אלוף בצלות – מרק הבצל המעולה של אמא שלי

"אמא, בא לך לחפש לי כינים?" אני מניחה את ראשי על ירכיה של אמי ומחכה למגע ידיה הטובות. האמת שכבר שנים אין לי כינים ובפעם האחרונה שהיו לי, הייתי "נעמה של ב'2" אז היו לי כינים בשפע רב ואיימתי להחזיר אותן בצנצנת לבעליהן הנדיבים. אחר כך התחלתי לאסוף שיער, תחבתי ענפי רוזמרין מאחורי האוזן, במקום עפרון והפסקתי לגדל חי בר על הראש.

אבל אני עדיין מאד אוהבת שאמא שלי מחפשת לי כינים, גם כשאני יודעת שאין לי. כשנמאס לה אני מסובבת את הראש לצד השני ומעודדת אותה לחפש גם שם ובעורף.

כבר סיפרתי על ידיה המבורכות של אמי, שיודעות לעשות הכל. בעיקר בחורף. אז היא פורחת. היא לא אוהבת שהבורקסים שלה מזיעים, לכן היא מפסיקה לרדד בצק עלים בתחילת יוני, היא סורגת במרץ רק בחורף וגם מרק בצל היא מכינה רק בחורף. בקיץ היא מנקה למרות שגם חורף אפשר למצוא אותה מרססת ומנגבת ומקרצפת ליכלוכים דמיוניים שרק היא רואה בנהרות אקונומיקה ופנטסטיק.

היא גם מכינה את מרק הבצל הטעים ביותר ביקום. חורפי, עשיר ומשגע ובעיקר ממש לא מסובך להכנה. כשאני אומרת שאני באה הביתה, המרק הזה תמיד מחכה לי וגם הידיים הטובות וגם קרם ברולה, כי חייבים לקנח.

אתמול הכנתי את המרק הזה, דיברו על חורף, סערות מייד אין סקנדינביה ועל כלואים בבית האח הגדול, וחשבתי שרק מרק טוב יעזור לנו לעבור את כל אלה בשלום.

הולך מצוין עם השפמפם החדש של אסי עזר

 

[print_this]

מרק בצל צרפתי

חומרים:

7 בצלים גדולים מאד, קלופים

שמן לטיגון הבצלים

2 גזרים חתוכים לעיגולים

שני ליטר ציר עוף או מים עם כף אבקת עוף (בשום פנים ואופן לא אבקת מרק בצל)

מלח, פלפל

זר פטרוזיליה

כפית סוכר

1/2 בקבוק יין לבן יבש (שרדונה). – לפעמים "נשפך" לי יותר. תלוי במצב רוח…

כוס יין פורט

להגשה: גבינה מגוררת, באגט קלוי

וכך תעשו:

1. חצו את הבצלים לאורכם, חיתכו לפרוסות דקיקות ואז שוב חיתכו לאורך (כך תקבלו רבעי גזיזי בצל).

2. טגנו בסיר כבד עם שמן, תוך כדי בחישה מתמדת עד להשחמה. ככל שתשחימו יותר כך צבע המרק יהיה יפה, כהה ועמוק יותר.

3. הוסיפו לקראת סוף הטיגון את טבעות הגזרים וערבבו.

4. הוסיפו את ציר העוף או את המים עם אבקת המרק. מי שלא אוהב אבקות שישקיע בציר טוב עם עוף וירקות שורש או יתפשר על מים עם מעט אבקת מרק.

5. הוסיפו מלח, פלפל וסוכר, הכניסו את זר הפטרוזיליה השטוף והביאו לרתיחה.

6. לאחר שרותח, כסו את הסיר והעבירו לאש קטנה לבישול של שעה.

7. לאחר שעה הוסיפו את בקבוק היין הלבן ובשלו עוד חצי שעה.

8. הוסיפו את הפורט, בשלו כעשר דקות. בידקו אם לא חסר מלח והורידו מהאש.

9. הוציאו את זר הפטרוזיליה שגמר את תפקידו.

10. הגישו עם טוסטים קטנים והמון גבינה. אנחנו התעצלנו להכין טוסטים, אז רק קלינו באגט ישן.

11. מברכים את ידיה הטובות של אמי, אלא מה?

[/print_this]

היום אלי לוזון, מחר אולסי פרי

מה שיותר עמוק יותר טעים

הגזרים המתוקים נכנסים לפעולה

הנוזלים נכנסים גם הם

זר גדול של פטרוזיליה

יין בששון

כוס של פורט

האושר הוא כאן!

