאד מאד לאכול תפוחים ובננות. "יש לי אלרגיה קשה" שיקרתי במצח נחושה לאחת האמהות שהתלוננה "אני פורחת ומתנפחת" הגזמתי היטב ובלי בושה. טוב עשה משרד החינוך שהפסיק להחזיק אותי במצבת המורים שלו, הילדים יכולים לאכול מה שבא להם ואף מורה משוגעת לא טוחנת להם את הראש עם שירי רחל ואלתרמן מכתה א'.

רק אל תיגע בי, פן תפגע בי!

אבל תפוזים אני אוהבת וגם אשכוליות. חלק ממצוות החורף הן הכנת עוגת תפוזים וישנן רבות, טובות, גבוהות וניחוחיות. אמי, הורתי התבונית, היתה מכינה עוגות תפוזים נהדרות בסיר פלא, כשהחשמל היה ביוקר. העוגה היתה יושב לה בבטחה על אש קטנה ומחכה בסבלנות שישלפו אותה ויבזקו עליה אבקת סוכר. אז לא הערכתי את הטוב הזה והעדפתי בבירור עוגת שיש או שוקולד, אבל היום אני מבינה שטעמן של עוגות התפוזים העדינדינות עיצב אותי וילווה אותי עד יומי האחרון.

את תרומתי למאזן הדמוגרפי המדלדל של התפוזים אני מרימה בדמות עוגת מרמלדה ופולנטה מטריפה. ו… היא הפוכה. אין לי מושג מה קפץ עליי עם העוגות ההפוכות. אולי זה הרגע הזה, המותח, שלפני ההפיכה, שאת תוהה אם העוגה תדבק לתבנית, תיפול לך על הריצפה או תצא כמו גדולה. אולי זה היופי הזה, המושל בכיפה. אני לא יכולה להבטיח שזו ההפוכה האחרונה לעונה, אבל אני אשתדל. טוב? טוב.

טקסטורה של שמש

עוגת מרמלדה ופולנטה (תבנית פיירקס 26)

חומרים למרמלדה:

2 תפוזים יפים וחלקי קליפה

כוס וחצי מים

כוס סוכר

אופן הכנת המרמלדה:

1. שוטפים היטב את התפוזים, מסירים מדבקות ומייבשים. חותכים לפרוסות דקיקות את התפוזים יחד עם הקליפה.

פרוסות דקיקות של תפוזים

2. במחבת מרתיחים את הסוכר והמים עד שהסוכר נמס.

3. מניחים את פרוסות התפוזים במחבת ומבשלים על אש קטנה כרבע שעה עד שהקליפות מתרככות והרוטב מצטמצם.

כאן מכינים מרמלדה מהירה

4. מקררים מעט ומצפים תבנית פיירקס עגולה ומשומנת היטב בחמאה. את הדפנות מצפים בחצאים (פשוט חותחים את פרוסות התפוז באמצע).

מסדרים שמשות קטנות בתבנית

5. שומרים את רוטב הסוכר שנוצר במחבת, נשתמש בו בהמשך.

חומרים לעיסת העוגה:

200 גרם חמאה רכה מאד

כוס וחצי סוכר

4 ביצים

כפית גרידת לימון או תפוז

3/4 כוס שקדים טחונים

3 כוסות קמח תופח

1/2 כוס פולנטה

גביע שמנת חמוצה של פעם

1/3 כוס מיץ תפוזים או מיץ לימון

אופן הכנת העוגה:

1. בקערת הקצפה מקציפים את החמאה עם הסוכר עד לקבלת תערובת בהירה, תפוחה ואוורירית.

2. מוסיפים את הביצים אחת אחי השניה, בסבלנות. אחרי שאחת נבלעת, מוסיפים את רעותה.

3. תוך כדי ערבול מוסיפים את גרידת הלימון, השקדים, הקמח, הפולנטה, השמנת ומיץ התפוזים ומערבלים לתערובת חלקה.

עיסה אחידה עד כמה שניתן, יש להמנע מערבול יתר

4. משטחים את תערובת העוגה על קליפות התפוזים המסוכרות שבתבנית.

מניחים בזהירות כדי לא להזיז את התפוזים

מבט מלמעלה

ומהצד

5. אופים בחום בינוני-נמוך (165 מעלות) בערך כשעה (תלוי בתנור). אם העוגה עדיין נוזלית במרכזה הנמיכו מעט את חום התנור והמשיכו לאפות עד שהעוגה קפיצית במרכזה ולא זעה, שטה ונעה כמו מזרון מים.

מהרהרת בחטאיה העתידיים בתנור

6. היפכו אותה בעודה חמימה על מגש.

רגע אחרי המתח. היא נפרדה יפה מהתבנית

7. אם נשאר לכם רוטב תפוזים, חממו אותו מעט וטפטפו אותו על העוגה. זה יתרום רבות לעסיסיותה.

