מסע במנהרת הזמן למרק העוף של טסלר

אין לי מושג אם טסלר משתתף ביום המרק הקרב ובא. אני מנחש שלא. אפילו חלק מהאנשים שלמענם נוצר המפעל המבורך הזה היו יכולים, לו רצו או שמעו על המקום של טסלר, להרשות לעצמם לאכול בו.

המקום של טסלר יושב כבר מיליון שנה בצומת כרכור. זה שאף פעם לא שמתם לב אליו זה לא רק בגלל שאתם נוסעים שם מהר. אם הייתם מביטים ימינה בדרך לאל-באבור, הייתם צריכים לחפש שלט גדול של מעריב מעל מגרש למכוניות משומשות ולאו דווקא כזה המודיע לכם שזהו המקום של טסלר.

לו הייתם עוצרים בצד הדרך ומחנים את המכונית, מקווים שהיא רחוצה מספיק בכדי שסוחר המכוניות השכן לא יחרים אותה בהעדרכם, ונכנסים למקום של טסלר, הייתם בטוחים שטעיתם. או ששתיתם יותר מדי.

המקום של טסלר נראה כאילו הזמן עמד בו מלכת. ליתר דיוק, המקום של טסלר נראה כאילו לא שמעו בו על הזמן ועל דרישותיו. תמונה של הרצל על הקיר, מאוורר ישן ומכוסה קורי עכביש, מקרר נירוסטה משנת תרפ"פו ותפריט שלידו התפריט של תנובה נראה כמו זה של מסעדת מקסים בפריז ליד התפריט של שיפודי התקווה, נניח.

מאחורי הדלפק עומד איש מהוה. עמד לפחות. עכשיו זה כבר הבן שלו. לא ילד גם הוא. הוא מביט בך בתימהון. הוא לא מכיר אותך. אישתו עומדת לידו ואימא שלו במטבח. מכינה מרק.

על הקיר מאחוריו תלוי תפריט

שמנת חמוצה, כן, סתם שמנת חמוצה. בגביע. שישה שקלים אני חושב.

עוף.

מרק עוף.

הנה המרק. מרק עוף. 10 שקלים אם אני זוכר נכון. אין עוף במרק. קצת גזר מגורר, קצת לוקשן, אולי עלה של שמיר. אבל היה עוף בסיר. זה ברור. לפי הטעם. אבקת מרק עוף לא היתה שם, לפחות כך זה מרגיש בפה. גם בסיר העוף לא היה עוף. אתו הכינו את מנת העוף. היו אלה עצמות של עוף. וכך צריך. לא צריך יותר מזה. לא בשביל עשרה שקלים בכל אופן.

אולי המקום של טסלר לא באמת קיים. אולי הוא הזיה. אבל בפעם הבאה שתיסעו על כביש 65 בדרך לואדי ערה, נסו לעצור בו לרגע קט. אתם תזכרו בסבתכם הפולנייה, גם אם היא היתה בכלל עיראקית. אני לפחות נזכרתי בסבתא פלה, מנוחתה עדן. למרק שלה היה בדיוק אותו טעם. נזכרתי גם במקרר האמקור 10 הישן שלה ובבקבוק הבורשט הקנוי שתמיד עמד על דלתו. פעם בליל הסדר היא הביאה חבילת ופלים במתנה.

אם אתם בגיל הנכון תזכרו גם בארץ ישראל הישנה והטובה, שלא היתה טובה כמובן וגם לא כל כך ישנה. אולי לרגע קט תחשבו לעצמכם שלא חייבים לאכול מרק קונסומה עגבניות עם פרפום שחלות חצילי יריחו בכדי לשמוח בחלקכם. מספיק ללגום ברעש קצת מרק עוף של טסלר בשביל לזכור שיש כאלה שאפילו את זה אינם יכולים להרשות לעצמם. להיאנח ולהגיד תודה.

מרק עוף

חצי קילו רגליים וגרונות של עוף שטופים היטב. לא קל להשיג בימינו רגליים ואפילו גרונות. אולי בשוק.

בצל גדול לא מקולף משובץ בשלושה מסמרי ציפורן

2 גזרים גדולים קלופים ופרוסים לטבעות עבות

קישוא אחד או שניים. קטנים

שורש סלרי קלוף

שורש פטרוזיליה קלוף

רבע חבילת פטרוזילה

כרישה בינונית שטופה היטב כולל החלק הירוק מחולקת למקטעים של כמה סנטימטרים

אצבע שורש ג'ינג'ר קלופה (לא חובה)

ענף למון גראס (לא חובה)

חצי חבילת שמיר

שלושה עלי דפנה

כפית גרגרי פלפל שחור שלמים

כף מלח גס

ראש שום חצוי לא קלוף

אם רוצים אשר להוסיף גם רבע קילו שפונדרה עם העצם

מים

מניחים את כל החומרים בסיר גדול ללא המלח, מכסים במים, מביאים לרתיחה, מסירים קצף, מוסיפים את המלח, מעבירים לאש קטנה מאד ומבשלים שעתיים מכוסה למחצה. אפשר להוסיף קצת לוקשן בחמש הדקות האחרונות של הבישול או כשמחממים מנה. המרק טעים יותר כשהוא מחומם למחרת היום.