הערה חשובה: לא חייבים פורט. בסוף הקירמול של הבצל הוסיפו שתיים-שלש כפות סוכר וקרמלו אותן יחד עם הבצל. זה עושה טעם מדהים ועגול ומוסיפים צבע מטריף למרק.

וממש לפני פיזור – יום המרק שלנו צובר תאוצה וחשוב שכמה שיותר מסעדות יקחו חלק. אם אתם מכירים בעלי מסעדות או שפים, אנא ספרו להם על יום המרק שיערך ב-21.12.2010 ויעזור לעמותת לשובע להשביע עוד אלפי רעבים שידם אינה משגת לאכול ארוחה חמה בכל יום.

זה ממש פשוט. אתם הולכים לאכול מרק באחת מהמסעדות מהרשימה ומחממים לעצמכם את הבטן ואת הלב. בסוף היום בעל המסעדה מסכם את מכירת המרקים ומעביר את התמורה ישירות לעמותת לשובע.

כל הפרטים על יום המרק נמצאים כאן, עיזרו לנו להפיץ את הבשורה ותבורכו מאד מאד.

ואם יש לכם מסעדה, בית קפה או בר וגם אתם רוצים להשתתף שלחו מייל ל

yomhamarak@gmail.com

וכדי שנרגיש עוד פעם קצת קטנים וקצת תמימים. אלוף בצלות ואלוף שום, של ביאליק, אלא מה?

.

.

עדכונים על כל הפוסטים החדשים, כל המבצעים וכל ההטבות הבלעדיות לחברים של בייגלה – חינם ישירות לתיבת הדואר שלך.

דואר אלקטרוני *


קטגוריות:: אוכל צמחוניייןכללימרקיםנעמה פלדשיר הסירים - כל המתכונים

תגיות:

אודות הכותב:

RSSתגובות (59)

כתיבת תגובה | כתובת טרקבק

  1. מאת Roni Tagansky:

    תשאלי את אמא שלך המהממת אם אפשר לשלוח לה את סיאם
    היא לא צריכה לחפש הרבה רק להוציא אותם.
    המרק נראה אליפות.. מ-רק אני אוכל מרק?

  2. מאת אילן תלמוד:

    נעמה, תמסרי לאמך בהאי לישנא: אשתידכ !
    (תבורכנה ידייך)

  3. מאת עפרה:

    נעמושה, אפשר פחות יין לבן?
    בקבוק שלם נראה לי פלילי לחלוטין, מה גם שמדובר במרק שהחבר'ה שלי משתגעים עליו והם עדיין לא בגיל שמותר להם להתחיל…

  4. מאת נעמה פלד:

    אפשר, אבל חבל.
    האלכוהול במילא מתאדה בבישול. תעשי בדיוק בדיוק ולא תצטערי. מילה שלי.

  5. מאת יוני:

    אני חושב שאוכל לזהות את הסיר הצהוב הזה גם מתוך שינה…
    בינתיים כל מה שניסיתי פרי ניסיונכם היה פשוט כיף. וגם טעים.

    נעמה ודודי, החזרתם לי את חדוות הבישול. אשתי מוסרת תודה :)

    • מאת נעמה פלד:

      אתה חמוד!
      הסיר הצהוב מוסר את אהבתו ואם תרצה יום אחד, אני מוכנה לתת לך סיבוב עליו, בתנאי שהוא חוזר מלא.

      • מאת יוני:

        אכן הצעה מפתה. אני עדיין לא מרגיש ראוי… יום אחד.

        אגב, יש בעיה קלה שאייקונים כמו סמיילי מוחקים אותיות. לפחות ככה זה באקספלורר.

  6. מאת nitzan:

    נראה מדהים! מעורר תאבון ממש (ואצלי עכשיו 9:30 בבוקר…. אני "חולה" על מרק בצל!
    עכשיו אני מחכה לקרם ברולה! אני עם אמא שלך, חייבים לקנח :-)

  7. מאת איל שמיר:

    מרק מצויין, כמו שאני אוהב.
    אצלי זה חלב במקום יין, וחמאה במקום שמן,
    אבל עם ציר עוף בכל מקרה, על זה לא מוותר.
    פשוט לא מוכן להצטרף להפרעת האכילה הקולקטיבית של העם שלנו,
    שהפך "גדי בחלב אמו" לתרנגולת בחלב פרה,
    ואפילו לחלב קוקוס כבר קוראים "נוזל קוקוס" כדי שלא ישמע כמו חלב.
    בחיי.

  8. מאת Cochavit:

    יאמי. אני אוהבת מאד מרק בצל. הכנתי רק פעם אחת. את הבצל טיגנתי בחמאה, וגם הוספתי כף קמח, לא זוכרת למה. משהו שקשור למרקם. אבל הגזר מפתיע. זה רעיון ממתיק ומדליק.
    תודה ,נעמה.