רגע אושר - עוצמת את עיניי, אבל השמש היא בפנים

8. שיהיה חורף חם וריחני ועשו טובה, שיטפו טוב טוב ידיים אחרי אכילת קלמנטינות. אני רגישה, מתנפחת ופורחת.

לינק להרשמה לעדכונים במייל לפוסטים חדשים בבייגלה

קטגוריות:: בטוב טעםהרהוריםכללינעמה פלדעוגותשיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (46)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת Roni Tagansky:

    עוגת דוגמנית גם אני שונאת קלמנטינות

    • מאת נעמה פלד:

      את מבינה עכשיו למה אני מתחבקת איתך ללא חשש?

    • מאת פיורלה:

      הכל בסדר במתכון וכו ' אבל (עשיתי) מומלץ רק 2 כות קמח +1/2 כוס קמח תירס ( עלק פולנטה או ממליגה היינו הך)
      ואם אין קמח תופח אז 1 אבקת אפיה יעשו את העבודה. בבהצלחה
      נסו לא תצטערו

  2. מאת חגית:

    כיד הדימיון, שממלא את החסר.
    ואת הפה בתחושה הטובה,
    אפילו שאין כאן עוגה,

    תודה

  3. מאת יובל:

    אני שמח מאוד לשמוע שעוגת תפוזים זה טעם נרכש לא רק אצלי – כילד (וגם קצת יותר מאוחר) גם אני העדפתי שוקולד בלי צל של ספק על עוגות אחרות, ובשנים האחרונות, לאט לאט, התחלתי להעריך (ולחסל) גם עוגות גבינה, עוגות תפוזים ו… חרמנא ליצלן, עוגות פרג!

    העוגה נראית ונקראת מצויין – יש סיכוי שאני גם אכין אותה השבוע לאיזה מאורע קטנטנן.

    • מאת נעמה פלד:

      בדיוק. גם אני היום אוהבת עוגות גבינה ופרג הרבה יותר מעוגות שוקולד, אבל זה לקח שנים לשכנע אותי.
      אני מזהירה, זו עוגה לילדים גדולים. אין לי מושג איך ילדים קטנים מתמודדים איתה.

    • מאת ש.ש:

      יובל ,
      "חרמנא ליצלן"?

      מישהו צריך כוס מים קרים :)

  4. מאת אורית:

    העוגה – נראית מהממת ובא להכין אותה עכשיו!!!

    אבל… במתכון כתוב 1/2 כוס פולנטה. בבורותי – איני יודעת מה זה.
    אפשר לקבל הסבר?
    תודה ושבוע מקסים
    אורית

  5. מאת איל שמיר:

    לא ידעתי שיש דבר כזה לא לאהוב קלמנטינות.
    ניסית מנדרינות?

  6. מאת אורנה לזריאן:

    סליחה על הבורות,מה זה פולנטה?……אכין את העוגה לשבת.

  7. מאת דנה:

    מתה על קלמנטינות, על עוגות תפוזים ופריחת הדרים. מבטיחה לנסות. מתה על השיר הזה שנכתב, אם אני לא טועה, דווקא על מצרים.

  8. מאת לוי רבקה:

    זה נראה טוב וזו תהיה העוגה לשבת.. אם אפשר, הצעת יעול ,לכל אלה שמטבחם רחוק מהמחשב, מומלץ להוסיף גרסת הדפסה.

  9. מאת גיל:

    אפשר להחליף את הפולנטה בסולת?
    במידה וכן האם לשמור על אותה כמות ?

    תודה,

    גיל

    • מאת נעמה פלד:

      בטח. יש לי תחושה שזה יצא לא פחות טוב. חשבתי לעצמי בעת הערבוב שכדאי לנסות אותה עם סולת. הייתי מנסה באותו יחס.
      ספר לי איך יצא.

  10. מאת רננות:

    העוגה מקסימה באמת ויפיפיה
    לו רק היתה לי תבנית כזאת ….
    בקלילותה היא היתה כבר היום בתנור
    אני אחפש לי בהחלט תבנית כזאת כי היא שווה לי
    לאחת העוגות לט"ו בשבט בשבוע הבא .
    כמה שאת כותבת יפה … ( אה כבר אמרתי ? ) .

  11. מאת CooknBake:

    מלכה אמיתית! גם העוגה וגם את :)

  12. ממממ תפוזים ופולנטה – מתאים לי בהחלט. העוגה היפיפיה הזו תנוסה בקרוב.
    תודה.