קטגוריות:: אוכלים בחוץכותבים אורחיםמרקים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (17)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת Roni Tagansky:

    המרק הזה מזכיר לי את סבתא בת שבע שלי ז"ל
    וזה המרק שאני בוחרת להכין מחר

  2. מאת סנפירית:

    כדאי להוסיף גם ק"ג גזר (חתוך לאורך ל-4 מקלות מחוברות בשורש), כרובית (קטנה, שלמה ושטופה) וקולורבי (חתוך לקבעים).

  3. מאת אילן תלמוד:

    געגועים לאמא,
    אז יש מאכלים אשכנזים המביאים גאולה לעולם
    Jewish Penicillin

  4. מאת חליל אבד רבו:

    חשוב להדגיש שאחרי הכנסת כל החומרים שופכים מים קרים לסיר
    ומביאים לרתיחה
    90% מהטעם מופק מהעוף ועצמותיו בשלב שבו המים בטמפרטורת ביניים פושרת ולכן יש לתת לו לעבור את כל טווח הסקאלה מקר ועד רותח
    דקה אחת אחרי רתיחה מבצעת סגירה של בשר העוף במגע עם רותחין ובזאת מסתיימת העברת הטעמים לנוזל
    דע עקה נכון לגבי כל בישול של בשר בנוזל – אם הדגש שלך הוא על הנוזל (רוטב או מרק) בתחל את הבישול במים קרים \ אם הדגש שלך הוא על עסיסיות הבשר או העוף – זרוק אותו למים רותחים.
    חן חן

  5. מאת גוני:

    אותי כמובן מעניין הטקסט הרבה יותר מהמתכון והוא משובח ומצחיק והמילה הזו שעדיף למעט להשתמש בה – הזוי והזוי זה טוב ליהודים. כמה שפחות מציאות אנחנו צריכים פה וכמה שיותר טסלרים וכותבים כמןך ששמים אליהם לב. אני הולכת שמעון לאכול מרק, אבל פה כבר מדובר באילוצינציה תימנית. תודה חיליק, תענוג לקרוא.

  6. מאת יוני:

    איזה טקסט!
    אוי… ג-ע-ג-ו-ע-י-ם

  7. מאת עדי:

    אחחח מעלה בי זכרונות של פעם. הפוסטים שלכם מעוררים השראה אמיתית.

  8. מאת Tomi:

    ברוך הבא ממקום אחר התגעגעתי לכתיבה שלך עלה והצלח בביתך החדש

  9. מאת פיני יפתח פרג'ון:

    חיליק,
    החזרת לי באחת את הטעם של מרקי הסבתא מאודסה ושל סבתן הפולניה
    של בנות דודתי.

    תודה לך,אהבתי מאד את כתיבתך

  10. מאת חיה מנחם:

    איזה כייף לקרא שוב מפרי עטך.בית אימי הפולניה שזור בכל שורה…אוהבת, עוקבת ומשתמשת במתכונים .בהצלחה בכל!!!

  11. מאת יהודית ש:

    מכירה את המקום מילדות
    שמחתי כייף לקרוא על המקום המקסים הזה…..

  12. מאת חגי:

    תקופה מסוימת בישלתי ואכלתי מרק דומה לזה, שבו הרגליים הוחלפו בגבות עוף-פשוט מטעמי תקציב…
    מעבר לזה, אני חושב שהכל היה זהה. הטעם נהדר והכמות הספיקה לכמה ימים.(בכל מחזור של בישול).המרק עוזר לרדת במשקל בלי להפסיד טעמים!

  13. מאת ציפי:

    לצערי טסלר נפטר והשבוע נפטרה גם אשתו השאלה האם ימשיכו לבשל שם מרק????

  14. מאת ד.:

    כמי שגדל באחד מקיבוצי הסביבה(וכיום בחו"ל) היינו קופצים לצומת ינקלביץ(הלא היא צומת כרכור של היום)כדי לקנות שם ארטיקים או לשתות גזוז.
    בנוסף למרק העוף הניפלא שלהם גם ארוחת הבוקר שלהם ידועה לטוב.
    כל מתי שאני מגיע לביקור אני עשיתי לי מנהג לאכול שם לפחות פעם אחת את ארוחת הבוקר שלהם כדי לחזור לאחור במנהרת הזמן(כשניכנסים למסעדה שום דבר לא השתנה…הזמן שם כאילו עמד מלכת)
    צר לי לשמוע שטסלר ניפטר איש חביב היה(למרות שלא חייך הרבה)

  15. מאת יעקב:

    המסעדה עדין עובדת והמנעלים גם עובדים אח ואחות .
    המרק הוא על בסיס של עוף ללא חומרי לוואי של אסם .
    וזה ממש כמו פנצלין , הרופא אמר לי שזה תחליף מתאים לתרופת הפנצלין.

  16. מאת אנג'ל:

    מה זאת זאומרת שראש השום חצוי? פשוט לשים חצי ראש שום, או הוא צריך להיות חצוי כך שבשר שיני השום חשוף? (ואז האם השומים לא ייצאו למרק?)

השארת תגובה