    • מאת נעמה פלד:

      בשמחה.
      את הקמח מוסיפים בדרך כלל לא בגלל המרקם אלא בגלל הצבע. ברגע שהקמח נשרף הוא צובע את המרק בחום כהה. אני מעדיפה להגיע לצבע הזה בעזרת טיגון הבצל כמו שצריך.

  9. מאת Cochavit:

    בתמונת 'האושר הוא כאן' למטה, האם זו ביצה במרק?

  10. מאת Shoshi:

    תודה על מתכון טעים. האם אפשר בבקשה להמיר את יין הפורט ביין אחר?או לוותר עליו? אני רוצה להכין המרק כעת ומכל המצרכים אין לנו פורט בבית.
    תודה

  11. מאת עירית:

    נשמע/נראה מדהים. חייבת לנסות.
    במרשם הנפלא שיש לי – אין פורט, יש פחות יין אבל יש גם פטריות טריות שמתטגנות עם הבצל.
    ממליצה.

  12. מאת סמדי:

    יבורכו ידי האם והבת בכול הברכות ובכול הטוב שבעולם כולו

    המרק בצל הכי שאכלתי אי פעם הייה בתוף כיכר לחם במסעדה אטלקית
    שנסגרה לפני שנים ברחובות

    הולכת לקנות יין לבן

    • מאת נעמה פלד:

      את המרק הנהדר הזה מיקמתי לא אחת בתוך ככרות קטנים של לחם. אחר כך הקרמתי את כל הענין בתנור.
      הפעם לא התחשק לי להסתבך. רציתי מהיר ופשוט.
      יבורכו ידייך, מילותייך והאנשים שאת אוהבת.

    • מאת קרולה:

      מה זה יין פורט? איפה קונים? אפשר להחליף ביין אדום?

  13. מאת לידיה:

    איפה החמאה? מרק בצל בלי חמאה?

  14. בקבוק יין לבן! נהדר! איך בא לי עכשיו מרק בצק בדיוק כזה.

    סופשבוע מלא גשמי ברכה,

    מגי

    • מאת נעמה פלד:

      אני עוד מעט הולכת לחמם לי קערה כזו. הרוחות העזות בחוץ קוראות לו לצאת מהמקרר לחיים חדשים.

      שיהיה חורף קררר בחוץ וגשום וסוער וחם בלב, יקירה.

  15. מאת מיקי:

    ושאלה עקרונית וחשובה.
    למרות שאני יודעת שהיין מתנדף אני עושה מרקי בצלים ללא.
    יש כאלה שלא יכולים להכניס לגופם אלכוהול בכל צורה שהיא.
    מה את מציעה?
    אני עושה בכאילו עם קצת טריאקי,והמון ציר מרק עוף אמיתי.
    ולמאכלים אחרים המצריכים יין, מה את היית מציעה אם נניח היית אלרגית לאלכוהול?

    • מאת נעמה פלד:

      גם אני כמוך הייתי משקיעה בציר עוף או בשר מעולה, עם המון ירקות שורש.

      • מאת אורי אפשטיין:

        מיקי, גם מי שלא יכול להכניס אלכוהול בכל צורה לגופו, לא יכניס אותו אם הוא יבשל אותו במרק. לא תישאר מולקולה אחת של אתנול/מתנול במרק, באחריות, מילה של כימאי.
        אלא אם זה מסיבות דתיות, ובמקרה זה אין חשיבות להיגיון.

  16. מאת ליאת:

    נראה מדהים וטעים .
    איך היה מטעים לי צלחת כזאת עכשיו ליד המחשב

  17. מאת רוזה:

    עם הגשם שיהיה כאן, המרק פשוט נדרש! מועמד ליישום:)

  18. מאת עדי:

    המרק הזה הוא אליפות, ניסיתי !!! תודה.

  19. מאת rachel:

    woooooooooo
    עשית לי את הלילה
    אוהבת אני מרק בצל
    לכן הייתי הולכת לאכול במיסעדה שניקראת ממה-מיה
    בצומת בקרית אתא הם אלופים במרק בצל וזה מגיע עם בצק עלים מעל הצלחת
    עכשיו.לימדת אותי איך להכין..הללוייה
    תודה לך
    ומחר אלך להכין בדיוק כזה ביום חורפי חורפי
    שבוע טוף לך
    ממני באהבה
    רחלי

  20. מאת rachel:

    תבורך ידיה של אימך איזה כיףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףף לכולנו

  21. מאת איבי:

    נראה מעולה.
    חוץ ממרק עוף של אמא שלי, מרק בצל זה הפייבוריט שלי ובפעם ראשונה שאני רואה שעושים עם גזר.
    מדליק !