    מגי

    • מאת נעמה פלד:

      השילוב באמת מיוחד מאד. אנסה אותה גם עם סולת, כי אני מתה על עוגות סולת.
      היא מבושמת ויפיפיה ויש לי תחושה שיהיה בינכן חיבור.
      }{

  13. מאת Rita Skira:

    נישמע נהדר נעמה! אצלנו מכינים ממאליגה מפולנטה, וגם עוגת "מלאי" שהולכת מצויין עם שמנת, בטח הרומנים שבינינו מכירים אותה ואת טעמה הניפלא! בכל אופן תודה רבה על המתכון המעולה, אנסה אותה בשמחה לשבת הקרובה ואשמח לשמוע על עוד מרשמים הכוללים פולנטה (קמח תירס) שזה בפני עצמו בריא וטעים מאד.

  14. כתפוזאית לתפוזאית(חחח) אומר לך שהעוגה אליפות העולם,אני מתה על שני המרכיבים וחשה את טעמה הנפלא, ברור שגם עם סולת יצא נפלא, אוי הצבעים, הריחות , הטעמים !

  15. מאת לוי רבקה:

    הכנתי אתמול והיום כבר אין…
    מתכון מנצח.

  16. מאת אירית:

    הכנתי את העוגה ויצאה מהממת, טעימה מאד!!
    רק ברשותכם, מדוע כל כך הרבה קמח/פולנטה ושקדים טחונים? זה יוצא:
    1/2 1 כוסות קמח + 1/2 כוס פולנטה + 3/4 כוס שקדים טחונים, זה יוצא המון.
    אפיתי בתבנית פיירקס בקוטר 26 ס"מ והעיסה כמעט גלשה ולא שפכתי את כל העיסה לתבנית הפיירקס.
    אז באיזה תבנית אתם השתמשתם?

  17. מאת רויטל:

    נראה טעים מאד. בוודאי אנסה בהזדמנות הקרובה.
    רק שאלה לי, האם יש תחליף לשקדים הטחונים? יש לי רגישות לפיצוחים למיניהם.

  18. מאת אילן תלמוד:

    נעמה, אני לא יכול להתייחס לעוגה מבלי לטעום. ענין מדעי פשוט.
    אבל את רגישה לשפה: ממתי "ממליגה" הפכה ל"פולנטה" אצלנו ?

  19. מאת לינה:

    אוף, העוגה הזו הפכה להיות הרפתקאה מותחת ומקפיאה.
    דווקא, זה התחיל ממש טוב. ביום שישי בערב, זה התחיל בחשק עצום לעשות אותה כי אני מתה על עוגות סולת.
    ואז, המכשול הראשון, אין תפוזים בבית! חשבתי, חשבתי, אמרתי, טוב אז נעשה עם לימון. כי אני גם מאד אוהבת עוגות לימון. מה יכול להיות?
    השקעתי, חתכתי לימונים דק דק. בישלתי על פי ההנחיות. יצא נהדר.
    שלב ב'. חמאה וסוכר. סבבה. מקציף. הופך להיות אוורירי. הכל טוב. ביצים – מתערבבות גם כן.
    עכשיו החומרים היבשים: נתחיל משקדים טחונים. ידעתי שיש לי חבילה. הסתבר שיש לי שליש כוס בקושי.
    טוב, אבל אני כבר מושקעת… אז נאלתר. נשים קצת יותר פולנטה, מה יכול להיות?
    שמתי את הכמות של הפולנטה כפי הנדרש ועוד 1/3 כוס (כדי לחפות על חוסר השקדים).
    או אז, התברר שיש לי רק כוס אחת של קמח! טוב, נו, אני באמצע כבר. עוד כוס פולנטה, מה רע?
    אגב, הפולנטה היתה אינסטנט…
    הלאה, שמנת חמוצה. אופס. איפה היא? אני בטוחה שהיתה פה שמנת!?!? יוגורט ביו, הולך?
    וככה, לאט לאט נהייתה לי עוגה אחרת.
    אבל המשכתי בדבקות ונחישות, לעקוב אחרי ההוראות….
    נו, נראה לכם שזה היה הפי אנד?
    אז זהו. היא יצאה מאד מאד יפה. באמת יפה. זה גם משהו, לא?

    • מאת לינה:

      אגב, בהתחלה היא היתה כמו לאכול חול עם סוכר, אבל ביום למחרת היא כבר היתה אכילה ואפילו טעימה…

  20. מאת טל:

    מתה על האתגרים שלך נעמה.
    גם לי אין שמנת בבית. אבל יש קמח תירס. ונותרו קצת תפוזי דם מהשבוע שעבר. אני חייבת למצוא את התבנית 26 פיירקס שלך!
    המון המון תודה. נותר עוד ביס מעוגת תפוזי דם – שיצאה מעולה. אחריה.

  21. מאת קרולינה:

    זמן אפייה ? ?

  22. מאת רונית:

    עשיתי, יצאה יפיפיה וטעימה מאד :)
    אבל גם לי התבנית היתה קטנה מידי וגלש (לא נורא, היו קונים לעודפים…)
    תודה על הכתיבה המקסימה ועל המתכונים המעולים.
    וכן, מזדהה לגמרי עם האהבה לגרדרובת החורף!

השארת תגובה