    • מאת נעמה פלד:

      הגזר נותן למרק מתקתקות נעימה ולא תוקפנית. אני מאד אוהבת לשלב שורשים במרק, אם הייתי איל שני, הייתי מלבישה על זה את המשפט:
      "השורשים נותנים למרק את תקופת ההרהורים שלהם בחשכת האדמה. את מתיקות הרגבים…" או משהו כזה.

  22. מאת ערן:

    נפלא… בדיוק ביום שישי אמא שלי הכינה מרק בצל. זה היה תענוג.

  23. מאת נדב פרץ:

    הרקליטוס המילטי כבר קבע כי אי אפשר להכנס אל אותו נהר פעמיים. הכל זורם- panta rei . הוא במובן מסויים מפני שאל המרק של אמא שלנו – תחזקנה ידיה וישר מפעלה , ניתן להכנס גם אלף פעם ותמיד יהיה זה אותו מרק משביע ומנחם . ממממ..אני מסוגל לעצום את עיני והנה עולים להם ריחות של ערב יום שישי חורפי המשופעים ריחות ניקיון צהובים מפנטסטיק וגם אותו ריח מתקתק של מרק בצל.
    תענוג , תענוג .

  24. מאת מימי:

    תודה, מרק מעולה
    לא היה לי יין פורט אז הוספתי שתי כפות סילאן
    יצא מצויין!

  25. מאת בילי:

    אני מכינה את המרק עכשיו ונראה לי שזה מה שיוציא אותי מביצת הייאוש השבועי (ילדים חולים+אני חולה+טונות של עבודה שהשארתי מאחוריי בשל הילדים החולים)
    תודה על המתכון והסיפור
    ואגב,גם הבת שלי אהובה מאוד על הכינים (שיער ארוך וחלק)ורוזמרין אכן הוא תרופת הפלא!

  26. מאת אסף:

    עשיתי, עם השחמה ראויה וסילאן במקום פורט (התאמינו? אינני מחזיק פורט פתוח בבית דרך קבע…), והטעם הסופי מאוד "ייני" – למרות שאין הרגשת אלכוהול הטעם של היין מאוד מורגש – חמצמץ מעט. האם זוהי ההשפעה האמורה?

    • מאת נעמה פלד:

      יש שם המון יין, ברור שיש לכך השפעה על הטעם. הפורט מעדן את החמיצות ומאזן אותה. הייתי מוסיפה אולי עוד טיפונת סילאן.

      • מאת אסף:

        אנסה, תודה!
        מרק הבצל המיתולוגי שלי הוא בבודפשט, מוגש בלחם כמובן, ואני זוכר אותו מלוח יותר עם פחות בת טעם של יין, אבל אלה מכניסים פפריקה לכל דבר…

  27. מאת אדריאנה:

    נראה טוב…
    כרגע הכנתי מרק בצל, טיגנתי בצל בשמן זית והוספתי גוורצטרמינר.
    בלי גזר, בלי פטרוזיליה ובלי פורט.
    רציתי מעט להסמיך ומאחר ולא היה לי קמח, הוספתי כף סולת (שידרוג מעניין…).
    מוכן תוך מקסימום חצי שעה. טעיםםםםםםם…:)

  28. מאת יואל אוריאל:

    מרק בצל תמיד היה קיים אצלנו בבית זה היה קלאסיקה צרפתית מובהקת
    כיום אני אוכל אותו ביבנה מונטיפיורי אחי יונתן עושה אותו נהדר עם הרבה באגט מוקרם יאמי

  29. מאת אסתי:

    אני בת כמעט 35 בדיוק עכשיו אמא שלי סיימה להוציא לי כינים לאחר שנדבקתי מבני הקטן והמדהים שמסתבר קיבל את השיער מושך הכינים שלי ובתוך כל החורף הנהדר הזה התחשק לי מרק בצל נזכרתי שראיתי מרק בצל בבייגלה וצחוק גדול מילא אותי כשראיתי את המשפט הראשון "אמא בא לך לחפש לי כינים" פשוט גדול ובקרוב גם יהיה מרק בצל (-:

  30. מאת יפעת:

    ס ו ף ה ד ר ך !!!
    קצר מחמאות רבות! לא לוותר על הפרמזן!!
    לא היה לי ציר עוף, שמתי ממש קצת א. מרק עוף וגם לא היה לי יין פורט, אז הוספתי, בהמלצת הגולשים, 2 כפות סילאן

השארת תגובה